*Nettavisen* Sport.

Berg måtte forsvare Deila på pressekonferansen

TOK DEILA I FORSVAR: Henning Berg håper Celtic gir Deila tid. Foto: Jeff Holmes (Pa Photos)

- Jeg håper Celtic gir ham tid.

07.08.14 02:00

CELTIC - LEGIA WARSZAWA 0-2:
SAMMENLAGT 1-6
:
MURRAYFIELD (Nettavisen): Champions League-eventyret er over for Ronny Deila og Celtic.

Og det kunne ikke ha skjedd på en mer ydmykende måte for den ferske Celtic-treneren.

Utgangspunktet var enkelt:

Etter forrige ukes slakt i Polen måtte Celtic vinne minst 3-0 mot Legia Warszawa for å gå videre, men slik skulle det ikke gå.

I stedet leverte Celtic en fryktelig kamp og tapte fullt fortjent 0-2 mot polakkene.

- Vi tapte mot et bedre lag, det må vi innrømme etter to kamper. Vi startet bra, men skapte ikke sjanser, og så slapp vi inn et enkelt mål. Da ble det vanskelig. Vi hadde ikke kvaliteten vi trengte for å knekke dem, innrømmer Deila etter kampen.

Pipekonserter brøt stadig ut blant publikum, og frustrasjonen vokste og vokste utover kampen.

At presset på Deila har økt dramatisk etter de to kampene mot Legia, er hevet over enhver tvil.

Forsvarte Deila
Da Henning Berg møtte pressen etter kampen, ble han grillet av de skotske journalistene om Ronny Deila. De ville vite om Berg mener Deila er rett mann.

Og den gamle landslagskapteinen tok Deila i forsvar.

- Jeg kjenner mentaliteten og personligheten hans. Han har erfaring, kunnskap og karakteren som skal til for å lykkes. Jeg håper Celtic gir ham tid, det vil være lurt, han er en god manager og trener. Det er vanskelig å få innført ideene sine på én måned. Ting tar tid, selv hadde vi ikke klart dette i januar. Det var vanskelig for ham å spille sesongens viktigste kamper så tidlig, sier Berg.

Klikk på bildet for å forstørre.

HVA NÅ? Ronny Deila har en stor jobb foran seg. Foto: Jeff Holmes (Pa Photos)

Og legger til:

- Jeg er sikker på at Celtic kan spille bedre, og jeg tror de blir bedre når Deila får tid. Han har bevist i Norge at han kan lykkes, og han klarte det i en liten klubb med få ressurser, påpeker Berg.

Også vikarierende Celtic-kaptein Charlie Mulgrew tok Deila i forsvar.

- Vi vet hva han vil, men har ikke klart å utføre det. Vi har ikke vært gode nok uansett system. Det tar tid å lære systemet hans, og jeg bruker det ikke som en unnskyldning, sier Mulgrew.

- Er det stor forskjell fra tidligere manager Neil Lennon?

- Ja, det er annerledes, men alle managere er annerledes når det kommer til angrepsspill og forsvarsspill. Sesongen er ung, og vi skal jobbe hardt for å bli bedre. Vi må være positive, sier Mulgrew.

En av de skotske journalistene ville på pressekonferansen vite om Deila er flau etter 1-6-tapet sammenlagt.

- Jeg ble ikke flau, men jeg er ikke fornøyd. Jeg føler med spillerne, sier Deila.

Nå venter playoff til Europaligaen for Celtic, og Deilas menn kommer inn i siste kvalikrunde. Det er altså bare to kamper som gjenstår før et eventuelt gruppespill, og første kamp spilles allerede om 14 dager.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

SNIPP, SNAPP: Ronny Deila og assistent John Collins kunne bare konstatere at det ikke ble en drømmekveld for Celtic. Foto: Jeff Holmes (Ap)

- Mitt ansvar
Deila påpekte flere ganger at det er han, ikke spillerne, som må ta støyten for de dårlige kampene.

- Jeg kom hit for å gjøre en jobb, forbedre det som er, og starten har ikke vært bra nok. Nå må vi forbedre stallen, men vi må gjøre det beste ut av det vi har. Vi har masse ferdigheter og kvalitet her, men har ikke vist det, og det er mitt ansvar.

Men der Stefan Johansen, Jo Inge Berget og Ronny Deila depper, er det en annen nordmann som kan smile fra øre til øre når han går til sengs.

Henning Berg er nå bare to kamper fra å føre Legia Warsawa til gruppespillet i Champions League, en aldri så liten bragd fra den gamle LSK-treneren.

Berg: - Veldig glad
Og Berg var selvsagt langt lykkeligere enn sin landsmann.

- Jeg er veldig glad for seieren, det er fantastisk å både vinne borte og hjemme, sier Berg til en fullstappet pressesal i kjelleren på Murrayfield.

- Vi viste over to kamper at vi har et bra lag med stort potensial, og laget jobber bra sammen. Jeg er glad på spillernes vegne at de klarer å vise kvalitet i store kamper som dette, sier Berg.

- Hva er du spesielt fornøyd med?

Klikk på bildet for å forstørre.

LANGT NEDE: Celtics Adam Matthews. Foto: Jeff Holmes (Pa Photos)

- Vi var solide, vi forsvarte oss bra og var gode på kontringer, noe som ga oss et mål. Da ble det vanskelig for dem. Jeg er glad vi klarte å hindre dem i å score, det er en stor prestasjon av oss, sier Berg.

- Er du overrasket over hvor liten trussel Celtic utgjorde?

- Jeg tror det er vi som skal ha æren for det. Vi gjorde det bra, har et bra lag, har spillere med god teknikk, fysikk og taktiske egenskaper. I Skottland blir det nok skrevet at Celtic ikke spilte bra, men det var vår fortjeneste. Det var heller vi som var gode enn de som var dårlige, mener Berg.

Kampen ble som kjent spilt på rugbybanen Murrayfield, og flere eksperter mente før kampen at Celtic ikke ville dra nytte av samme hjemmestøtte som vanlig.

Celtic trakk også tilbake TV-rettighetene til kampen verden over, i frykt for at Celtic-fansen heller skulle se kampen på TV i sofaen eller på pub. På en arena som tar 65.000 dukket det opp rundt 45.000, og stemningen var god, i hvert fall frem til 0-1.

Pipekonsert
I første omgang gikk det lenge mellom hver gang Celtic i det hele tatt nærmet seg en målsjanse. Polakkene hang med på notene og vel så det. På et tamt hjemmelag var det kun Callum McGregor som virket å ha selvtillit med ballen i beina, og vingen skapte mye trøbbel for gjestene.

Og da Michal Zyro, den første kampens store spiller, løp fra Celtic-forsvaret og satte inn 1-0 til Legia, var spenningen over.

Da Celtic gikk til pause møtte de pipekonsert fra store deler av hjemmepublikummet. Kanskje ikke så rart etter å ha skapt en halv målsjanse på de første 45 minuttene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

SKUFFELSE: Fraser Forster og Emilio Izaguirre deppet da Legia scoret først. Foto: Jeff Holmes (Pa Photos)

I andre omgang prøvde og prøvde Celtic å lure Legia til å blogglegge seg, men Berg hadde drillet dem godt. Hver gang Celtic hadde ballen, lå ni eller ti polakker organisert i to firere.

Da måtte Deila ta grep, og ut gikk forsvarsspiller Mikael Lustig, inn kom angrepsspiller Leigh Griffiths.

Men i stedet for 1-1 kontret Legia og Andrej Duda inn 2-0, og Celtic-fansen brøt ut i ny pipekonsert. Kampen var over.

Celtic klarte aldri å mobilisere nok krefter til å redusere, og kampen ebbet ut med 1-6 sammenlagt. Det hadde gitt god odds for bare ti dager siden.

Deila hadde fått mye kritikk for å bruke Jo Inge Berget fra start i det første møtet mot Legia, og denne gangen ble den norske angrepsspilleren sittende på benken hele kampen for vertene.

Klikk på bildet for å forstørre.

PÅ TRIBUNEN: David Moyes hadde tatt turen. Foto: Egil Sande (Nettavisen)

Hører til sjeldenhetene
Ifølge NTB har det bare skjedd én gang tidligere at et lag har klart å snu et 1-4-tap til avansement i kvalifiseringen til Champions League. I 1999 vant polske Widzew med 4-1 i returen og gikk videre med straffeseier over bulgarske Litex, opplyser nyhetsbyrået.

Sånn sett var det ingen bombe at Legia holdt unna. Men sammenlagttapet svir uansett, og det kan gi konsekvenser på rekke og rad. Nå spørs det hva som skjer med Celtic-stjernene.

- Fraser Forster, Adam Matthews og Virgil Van Dijk kan alle forsvinne hvis de ikke får spille Champions League-fotball, mente Celtic-ekspert og PA-skribent Ronnie Esplin da Nettavisen snakket med ham før kampen.

Men det er trolig det Deila tenker minst på akkurat nå.

Han kunne fått en drømmestart som Celtic-sjef, men nå er han allerede slått ut av den turneringen som betyr mest for fansen. Den skotske ligaen er like spennende som en episode av Kråkeslottet, og fansen krevde flere Champions League-kvelder på Celtic Park.

Nå må de vente over et år før de kan prøve igjen.

LES OGSÅ:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.