RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Statsadvokat Asbjørg Lykkjen vil ha strenge fengselsstraffer i kampfiksingssaken.
Statsadvokat Asbjørg Lykkjen vil ha strenge fengselsstraffer i kampfiksingssaken. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Ber om strenge straffer i kampfiksingssaken

Aktor Asbjørg Lykkjen ba tirsdag om ubetinget fengsel i opp til to år og seks måneder for spillerne tiltalt for kampfiksing, mens hun mente de to gamblerne bør straffes med ubetinget fengsel i tre og fem år.

Det kom fram da Lykkjen holdt sin prosedyre i Oslo tingrett tirsdag.

Alban Shipshani og Drin Shala blir trukket fram som hovedmenn blant spillerne av aktor, og hun mener derfor at de to bør straffes med fengsel i to år og seks måneder.

De andre spillerne, Formose Pape Mendy, Saif Haydar Jafar og Fredrik Notice bør få to års fengsel. Lykkjen sier spillerne aldri har bidratt til å løse saken og finner derfor ingen formildende omstendigheter.

Hun mener derimot at Shala, Shipshani og Notice har vært med på kampfiksing før og mener det heller virker skjerpende.

– Det er klart at når man gjør dette flere ganger, gjør ikke det saken noe bedre. Det er klart det er verre når Shala og Shipshani er med for å verve andre personer, sier Lykkjen til NTB.

Ga informasjon tidligere

Det er spesielt kampen mellom Asker og Follo 26. mai 2012 som utmerker seg for aktor. Hun sier det er en kamp spillselskapet Nordic Bet reagerte på ettersom det forekom unaturlig spill.

– Vi vet ut fra forklaringen at én av de tiltalte ga informasjon på samme måte til samme bakmann også til den kampen. Vi har også informasjon om at disse to har vært med på dette tidligere, sier statsadvokat Lykkjen.

– Når du sier Shala og Shipshani har gjort dette før, tror du de kan ha gjort det med flere spillere?

– Det kan jeg ikke si. Jeg forholder meg til det vi kan avdekke, sier hun.

Shala og Shipshani har sagt de kun har mottatt penger for tips til den svenske gambleren. Det er nok til å dømme de to, sier Lykkjen.

– Helt klart. Hvis man stiller spørsmålet «kan jeg si dette til min arbeidsgiver?», og kommer fram til at det kan man ikke, da bør varsellampene blinke om hvorfor man ikke kan det. Da er man innenfor det som er korrupsjonsbiten.

Ber om fem år for svenske

Hun sier til NTB at påstanden om straffeutmåling er streng, men at hun synes det er en svært alvorlig sak.

– Det mest alvorlige er at sport skal være fair play, og at man mister tiltroen til at spillerne skal være innstilt på å vinne og stille opp for laget sitt. Det er det aller verste, og det kan svekke motivasjonen til spillere og klubb. Det er veldig ødeleggende, sier Lykkjen.

Hun la også ned påstand om tre års ubetinget fengsel for den norske gambleren, og fem års ubetinget fengsel for den svenske.

– Han er den som legger det hele til rette for at dette skal lønne seg, sa hun om den tiltalte svensken i sin prosedyre.

Lykkjen ber også retten om å inndra 30.000 kroner fra alle spillerne og den norske gambleren, mens svensken må få inndratt hele premiesummen på 340.000 kroner, mener hun.

Saken fortsetter onsdag. Da skal forsvarsadvokatene gi sine prosedyrer.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere