*Nettavisen* Sport.

Blir det opptur for Villa?

Foto: Afp/Scanpix

Aston Villa skal heve seg etter en forferdelig sesong sist.

Les alle tipsene her: Vi tipper Premier League 2012/13

Fakta:

Aston Villa Football Club (The Villa, The Villans, The Lions)
Villa Park (42 786)

Aston Villa ble grunnlagt i 1874 og har spilt på samme stadion siden 1897. Villa er en av de mest suksessfulle klubbene i England og er ett av fire lag som har vunnet europacupen (nå Champions League) fra balløya. Klubben har også syv FA Cup-triumfer og syv ligatitler. Sist gang laget vant noe i England var i 1996 da klubben vant ligacupen (de vant også intertotocupen i 2001). Klubbens siste seriemesterskap kom i 1981.

Plassering i fjor: 16.plass (vårt tips: 17.plass)

Hjemmeside:http://www.avfc.co.uk/

Supporterklubb i Norge:http://www.villans.no/

Overganger:

Inn: Ron Vlaar (Feyenoord), Matthew Lowton (Sheffield United), Karim El Ahmadi (Feyenoord), Brett Holman (AZ Alkmaar)

Ut: Carlos Cuellar (Sunderland), Emile Heskey, James Collins (West Ham)

Vurdering:

Keeper

Shay Given er førstevalget for Aston Villa i mål. Given stod i mål med unntak av en skadeperiode i desember og januar, og han er en god målvakt. Det var ikke nødvendigvis målvakten som var problemet til Villa i fjor.

Som backup har laget amerikanske Brad Guzan, som stod i skadeperioden til Given i fjor. Guzan har 20 landskamper for USA. Tredjekeeper er 20 år gamle Benjamin Siegrist fra Sveits. Han har en god del kamper på u-lag for Sveits, og kom til Villa i 2009.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Felix Ordonez / REUTERS

Forsvar

Det var forsåvidt ikke bakover Aston Villa hadde problemer i fjor. Med 53 baklengs var det omtrent det samme som Fulham (51), WBA (52) og Swansea (51) som endte på midten av tabellen.

Før årets sesong er likevel forsvaret styrket. Ron Vlaar og Matthew Lowton er hentet inn. Førstnevnte kommer fra Feyenoord og spilte for Nederland under årets EM (i tapene mot Danmark og Portugal). 27 år gamle Vlaar slet mye med skader i starten av sin karriere hos Feyenoord, men imponerte stort i sesongen som gikk.

23 år gamle Lowton er et relativt ubeskrevent blad i toppen av fotballen i England, men rapporertene fra hans spill i League One sist sesong er gode (for Sheffield United). Hvor god han er på Premier League-nivå er likevel relativt usikkert. Han spiller uansett både i forsvar og på midtbanen, helst på høyresiden.

På høyre back hentet Villa Allan Hutton før forrige sesong (fra Tottenham). Han fikk 31 kamper, men imponerte ingen. Hutton var heller ikke med på Villas tur til USA, og om han er i stallen til Villa ved sesongstart er nok usikkert.

Den tidligere Blackburn og Liverpool-spilleren Stephen Warnock spiller på venstrebacken for Villa. Fjorårssesongen var litt av et comeback for ham etter at han sesongen før nærmest hadde blitt frøset ut av Houllier.

Fast i midtforsvaret er nok Richard Dunne, som spilte der forrige sesong med unntak av et skadeopphold. Iren, med 76 landskamper, har nå blitt 32 år og håper muligens noen tar hans Premier League-rekord i år (flest selvmål).

Cieran Clark fikk 12 seriekamper i år, og den 22 år gamle iren (som spilte u-kamper for England) kan spille både på midtbanen og i forsvaret, og kan muligens imponere mer i sesongen som kommer. At han har vist gode takter er i hvert fall en sannhet.

Enda Stevans kom til Villa fra Shamrock Rovers i januar, men har foreløpig ikke debutert. Den 22 år gamle irske venstrebacken har erfaring både fra europacupspill og det irske U-21-laget. Amerikanske Eric Lichaj har 8 landskamper for USA, og 15 kamper for Aston Villa. 9 av dem kom forrige sesong.

Sammensetningen av forsvaret til Villa er relativt klar. Vlaar skal nok spille sammen med Dunne, Lowton tar nok høyrebacken og Warnock venstrebacken. Det er ikke alt for imponerende, selv om Vlaar har en svært god sesong bak seg i nederlandsk topp skal han nå spille på ett annet nivå.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images / All Over Press

Midtbane

Ser man på førstelagsstallen som Villa opplyser så er det 13 midtbanespillere. De fire som startet flest kamper i fjor var Petrov, Herd og N'Zogbia. Herd hadde 18 kamper. Petrov 25 og N'Zogbia hadde 26. Det var altså ikke en midtbane som noen gang ble sammenspilt.

Hvordan midtbanen til Villa blir stablet sammen i år er noe usikkert. I treningskampen mot Nottingham Forest (tap 1-3) spilte man med El Ahmadi, Bannan, Ireland, N'Zogbia og Holman. Det har lignet en del på hvordan man spilte i USA.

Den nå 25 år gamle Stephen Ireland trenger et skikkelig gjennombrudd. Han har slitt siden et par gode sesonger i City (2007/8 og 2008/9), og slet også for Villa i fjor. Selv med kun 17 kamper ble han likevel kåret til supporterenes spiller etter sesongen. Kanskje dette er året for Ireland igjen?

