*Nettavisen* Sport.

Blir proff i utlandet

Foto: Roy Kvatningen

IDRETTSHØGSKOLEN (TV 2 Nettavisen): Geir Jordet (30), den eneste i Norge med doktorgrad i fotball, blir professor i utlandet. Nå skal han lære Nederland å spille fotball.

01.09.04 13:24

Geir Jordet satte seg tirsdag på flyet til Nederland. Han har takket ja til jobben som assisterende professor i Idrettsvitenskap ved universitetet i Groningen.

- Det er et ganske stort universitet, med 35.000 studenter, forteller Jordet til TV 2 Nettavisen. Han gleder seg til å ta fatt på oppgaven, men innrømmer at han trengte noen uker på å bestemme seg.

Blikk for spillet
Avtalen med det nederlandske universitetet gjelder i utgangspunktet for fire år.

- Det som avgjorde, var at jeg fikk en litt løs avtale som gjør at jeg jevnlig kan dra tilbake til Oslo og kan følge opp studenter og prosjekter jeg fortsatt har her i Norge, sier 30-åringen.

Nittedølen forsvarte tidligere i år sin avhandling «Perceptual expertise in dynamic and complex competitive team contexts: An investigation of elite football midfield players», som kort fortalt handler om hvordan midtbanespillere bruker øynene i kamp.

I arbeidet med avhandlingen samarbeidet Geir Jordet med åtte nordiske proffspillere på landslagsnivå, blant andre Tommy Svindal Larsen og Hassan El Fakiri. Jordet filmet disse under kamper, og analyserte hvordan disse åtte spillerne orienterte seg på banen.

I ettertid konfronterte han tre av de andre spillerne som var med på forsøket, med opptakene.

- Denne gjennomgangen var en aha-opplevelse selv for disse tre. De merket tydelige forbedringer selv, og det samme gjorde jeg under analysene, forteller Jordet til TV 2 Nettavisen.

Skal bygge opp et nytt kurs
Nå skal han bruke kunnskapen sin til å hjelpe nederlandsk fotball. Han har, i tillegg til sin avhandling om midtbanespilleres blikk for spillet, også studert idrettspsykologi. Det er et fagområde han også har jobbet mye med de siste årene.

- Det jeg skal jobbe med, er fotball og psykologi. De har kommet langt i det jeg skrev min avhandling om. Og jeg skal få ansvaret for å bygge opp et masterkurs i anvendt idrettspsykologi, forteller den tidligere Gjelleråsen- og Strømmen-spilleren.

Han tror Nederland har litt å lære på det teoretiske plan på dette fagfeltet. I praksis kan nok nederlendere mye om psykologi allerede, mener Jordet.

- Det var for eksempel spennende å se straffesparkkonkurransen mellom Sverige og Nederland i EM, og hvordan nederlenderne angrep situasjonen i forhold til svenskene. Nederlenderne jublet med publikum etter hvert mål. Svenskene var så vettskremte at de ikke turde å smile engang, erindrer Jordet.

Men Jordet er ikke skremt av nederlenderne. Nylig foreleste han om idrettspsykologi for krigsfotografer i Frankrike, som blant annet har arbeidet i Irak, Afghanistan og det tidligere Jugoslavia. Og det var en suksess.

Så hvorfor skal det ikke gå bra i Nederland også? Han er tross alt prof. i fotball.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag