Gå til sidens hovedinnhold

Berbatov i Cantonas fotspor

Bulgareren sendte United et steg nærmere gull.

NEWCASTLE - MAN UNITED 1-2:

For nøyaktig 13 år siden, den 4. mars 1996, scoret legendariske Eric Cantona det eneste målet da Manchester United slo Newcastle på St. James’ Park. Fulltrefferen ble helt avgjørende i kampen om Premier League-tittelen det året.

Newcastle hadde nemlig et 12 poengs forsprang på United, men da regnskapet skulle gjøres opp på slutten av sesongen, var det Sir Alex Ferguson som kunne smile bredest av alle.

Denne sesongen er situasjonen ganske annerledes. United har skaffet seg en luke i toppen av tabellen, og før onsdagens bortemøte med nettopp Newcastle hadde de fire poeng ned til Chelsea og Liverpool, med to kamper mindre spilt.

En parallell mellom de to sesongene er det likevel mulig å dra. Tre poeng til Manchester-laget på St. James’ Park ville ta dem et langt steg nærmere ligatittelen, sin 18. gjennom tidene.

Og seier sørget Dimitar Berbatov for. Akkurat som Cantona i 1996, ble han matchvinner på St. James’ Park i en viktig kamp. Dermed sikret han United en solid luke i toppen av Premier League-tabellen.

Sjokkåpning av Newcastle
Sist gang Newcastle slo Manchester United i ligaen var 15. september 2001, den gang var det et sent selvmål av Wes Brown som gjorde dagen helsvart for Sir Alex Fergusons gutter.

Etter bare ni minutters spill av onsdagens kamp fattet nok hjemmefansen håp om en ny triumf over de røde fra Manchester. Mye takket være svakt keeperspill av Edwin van der Sar.

Newcastle kontret og ballen havnet til slutt hos Jonas Gutierrez. Argentineren fyrte av fra kanten av 16-meteren, og van der Sar mistet ballen rett i beina på Peter Løvenkrands. Dansken gjorde ingen feil og satte den enkelt inn i det tomme buret. En drømmestart for vertene.

- Han innrømte at han rotet det til. Før eller senere så måtte det jo skje, sa United-manager Sir Alex Ferguson til Sky Sports om tabben til sin ellers så solide sisteskanse.

Den nederlandske keeperen måtte også konstantere at håpet om europarekorden for antall minutter uten baklengs var en saga blått. Dermed er Danny Verlinden fortsatt den keeperen som har holdt buret rent lengst. I perioden mars til september 1990 sto han 1390 minutter uten å plukke ballen ut av eget nett for Club Brugge.

Og Newcastle fortsatte å kjøre på. Obafemi Martins var svært aktiv på topp i starten av kampen, og kunne fort ha doblet ledelsen i det 13. minutt. Fra litt skrått hold skjøt han like utenfor.

Dramatikk rett før pausen
Samme mann skaffet også frispark i farlig posisjon like etter. Nigerianeren grunnlurte Nemanja Vidic, og stopperen så seg nødt til å legge spissen i bakken. Frisparket fra rundt 17 meters hold gikk imidlertid langt over mål.

Newcastle hadde rystet United, men som så mange ganger før lot ikke rødtrøyene seg skremme. John O’Shea kombinerte fint med Cristiano Ronaldo ute på kanten, og førstnevnte fant Wayne Rooney med en pasning inn i feltet. Den sterke spissen vendte opp, og banket ballen inn over Steve Harper i hjemmelagets mål. Lagene var like langt.

Etter målet roet kampen seg ned noen hakk, men like før pause ble det på ny dramatikk på St. James Park. Først fikk Ji-Sung Park en brukbar skuddmulighet, da han mottok ballen fra Patrice Evra, men skuddet traff medspiller Wayne Rooney fra ti meters hold.

Så kom Steven Taylor i fokus. Forsvareren rev Cristiano Ronaldo over ende ute på kanten, og United-spillerne raste. Dommer Steve Bennett nøyde seg med å gi gult kort til Taylor.

Dermed gikk lagene i garderoben på stillingen 1-1. Rio Ferdinand dro imidlertid på seg et gult kort etter at dommeren hadde blåst. Stopperen var litt for snakkesalig på vei inn i garderoben.

Forsvarstabbe avgjorde
I andre omgang så det ut som litt av piffen hadde gått ut av hjemmelaget. United tok mer og mer kontroll over kampen, og et ukonsentrert Newcastle-forsvar bidro til underholdningen.

I det 56. minutt rotet de det til. Rooney spilte ballen mot Park, men Steven Taylor kom han i forkjøpet. Stopperen prøvde å heade ballen tilbake til keeper, men sørkoreaneren snappet den opp. Vingen trillet videre til Dimitar Berbatov, som uten problemer sendte United i ledelsen. 1-2!

- Det var utrolig sterkt å komme tilbake etter 0-1. Vi var litt uforsiktig med pasningene. Men vi må være fornøyde etter å ha ligget under, sier Ferguson.

Etter scoringen roet kampen seg litt, men ti minutter før full tid burde Wayne Rooney kanskje økt ledelsen. Ronaldo kom seg forbi på kanten, men Steve Harper var ute og fikk stanset avslutningen fra portugiseren. Returen havnet hos Rooney, som skjøt like over det åpne målet. En stor sjanse.

Flere mål ble det likevel ikke. Resultatet betyr at United nå har en luke på sju poeng ned til Chelsea og Liverpool. Sir Alex Fergusons gutter har 65 poeng fra 27 kamper, en mindre spilt enn de nærmeste rivalene.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe