Stillingen er 2-2 og førsteklassingene fra Asker presser på for et seiersmål med et par minutter igjen å spille.

Det er en talentfull og seiersvant gjeng, så jevne kamper som denne er ikke hverdagskost for sjuåringene.

Sander Berge er den mest talentfulle og lovende spilleren av dem alle, men nå er det hans tur til å bytte. Trener Arne Knoph vinker Sander av banen, og guttungen kommer løpende.

Sanders far, Åsmund, som har fulgt kampen fra sidelinjen med stor iver, går bestemt rett bort til treneren.

- Ja, Arne, nå var jeg litt spent. Jeg visste at det var Sander sin tur til å bytte. Jeg håpet at du skulle gjøre det. Takk for at du gjorde det!

I Berge-familien er «sportsidiot» en hedersbetegnelse. Pappa Åsmund og mamma Linnea har begge mer enn 50 landskamper for henholdsvis Norge og Sverige i basketball.

Den ene sønnen Aksel har gjort sine saker bra i amerikansk basketball, mens Sander har valgt å sparke ball.

Barna skulle imidlertid ikke særbehandles, selv om de som regel var mer talentfulle en de fleste av sine jevnaldringer.

- Jeg har vel arvet litt av deres holdninger og verdier innenfor sport. For meg har det vært fint å ha en familie som har støttet meg, bidratt og alltid syntes det har vært kult at jeg har holdt på med idrett, sier Sander Berge til Nettavisen.

Se presentasjon av årets prisvinner. Artikkelen fortsetter under.

HTML EMBED
embedNAvideo("7dsPL15w1PgkP4HjS0tG-w", false)

Fotball-SFO la grunnlaget

Grunnlaget ble lagt på Føyka i Asker med god hjelp av Knut Christoffersen, som startet fotball-SFO for ungene i barneskolen.

Nesten hver dag fra første- til fjerdeklasse spilte Sander fotball på SFO, stort sett med Askers fotballjenter som trenere.

- At jeg hadde mulighet til å komme dit hver dag og trene med kompiser har betydd en hel masse. Det var helt optimalt at jeg fikk den muligheten, og det la grunnlaget for årene som fulgte, sier Berge.

Nettavisen møter 18-åringen i kantina på Valle for å dele ut Nettavisen-prisen til årets unge spiller i Tippeligaen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kunne endt opp i Stabæk

Berge har akkurat kastet krykkene etter kneoperasjonen som satte ham ut av spill i sesongens tre siste seriekamper.

De to siste sesongene har unggutten vært et soleklart lyspunkt i et Vålerenga-lag som har slitt på flere områder.

Asker-gutten kunne imidlertid endt opp på den andre siden av byen. I ukene før han signerte for Vålerenga, i februar 2015, var han nemlig på prøvespill hos Bob Bradley og Stabæk.

- Der var vi ganske nær, men Vålerenga kom litt i siste liten, forteller Berge og titter ned på det hovne kneet.

Han legger ikke skjul på at farfar Ragnars fortid i klubben, og det faktum at pappa Åsmund dro ham med på Ullevaal i oppveksten var med på å farge ham da valget skulle tas.

- Man kjenner jo litt ekstra på det å spille for klubben man alltid har holdt med. Da jeg kom opp hit til Valle, så følte jeg at jeg hadde kommet til rett sted.

Han husker godt at han som guttunge ba om å bli fotografert sammen med Moa og Harmeet Singh i forbindelse med en fotballturnering i Oslo. Det var spesielt å plutselig skulle dele garderobe med idolene bare noen år senere.

- Man så rundt seg og der var Daniel Braaten, Fredheim Holm og Grindheim. Å skulle spille sammen med dem var noe nytt da jeg så vidt hadde spilt litt andredivisjon for Asker. Det var en ny verden for meg.

Det tok imidlertid ikke lang tid før Berge selv var en nøkkelspiller i Kjetil Rekdals tropp.

Våren 2015 ble det reservelagsfotball i andredivisjon, men da sommeren kom ble det tydelig at unggutten var klar for større oppgaver.

Det begynte med to korte inhopp mot Sandefjord og Lillestrøm i juli. Da Real Madrid kom på besøk til Oslo i august fikk han sjansen fra start mot kompisen Martin Ødegaard og resten av stjernegalleriet.

Berge er imidlertid klar på at debuten fra start i Tippeligaen mot Rosenborg en uke senere framkalte flere nerver.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Mot Real Madrid slapp jeg meg løs og tenkte at dette er bare fett og moro. Der føltes det litt som om alle var kompiser - både Real Madrid-spillerne og publikum. Da vi kom opp på Lerkendal, var det 20.000 trøndere mot deg. Det var en annen ramme, rett og slett. Jeg hadde ikke startet en kamp, så var det liksom borte mot Rosenborg det skulle starte.

- Var du nervøs?

- Ja, da kjente jeg på det, altså. Det var ikke bare bare å komme opp der og prøve å ta med oss noen poeng da vi visste at vi møtte de beste, men den beste læringen er vel å ta fatt på den tøffeste oppgaven.

Satt ut av Everton-interesse

Resten av 2015-sesongen var Berge involvert i hver eneste Vålerenga-kamp. Da vinteren kom hadde stortalentet imponert såpass at West Ham ville ha ham på prøvespill i London.

En vellykket vårsesong senere, var Everton på banen og villige til å legge titalls millioner kroner på bordet. Noen overgang ble det imidlertid ikke.

- Det var vel en greie mellom Everton og Vålerenga, så vet jeg ikke helt hvor alt bar, men jeg vil tro det var ganske nær ved at jeg endte opp i Everton.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Var det en overgang du selv ønsket?

- Man har alltid en drøm om å spille i Premier League eller en av de største ligaene. Når en stor Premier League-klubb kommer på banen og ønsker deg, blir man litt satt ut. Da det ikke gikk da, går det forhåpentligvis en annen gang, bare jeg jobber på videre i Vålerenga.

18-åringen er usikker på når han kommer til å ta det neste steget. Han er imidlertid klar på at landslaget, spill i en av Europas største ligaer og Champions League er målet.

Ronny Deilas inntreden og profesjonalisering av Vålerenga, samt nytt stadionanlegg på Valle gjør imidlertid sitt til at det kan friste å bli i klubben lenger enn først planlagt.

- Jeg har et veldig godt førsteinntrykk av Ronny. Han virker som en veldig bra trener med masse kunnskap. I tillegg er han veldig flink én til én med spillerne. Allerede nå ser det veldig bra ut. Når du kommer fra Celtic til Valle Hovin, skjønner jeg at han vil at vi skal ta ytterligere steg på profesjonaliteten på alle fronter.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Hva har Kjetil Rekdal betydd for utviklingen din?

- Han har satset på meg siden jeg kom. Det har vært utrolig viktig. Han har sagt til meg tidligere at han ser seg selv litt igjen i meg - at vi er litt samme typer. Han har bidratt veldig til at jeg er kommet dit jeg er i dag.

Rolig russefeiring

Til tross for at det går mot proffkontrakt og millionlønn hos en utenlandsk klubb, har det aldri vært aktuelt å ta pause fra skolegangen. Til våren blir det russefeiring etter fullført skolegang på Wang i Oslo.

- Jeg gleder meg til å fullføre det, så jeg kan legge det litt til side, men det er jo også fint å ha noe ved siden av, særlig nå når jeg er skadet. Jeg har måttet være veldig strukturert for å få til begge deler. Når man først er på skolen, prøver man jo å levere sitt beste.

- Hvordan blir russefeiringen?

- Det er mange kompiser som er russ og holder på, men for meg blir det jo stille og rolig. Jeg er ikke noen del av den biten der. Jeg har nok å gjøre ellers med all fotball og skole.

- Du holder deg unna festingen?

- Ja, jeg har vel aldri vært en del av den biten der. Jeg tok jo valget mitt da jeg gikk fullt inn i fotballen. Med skole i tillegg, har jeg vært foruten det. Jeg er glad for at jeg tok det valget. Jeg har ikke angret på det, og det er ikke sånn at jeg savner å kunne gjøre det.

- Er det mange som prøver å dra deg med?

- De fleste respekterer jo min hverdag og synes det jeg gjør, er kult. De synes det er like kult å henge og bare se Premier League sammen i helgene for eksempel.

Går det som Sander Berge håper, må kompisene kanskje klare seg foruten ham under fremtidige Premier League-runder.

Skjønt, det kan hende at han holder dem med selskap på skjermen.

LES OGSÅ:

HTML EMBED
embedNAvideo("j2QOx-aiZlJzWM_pF8o-zw", false)