RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Benket på klubblaget, men på landslaget kan Nyland sette rekord

Ørjan Håskjold Nyland. FOTO: NTB scanpix
Ørjan Håskjold Nyland. FOTO: NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Frode Grodås har den norske rekorden for antall landskamper på rad uten baklengsmål. Han tror Ørjan Håskjold Nyland er i stand til å gjøre det samme.

Før 2-0-seieren mot Kroatia i forrige EM-kvalifiseringskamp hadde ikke det norske landslaget holdt nullen i fire kamper på rad siden 1996.

I tre perioder har Norge holdt nullen i seks kamper på rad, men bare i én av periodene har samme målvakt figurert i alle kampene.

I 1996 ble det totalt seks kamper uten baklengsmål. Da sto nåværende keepertrener Frode Grodås samtlige seks kamper. 50-åringen har med det landslagsrekorden for antall kamper på rad uten å slippe inn mål for en keeper.

- Det var et veldig bra år. Kanskje det beste året hvor jeg var på landslaget. Det fungerte veldig godt. Å holde nullen i seks kamper er bra, sier Grodås til NTB.

Nyland nærmer seg

25 år gamle Nyland har etablert seg som førstekeeper på landslaget, og på sine 15 første kamper har det blitt «smultring» i seks kamper. Fire av dem har kommet på de fire siste kampene.

- Det er tydelig at Ørjan har tatt nye steg. Framtoningen hans og en del av det keepertekniske har utviklet seg. Det gjør meg kjempeglad, sier Grodås.

- Man er avhengig av å treffe med klubbvalg. På sikt håper jeg han begynner å spille, legger han til.

Vanskelig start

Nylands overgang fra Molde til tyske Ingolstadt i Bundesliga i sommer har gitt mindre spilletid enn forventet. Én cupkamp og én av åtte seriekamper har det blitt.

- Det haster ikke over helga, men på sikt for å utnytte potensialet sitt, må han spille, erkjenner Grodås.

Med André Hansen som har imponert for Rosenborg i eliteserien og i Europa, og Rune Jarstein som har stått de fire siste kampene for Hertha Berlin, er det naturlig at det vil bli stilt spørsmål om hans plass på landslaget.

Nye «gamle» Norge?

Forrige uke gjorde landslaget et kjempebyks på FIFA-rankingen og klatret 35 plasser til 34.-plass. EM-kvalifiseringen har vist et mer solid Norge enn på lenge.

Kun fire perioder med antall kamper på rad uten innslupne mål har vært bedre enn denne Norge nå er inne i.

- Det blir nok spilt på en annen måte nå. Men de defensive prinsippene er mye av det samme. Det handler om sonespill og relasjonelle ferdigheter, sier Grodås på spørsmål om han ser noen konturer av 1990-tallet i dagens lag.

- Vi har blitt bedre foran egen boks. Det er noe av grunnen til at vi har fått resultater, forklarer han.

Gode muligheter

Norge ligger for øyeblikket på 2.-plass i gruppe H. Med seier i de to gjenværende kampene, mot Malta og Italia, er Per-Mathias Høgmos menn sikret EM-sluttspill

I verste fall blir det play off, og det er også en liten mulighet for å bli beste treer.

Mot Malta på Ullevaal førstkommende lørdag er Norge klare favoritter. Tøffere blir det helt sikkert borte mot Italia tre dager senere.

Da må Nyland og co. skalke lukene bakover på banen – igjen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere