RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blatter trekker seg

OVER OG UT: FIFA hasteinnkalte til pressekonferanse tirsdag kveld. Den startet tre kvarter forsinket, da president Sepp Blatter skapte overskrifter verden rundt med sin avgang.
OVER OG UT: FIFA hasteinnkalte til pressekonferanse tirsdag kveld. Den startet tre kvarter forsinket, da president Sepp Blatter skapte overskrifter verden rundt med sin avgang. Foto: Ennio Leanza (Ap)
Sist oppdatert:
Det blir nytt presidentvalg i FIFA. Men det kan ta ti måneder.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) innkalte tirsdag til en uventet pressekonferansen. Innkallingen kom etter flere dager med kaos.

I forrige uke ble flere FIFA-medlemmer arrestert og siktet for grov korrupsjon, blant annet i forbindelse med tildelingen av VM-sluttspillene i Russland i 2018 og Qatar i 2022. Mesterskapene har vært omstridt.

Les også: Dette sier Hallén om Blatters avgang

Trekker seg
Kun få dager senere ble likevel Sepp Blatter gjenvalgt som president i FIFA, til tross for at flere forbund, blant annet mange i UEFA, hadde gått ut og vist sin støtte til motkandidaten, prins Ali av Jordan.

Tirsdag stilte han imidlertid sin plass som president til disposisjon som en følge av skandalene og et nytt valg vil bli foretatt 13. juni.

- Mandatet mitt ser ikke ut til å være støttet av alle. Dette er grunnen til at jeg nå kaller inne til en ekstraordinær kongress. Jeg har tenkt nøye over min tid i FIFA og elsker organisasjonen mer enn noe annet. Jeg ønsker kun å gjøre det som er best for FIFA. Derfor ønsker jeg omvalg, sier han.

Her forlater Sepp Blatter pressekonferansen.

Les også: - Dette er veldig overraskende og positivt

Nytt valg senest i mars

- Det vil bli arrangert en ekstraordinær kongress og jeg vil ikke stille. Jeg vil nå fokusere på reform innenfor organisasjonen. Vi har lenge ønsket en reform, sier Blatter videre på pressekonferansen.

En ekstraordinær kongress kan tidligst skje i desember. Ifølge FIFA vil et nytt valg senest bli gjennomført i mars 2016. Blatter fikk 133 mot 73 stemmer da han ble valgt så sent som på fredag.

Les også: Her er Blatters avskjedstale

$10 millioner
Tidligere tirsdag ble det kjent at amerikanske påtalemyndigheter gransker en utbetaling på ti millioner dollar, som ble gjort til de tidligere FIFA-toppene Jack Warner og Chuck Blazer fra FIFAs konto i 2008.

Fakta: DETTE ER FIFA-SKANDALEN:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Onsdag 27. mai: 

* Totalt 14 personer med tilknytting til FIFA blir arrestert.

* Sveitsisk politi gjennomfører en razzia mot FIFAs hovedkontorer i Zürich. Elektronisk utstyr og dokumenter blir beslaglagt.

Torsdag 28. mai: 

* Blatter innkaller til et krisemøte med presidentene i de seks kontinentale forbundene.

*NFF og UEFA annonserer at de støtter prins Ali av Jordan under det kommende presidentvalget.

Fredag 29. mai:

* Blatter vinner presidentvalget etter at utfordreren trekker seg etter den første stemmerunden. Der vant Blatter 133-73.

Tirsdag 2. juni: 

* Det blir kjent at FIFAs generalsekretær Jerome Valcke skal ha kjent til at toppene Jeff Warner og Chuck Blazer skal ha mottatt bestikkelser i forbindelse med VM i Sør-Afrika i 2010.

* Et brev som knytter Valcke til saken bli offentlig.

* FIFA kaller inn til hastemøte med pressen.

* Sepp Blatter trekker seg som FIFA-president.

(NTB / Nettavisen)

Avisen New York Times hevdet at utbetalingen ble gjort av FIFAs generalsekretær Jerome Valcke, kjent som Sepp Blatters høyre hånd.

Valcke hevdet imidlertid sin uskyld og prøvde å legge skylden over på tidligere formann i finanskomiteen, Julio Grondona, som døde i fjor.

Et brev fra 2008 hevder imidlertid at Valcke kjente til utbetalingene.

I brevet ber Sør-Afrikas tidligere fotballpresident Molefi Oliphant om at FIFA holder igjen ti millioner dollar av midler som skulle til Sør-Afrika, for i stedet å sende dem til Diaspora Legacy Programme-fondet, som «skal administreres og implementeres direkte av CONCACAF-president Jack Warner».

Les også: Blatter etterforskes ikke i Sveits

Påtalemyndighetene i USA regner brevet som et sentralt bevis i sin sak for å bevise at Warner og Blazer fikk betalt for å stemme på Sør-Afrika under tildelingen av fotball-VM.

Hastemøte
Ifølge BBC-reporter Richard Conway, som var til stedet, så var pressekonferansen tirsdag virkelig det man kan kalle et hastemøte.

Da et fåtall journalister møtte opp på kort varsel, var fortsatt ikke presserommet rigget til og mannskaper jobbet på full spreng for å få på plass det som trengtes av strøm og andre ting i forbindelse med møtet.

Det var rundt 17 norsk tid det ble kjent at FIFA hadde kalt inn til denne pressekonferansen og bare en drøy time senere var den altså i gang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere