Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Beundrer hvordan Stabæk driver klubb

UNGE GUTTER: Stabæk slipper bevisst til unggutta i klubben.
UNGE GUTTER: Stabæk slipper bevisst til unggutta i klubben. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
TV2-ekspert og Eurosport-kommentator hyller hvordan Stabæk slipper til unge talenter i Eliteserien.

NADDERUD (Nettavisen): - Stabæk er en fin utviklingsarena for unge spillere i Eliteserien. Det er beundringsverdig hvordan de driver klubb på i Bærum, ved at de slipper til disse ungguttene og lar dem utfolde seg, forteller TV2s fotballekspert Jesper Mathiesen til Nettavisen.

LIVE FRA 18.00: 16. mai-runden i Eliteserien

Stabæk sin tropp har en gjennomsnittsalder på rett over 21 år, og er den yngste i årets Eliteserie. Sportssjef for bærumsklubben, Inge André Olsen, forteller at det er bevisst fra klubben sin side å slippe unggutta til.

- Å ta opp spillere fra vårt akademi og utvikle dem, har vært en bevisst plan som vi har fulgt i noen år nå.

- Grunnen til denne strategien er todelt. Det er selvfølgelig noe påtvunget grunnet svak økonomi, men først og fremst handler det om hva slags visjon klubben står for. Vi ønsker å være en klubb som dyrker og får frem talentfulle fotballspillere, forteller sportssjefen.

- Det beste ved jobben

Stabæk-trener Toni Ordinas overtok hovedansvaret i klubben sommeren 2016, men har vært i Stabæk-systemet siden 2013.

Her har spanjolen blant annet jobbet som teknisk direktør for akademiet, samt også vært juniortrener i klubben. Han forteller til Nettavisen at han elsker å jobbe med unge spillere, og å være med å utvikle dem.

SPORTSSJEF I STABÆK: Inge André Olsen.

- For meg er det det beste ved denne jobben. Å se en spiller ta nye steg og bli en bedre fotballspiller under din ledelse, det er givende.

Ordinas forteller også om hvordan han ønsker laget hans skal fremstå.

- Jeg ønsker å spille offensiv angrepsfotball. Jeg liker å kalle det «positiv fotball». Jeg tror majoriteten av spillere foretrekker det. Men samtidig er man avhengig av resultater, og jeg er fullstendig klar over at fotball handler om mer enn å angripe. Man er nødt til å ha en balanse mellom det å angripe og forsvare seg, forklarer treneren.

Oppmuntrende spillestil

Eurosport-kommentator Kenneth Fredheim følger Eliteserien tett, og liker også at Stabæk lar unggutter spille fast A-lagsfotball. Han mener også at filosofien til Stabæk-treneren passer de unge spillerne.

- De er offensive i hodet og tenker angrepsfotball. Det kler ungguttene å kunne utfolde seg og sprudle offensivt. Jeg mener det er riktig av Ordinas å ha en slik offensiv tankegang innledningsvis i sesongen. De må spille på styrkene sine, som er å angripe.

Samtidig påpeker kommentatoren klart ovenfor Nettavisen at Stabæk er nødt til å stramme opp bakover.

- De må ikke bli naive. Selv om de skal spille på styrkene sine ved å angripe, må de ikke glemme hvordan de forsvarer seg. De kan ikke nøle med klinke ballen opp på tribunen. De mangler kanskje litt den tøffheten og kynismen i spillet sitt, mener Kenneth Fredheim.

- Fått dårlig betalt

Sesongen hittil for bærumsklubben og Ordinas har vært trøblete.

Etter 9 spilte kamper ligger Stabæk på 14.plass med kun syv poeng og én seier på de første ni kampene i Eliteserien.

Kenneth Fredheim mener likevel at Stabæk har prestert bedre enn hva poengene tilsier, men at de likevel kan takke seg selv for dette.

IMPONERT: TV 2-ekspert Jesper Mathisen og Eurosport-kommentator Kenneth Fredheim.

- Jeg synes Stabæk har fått for dårlig betalt innledningsvis. De har vært det beste laget i flere kamper, og skapt mange sjanser. Samtidig er man selvfølgelig avhengig av å sette disse sjansene, det hjelper ikke bare å skape dem, forteller kommentatoren.

Jesper Mathiesen mener at det er personlige feil som har sørget for den magre poengfangsten.

- De er nødt til å luke bort de personlige feil. Det har kostet dem flere poeng. Dette henger naturligvis sammen med mangel på rutine hos de unge spillerne på Stabæk. Det er noe av konsekvensene man må ta ved å ha et så ungt lag.

Tror Stabæk holder seg

Selv om Stabæk har fått en tøff sesongstart poengmessig og sløst med sjansene, ser ikke Eurosport-kommentatoren for seg at klubben kommer til å rykke ned.

- Jeg tror de kommer til å holde seg. Ingen lag er for gode til å rykke ned, men jeg synes at Stabæk har sett såpass spennende og bra ut offensivt til at jeg tror de holder seg greit. I tillegg har både trener og klubb vært i nedrykksstriden før, og har erfaring fra det om det skulle skje igjen. Det er en fordel, mener Fredheim.

Mathiesen tror også at Stabæk vil holde seg, men det er først og fremst på grunn av hva de to lagene bak bærumsklubben på tabellen har vist.

- Selv om Start og Sandefjord er henholdsvis tre og to poeng bak Stabæk, så har de to lagene vært forferdelig dårlige. Stabæk har vist langt bedre takter, og er med og kjemper om poeng i stort sett alle kamper.

Ordinas selv mener at det er altfor tidlig å prate om tabellsituasjonen nå, og å spå hvordan sesongen ender.

- Vi har ikke en gang spilt en tredjedel av sesongen, så det er ingen vits i å se på tabellen nå. Ja, som trener skulle jeg selvfølgelig ønske at vi hadde flere poeng, men det har vi dessverre ikke.

- Det handler om å ta en kamp av gangen, og så får vi se hvor vi ender opp til slutt. Men nedrykk, det er ikke noe vi snakker om her, avslutter spanjolen til Nettavisen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!