*Nettavisen* Sport.

Bevisene: Her ser dere Norges «hemmelige» våpen

DØDBALL ER MÅL: Norge har denne EM-kvaliken vært livsfarlige på faste situasjoner. Oppe til høyre ser vi Alexander Tettey juble for scoring etter corner mot Malta. Oppe til venstre scorer Vegard Forren etter et frispark mot Bulgaria. Nede til venstre jubler Håvard Nordtveit for cornerscoring mot Aserbajdsjan. Nede til høyre scorer Jo Inge Berget kort tid etter et frispark. Foto: NTB Scanpix/ Getty Images

Derfor bør Italia frykte Norge.

11.10.15 15:15

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Dødballer var et kjent norsk våpen da landslaget herjet på 90-tallet, men nå har Per-Mathias Høgmos menn igjen gitt motstanderne grunn til å frykte Norge.

Lørdag vant de deres tredje kamp på rad, og for tredje gang på rad scoret Norge på dødball da de slo Malta 2-0 på Ullevaal.

Stefan Johansen som har hovedansvaret for å slå frispark og cornere trekker frem Høgmo-assistent Jarl Torske som én av dem som skal ha mye av æren for den norske dødballsuksessen.

Etter at Alexander Tettey scoret mot Malta på Ullevaal, løp Johansen rett bort til nettopp Torske for å feire scoringen.

- Vi har en liten intern greie. Han har ansvaret for dødballene, forklarer Johansen til Nettavisen.

Grodås og Rushfeldt

Dødballsjef Torske gleder seg stort over suksessen når Nettavisen snakker med ham etter lørdagens seier mot Malta. Høgmo-assistenten er godt fornøyd med at det harde arbeidet gir effekt og passer på å gi honnør til to andre personer i det norske støtteapparatet.

- Måten vi jobber på er veldig grei. Jeg har ansvaret for det, men jeg jobber veldig tett med Frode (Grodås) og Sigurd (Rushfeldt) i trenerteamet og ikke minst Stefan Johansen og Vegard Forren, sier Torske til Nettavisen.

- Vi bruker en del tid på å diskutere mulige løsninger og muligheter på dødball. Jeg føler at det er en slags bevisstgjøring på hvordan vi skal gjøre det. Det er en veldig «dødball-drive» i hele gruppen, forklarer treneren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

HAR ANSVARET: Per-Mathias Høgmos assistent, Jarl Torske (t.h.) har ansvaret for at Norge skal være best mulig forberedt på dødballer. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Bruker mye tid

Torske forteller at de bruker mye tid på å finne ut hvordan de skal skape sjanser på cornere og frispark.

- Man har ikke så mye tid å jobbe med det på feltet, men både jeg, Frode og Sigurd bruker veldig mye tid på å se motstandere og våre egne dødballer. Vi trener litt på det og så har vi gode samtaler om det, sier Torske.

- Vi kjører alltid et eget dødballmøte før kampene. Det går en del tid og det blir en del tenking på det. Man er hele tiden på jakt etter å utnytte spisskompetansen vi har i laget, forklarer landslagstreneren.

Det er nettopp en spisskompetansen Norge har fått Stefan Johansen trekker frem når Nettavisen spør han om hva han tror er hemmeligheten bak suksessen.

- Vi har fått mye fysikk inn i laget. Jeg tror det er det som er greia. Vi har vel 20 cornere mot Malta, og så å si alle blir farlige. Det er en styrke vi har fått inn, sier Celtic-spilleren.

Italia-planen er klar

Nå venter Italia i neste og siste kamp i EM-kvalifiseringen. Med seier i Roma vil Norge være vinnere av gruppe H og dermed være sikret plass i det første sluttspillet siden 2000.

Torske tror dødball igjen kan bli avgjørende for Norge når de møter Italia i i den italienske hovedstaden tirsdag.

- Vi vet at Italia er et lag med en helt annen dødballstyrke enn Malta, men det at vi nå scorer på dødball i hver kamp gjør noe med troen på at vi også kan score på døball i Roma. Det kan dette laget gjøre, fordi de er såpass gode i luftrommet. Jeg har god tro på at vi også kan score på dødball der, sier Høgmo-assistenten.

Annonsebilag