Karim El Ahmadi kommer fra Feyenoord, slik som Vlaar. Han spilte 20 kamper for Feyenoord sist sesong. Han er en defensiv midtbanemann som har 17 landskamper for Marokko, men om han er god nok for Premier League er veldig usikkert.

Charles N'Zogbia ble hentet til Villa før forrige sesong, og kantspilleren hadde vel ingen strålende førstesesong. To mål på 30 kamper var relativt mye dårligere enn de to siste sesongene hos Wigan.

Marc Albrighton hadde totalt 24 kamper i fjor, 14 som innbytter. Spilleren som har vært i Villa siden 1998 har fått en plass i utkanten av førstelaget, men kan kanskje få en ny vår med en ny manager. Treningskampene har foreløpig ikke vist det, men enkelte kamper sist sesong viser at det fortsatt bor noe i ham.

På kanten har også Villa hentet inn australske Brett Holman, som kommer fra AZ. Australieren hadde 10 målgivende på 25 kamper i fjor, og håpet er nok at han skal være like toneangivende for Aston Villa i år.

I oppramsingen av midtbanespillere er også Fabian Delph med. Han fikk bare 10 kamper i fjor, og var også på lån til Leeds. Foreløpig har han ikke blitt den suksessen han var spådd å bli etter overgangen fra Leeds, men som med flere av spillerne på Villas midtbane: Det kan snu her også.

Barry Bannan har vært mye på lån etter at han ble senior hos Villa (Derby, Blackpool og Leeds). Han har likevel spilt en del i oppkjøringen, og det kan være han blir sentral for Villa i år. Totalt 27 kamper i fjor (10 fra start) viser i hvert fall at han er på vei inn i laget.

Australske Herd kom til Villa allerede som 16-åring, og fikk sitt store gjennombrudd for Villa forrige sesong. 18 kamper fra start lot seg høre, og midtbanemannen på 23 år kan kanskje være en brikke man vil se i midtbanepuslespillet til Villa i år. Unggutten Gary Gardman (20 år) fikk 14 kamper i fjor (og har 15 kamper for engelske u-lag), og enda yngre irske Samir Carruthers var innbytter i tre kamper.

Jean Makoun kom til Villa i januar 2011, men ble lånt ut til Olympiakos sist sesong. Det ville ikke overraske oss om han er på vei ut.

Kaptein Stilyan Petrov fikk påvist kreft i mars 2012. Han endte på 25 kamper forrige sesong. Den 2.august ble det meldt at kreften var på vei tilbake, og Petrov er fortsatt kaptein på laget. Om han noensinne kommer tilbake til fotballen er usikkert, og ganske sikkert uviktig for Petrov i forhold til å ha vunnet kampen mot kreft.

Basert på treningskampene virker det som om manageren har en god idé om hvem som skal utgjøre midtbanen til Villa. Noe mer stabilitet der er i hvert fall sannsynligvis en nøkkel til suksess for laget. Mange relativt gode spillere, men flere som trenger et løft er uansett fasiten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nick Potts / PA

Angrep

Det var bare Stoke som laget færre mål enn Villa i fjor (36 mot Villas 37). Flest laget Darren Bent (9) foran Gabriel Abglonahor (5). Petrov laget 4. Bent slet med skade mot slutten av forrige sesong, men skal etter rapportene nå være klar til sesongstart. Finner han tilbake til gammel form så blir han en nøkkel. Da mener vi formen han viste for Sunderland i 2009/10-sesongen (38 kamper, 24 mål) eller den delen av sesongen han spilte for Villa i 2010/11 (9 mål på 16 kamper).

Gabriel Agbonlahor har nå over 250 kamper for Villa. Han er likevel ingen gigantisk målscorer (61 mål totalt, 8 mål i serien de to siste sesongene). Sammen med en målscorer er han likevel et farlig angrepsvåpen.

Bak disse har Villa østerriske Andreas Weimann i stallen (5 kamper fra start, 9 innbytter i fjor ga 2 mål).

Nathan Delfounesos karriere har møtt en vegg etter mange skader, og spilleren som var gigantisk for både England U-19 og England U-21 fikk bare 1 kamp fra start for Villa i fjor. Hvis han, eller noen andre, klarer å rive ned veggen kan kanskje pilen peke en annen vei.

Angrepet til Villa er først og fremst Darren Bent, med Abgonlahor som viktig brikke ved siden av. Sannsynligvis stiller man med noe som ligner på 4-5-1 eller 4-4-1-1 med Bent som ensom spiss og andre offensive våpen ved siden av ham eller bak. Da må Bent score skal Villa gjøre det bedre enn i fjor.

Manager: Paul Lambert (42 år)

Lambert er glad i lag som trenger hjelp, og Villa trengte hjelp etter katastrofesesongen sist. 17 uavgjorte kamper og en 16.plass på tabellen ble fasiten. Hvis han kan klare noe av det han klarte med Norwich så kan Lambert kanskje hjelpe Villa opp igjen. Etter forrige sesong var i hvert fall klubben i stabilt sideleie.

Oppsummering av vurdering

Vi fikk utrolig mye kjeft for vårt Villa-tips i fjor. Vi mente at klubben ville skuffe stort og havne i nedrykksstriden. Det viste seg å være riktig. Alex McLeish ble fjernet, og inn har Lambert kommet. Vi er ikke veldig imponert over signeringene til Villa, men Lambert er nok en god ansettelse. Slipper man litt skader, og slår spillerne man har - som har vist gode takter før - til igjen så kan det være et skritt oppover i år. Vi tror ikke på et skikkelig hopp, men ett skritt i hvert fall.

Vårt tips: 14.plass

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.