RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bitter fotballstrid i nord

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Konspirasjoner, korrupsjon og spikersuppekoking. Sjekk dette opprykksdramaet i norsk fotball.

Tror du det er oljeboring kontra miljøvern som er den heteste poteten i nord for øyeblikket? Da må du tro om igjen.

Den siste tiden har det utspilt seg et konspirasjonsdrama i den lokale pressen, der et rødt kort og påfølgende lave straff står helt sentralt.

Utgangspunktet for den heftige debatten er episoden som skjedde 41 minutter ut i første omgang i 3. divisjonskampen mellom Harstad og Hardhaus 26. september.

Rødt kort etter hevn
Den 31 år gamle spillende treneren for Hardhaus, Espen Møller Bakke, takler topplaget Harstads superspiss, 22 år gamle Jim Johansen, hardt.

- Jeg gjør en spontanreaksjon tilbake og treffer Møller Bakke med skulderen min i brystet hans, sier Johansen til Nettavisen.

Ikke overraskende har de to spillerne forskjellige versjoner av hendelsen.

- Det tar mange sekunder fra taklingen min til han kommer løpende mot meg og setter skulderen rett inn i kjeven på meg, mens ballen er i spill et annet sted. Selv om min takling er hard treffer jeg ballen, og dommeren dømmer heller ikke frispark. Derimot gir han rødt kort til Johansen for reaksjonen hans, sier Espen Møller Bakke til Nettavisen.

Det virkelige dramaet starter derimot etter at kampen er slutt.

Opprykksdrama
Harstad ligger da an til å spille opprykkskvalifisering mot Stålkameratene og vil nødig miste stjernespilleren sin i de to kvalikkampene.

Harstads sportssjef Per Ivar Staberg, som selv er dommer i Tippeligaen, går etter kampen inn i dommergarderoben og snakker med dommer Yngvar Brun.

- Alt jeg spurte om var hva som skjedde ved det røde kortet, siden jeg ikke fikk med meg episoden selv. Det er absurd at en 3. divisjonskamp og en senere straffeutmåling skal få en sånn oppmerksomhet som det har blitt, sier Staberg til Nettavisen.

Én kamps karantene
Etter at Brun har skrevet dommerrapporten kommer straffen fra Hålogaland fotballkrets noen dager senere. Resultatet er at Johansen bare får én kamps karantene, noe som gjør at han soner i siste seriekamp og er klar for spill i begge opprykkskampene mot Stålkameratene.

Harstad tilhører Hålogaland fotballkrets, mens Stålkameratene ligger under Nordland fotballkrets. Derfor reagerer mange på at det nettopp er Hålogaland fotballkrets som håndterer straffeutmålingen.

- Så korrupt som Hålogaland fotballkrets er, gjør de alt for å hjelpe Harstad til å rykke opp. Jeg har aldri hørt om at det bare blir en kamps utestenging for en sånn forseelse. Alle som så episoden sier den for eksempel var langt verre enn puffen som Vålerengas Andreas Nordvik ga Moldes Mame Biram Diouf, og Nordvik fikk to kamper. Rana Blad mente dette blir som om Norges fotballforbund skal bestemme straffen dersom en norsk landslagsspiller blir utvist i en landskamp, sier Stålkameratenes toppscorer Stian Celius til Nettavisen.

Les også: Nordvik utvist

Celius er for øvrig samme mann som Nettavisen skrev om for kort tid siden etter at han scoret 11 mål i en og samme kamp.

Støttes av offer
Celius får støtte fra Møller Bakke, som forteller at han hadde vondt i kjeven i flere dager etter hendelsen.

- Jeg synes Johansen er ekstremt heldig som bare får en kamps karantene. Jeg skjønner ikke hvordan han kan få det. Jeg forstår at Stålkameratene og folk generelt stiller spørsmål ved straffen. Men selv er jeg for så vidt glad for det, for jeg håper Harstad rykker opp, sier Møller Bakke ærlig.

Hva ble sagt i garderoben?
Heller ikke Stålkameratenes trener, tidligere toppkeeper Thor André Olsen, har mye til overs for straffen.

- Man kan jo la fantasien springe litt om hva som ble sagt i dommergarderoben. Johansen og Harstad er skitheldige. Jeg har spilt fotball siden 1979 og aldri opplevd at en spiller har fått én kamps karantene for noe sånt, sier Olsen til Nettavisen.

Også han trekker fram det paradoksale at det er Hålogaland fotballkrets som tildeler straffen.

- Sånn bør det selvfølgelig ikke være. Og med straffeutmålingen følger de rett og slett ikke regelboka, mener Olsen, som legger til at laget ikke vil bruke noen ytterligere energi på saken.

Her finner du NFFs retningslinjer for straffeutmåling ved utvisning.

- Forbannet
Sportssjef i Harstad, Per Ivar Staberg, er oppgitt over reaksjonene.

- De koker suppe på helt sykt tynt grunnlag. Jeg blir forbannet av dette. Dette var en rettferdig straffeutmåling, mener Staberg.

- Du vet at Andreas Nordvik fikk to kamper for sin forseelse?

- Nei, da var dette kanskje litt snilt i forhold til det, innrømmer Staberg.

Han er likevel skråsikker på at Hålogaland fotballkrets ikke har tatt spesielle hensyn til Harstad i straffeutmålingen.

- Fulgte dommerrapporten
Dommeren i kampen, Yngvar Brun, bekrefter i hvert fall at Staberg ikke på noen måte har påvirket ham i dommerrapporten som han skrev etter kampen.

- Ingen kan påvirke mine dommerrapporter. For øvrig var jeg ferdig med saken etter at rapporten var sendt, sier Brun til Nettavisen og henviser videre til Hålogaland fotballkrets.

Steinar Molvik er kretsleder i Hålogaland og satt sammen med to andre personer i arbeidsutvalget som bestemte straffen.

- Jeg fattet beslutningen min utelukkende på bakgrunn av dommerrapporten, noe jeg også vil tro de to andre gjorde. Rapporten hadde to hovedmomenter. Det var en alvorlig forseelse, men spilleren var provosert i forkant. Dermed vurderte vi det til å være formildende omstendigheter og valgte derfor bare å gi én kamps karantene, sier Molvik til Nettavisen.

Han forteller at han har forståelse for at avgjørelsen kan få betydning for opprykkskampen, men at det ikke kan være førende.

- Jeg har bakgrunn fra politikken og vet hvor forsiktig man skal være med habilitet, derfor er det ingenting som rokker ved min vurdering av straffen, sier Molvik.

- Slag gir tre kamper
Det er Norges fotballforbunds regler som sier at straffeutmålingen i 3. divisjonskamper skal avgjøres hos fotballkretsene. Alt fra kvalifiseringskamper til 2. divisjon, som Harstad og Stålkameratene nå skal spille, og oppover er det derimot NFF sentralt som tar seg av.

Leder av Disiplinærutvalget i NFF Einar Bergum belyser straffereglene.

- Hvis det gis et slag uten at ballen er i nærheten sier retningslinjene tre kampers karantene. Men det er mulig skulder ikke er like strengt som slag. Dessuten kan man få nedsatt straff dersom det foreligger en provokasjon. Dermed kan det være mulighet for å komme ned på én kamps karantene i straff, sier Bergum til Nettavisen.

Han poengterer at han overhodet ikke kjenner denne spesifikke saken, og uttaler seg kun på generelt grunnlag og det Nettavisen forteller ham.

Her finner du NFFs retningslinjer for straffeutmåling ved utvisning.

NFF gikk inn i saken
Rune Pedersen er Norges kanskje mest kjente dommer gjennom tidene. Nå er han dommersjef hos NFF. Han forteller at han har hørt om saken, og at han ba om at den måtte undersøkes nøyere.

- Vår lov og forvaltningsavdeling har vært i kontakt med Hålogaland for å sikre at de har behandlet saken på en god måte, sier Pedersen til Nettavisen.

Det er slettes ikke dagligdags at NFF ser nøyere på fotballkretsenes straffeutmålinger. Likevel er seksjonsleder i Forvaltnings- og jusseksjonen i NFF, Eirik Sandsten, svært tilbakeholden når han uttaler seg om saken.

- Jeg har ikke noe å si om denne saken annet enn at vi generelt har tillitt til at kretsene behandler de sakene de får på en god måte, sier Sandsten som har vært ansvarlig for undersøkelsen av Hålogaland fotballkrets.

- Men her gikk dere spesifikt inn i en bestemt sak. Tyder ikke det på at dere nettopp var redd for at ikke kretsen hadde behandlet saken på en god måte?

- Jeg har ikke mer å si om denne saken, sier en svært ordknapp Sandsten.

Flaks?
Riktig eller ikke - straffen er idømt og karantenen over. Kanskje koker det hele ned til det hovedpersonen selv sier om saken.

- Jeg var heldig som bare fikk én kamp, konstaterer den utviste Jim Johansen.

Det er i så fall ikke første gang et fotballag har hatt flaks.

Og uansett, hvem kan etter dette si at ikke norsk 3. divisjonsfotball kan være spennende og dramatisk?

PS. Første opprykkskamp mellom Harstad og Stålkameratene spilles lørdag klokken 14 på Stålkameratenes hjemmebane. Kampen kan du følge direkte i Nettavisens LIVE-system.

Sjekk siste fotballnytt her!

Sjekk siste sportsnytt her!

Hva synes du om saken? Virker det som om Jim Johansen har fått for mild straff, eller mener du straffen er korrekt? Diskutér under!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere