*Nettavisen* Sport.

Bodø/Glimt rykket ned da Rosenborg feiret gull

Mens festklare Rosenborg-spillere feirer gull, tenker nordlendingene på to offside-mål og én straffesituasjon.

07.11.16 09:55
HTML EMBED
embedNAvideo("B54bhPd1gj8fH2k6F4iYIg", false)

ROSENBORG - BODØ/GLIMT 2-1:

LERKENDAL (NETTAVISEN): Fyrverkiet har akkurat lagt seg på Lerkendal stadion. I hjemmegarderoben rettes det på slipsknuser, hår pomadiseres og knottsko byttes ut med finsko.

Se gullfeiringen i videovinduet øverst!

LES OGSÅ: Alt om den siste tippeligarunden

- Nå blir det fest! Først skal vi spise her på Lerkendal med fruer og familie og hele Rosenborg-organisasjonen. Så går ferden videre til Nordre gate, sier Pål André Helland til Nettavisen etter kampen.

Der har supportergjengen Kjernen for lengst begynt å feire gullet, iført trøndersk nasjonaldrakt.

- Etterpå skal vi innom Mint en tur og hilse på fansen. Alle er invitert. Det er bare å komme!

Gravøl
Mens Rosenborg-spillerne gjør seg klar til å feste med fansen, er stemningen en annen i bortegarderoben. Særdeles skuffede nordlendinger tenker på hva som kunne ha vært ...

LES OGSÅ: Nå forsvinner «Tippeligaen»

- Det går an å dømme straffe der, og så scorer de på et offside-mål i påfølgende angrep. Det er jo litt historien med det å komme hit det, sier Aasmund Bjørkan til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

RYKKET NED: Rosenborgs Tore Reginiussen var bortom Bodø/Glimts Jens Petter Hauge for å si noen trøstende ord etter at de gullkledde rykket ned. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)

Situasjonen Bjørkan sikter til utspilte seg bare sekunder før Rosenborgs ledermål. Selv om Glimt-treneren føler seg snytt for straffe, etter at Firtin Azemi ble hektet opp av Tore Reginiussen, vil han ikke legge nedrykket på dommeren.

- Det er utrolig skuffende og vi er kjempelei oss for at det gikk som det gikk, men det var ikke i dag vi rykket ned. Når vi er nest sist etter tretti matcher så er det en konsekvens av at det vi har gjort har vært for dårlig. Vi fikk som fortjent.

Også Hólmar Örn Eyjölfssons avgjørende 2-0–mål minnet mistenkelig om offside.

Treneren kan ikke svare på om han er Bodø/Glimt-trener også i 2017, i OBOS-ligaen.

LES MER OM TIPPELIGAEN:
- Høstsesongen har vært forferdelig
Slakter kvaliksystemet: Uakseptabelt!
Her er årets lag i Tippeligaen

- Jeg trodde ikke mine egne øyne

- Vi får ta en grundig evaluering av det som har skjedd i løpet av sesongen. Vi rykket ned fordi vi ikke tok nok poeng, og det er jo til syvende og sist mitt ansvar. Men vi avgjør ikke det i dag.

For Bodø/Glimt er sesongen over. For Rosenborg gjenstår én kamp; cupfinalen mot Kongsvinger.

Full fyr i teltet
Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen lover at bakrusen etter kveldens fest ikke skal gå ut over forberedelsene til cupfinalen om to uker.

- Vi forbereder oss som om det er en europacupkamp. Det er ingenting som overlates til tilfeldighetene, vi kommer til å være hundre prosent skjerpet. Det er ikke en arena eller en setting hvor vi ikke har full fyr i teltet. Når Ullevål fylles med tjue tusen trøndere så tar ikke vi lett på det, sier treneren til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

GULLJUBEL: Endelig fikk Rosenborg feire sitt suverene seriegull. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)

Vinner Rosenborg den kampen blir han dessuten historisk.

- Det er vel ingen som har vunnet to «the double» på rad før.

Ikke engang Nils Arne Eggen.

- Ja, det er som Nils sier. Enhver idiot kan få det til én gang, men å gjøre det to ganger er vanskelig. Og da er et ikke bare spillerne, men en hel klubb som har gjort mye riktig, over lang tid.

Nedrykksdramaet
Fire lag var involvert i nedrykksdramaet, hvor to av dem ville sikre Eliteseriespill i 2017. Men verken Lillestrøm, Tromsø, Bodø/Glimt eller Stabæk var trygge før siste serierunde ble sparket i gang. Verst utgangspunkt hadde Bodø/Glimt, med bortekamp mot seriemesteren.

Før den avgjørende kampen hadde Glimt tapt fire strake. Slikt lukter det nedrykk av.

Aasmund Bjørkans gutter måtte ha poeng, og helst vinne, for å ha et realistisk håp om å unngå nedrykk. Med seier, og fordelaktige resultater ellers, kunne Glimt krabbe over kvalik-streken også. For to uker sendte Rosenborg de gulkledte ut av cupen, i en kamp nærmest fri for Glimt-sjanser.

Starten på dagens kamp var langt bedre fra bortelaget, men det skulle ikke vare lenge.

Varsko
Den første virkelig store sjansen var det Fredrik Midtsjø som fikk, i det trettende minutt, men avslutningen fra kanten av fem-meteren forsvant i frostrøyken på tribunen. Fem minutter siktet samme mann på samme kryss. Med samme resultat.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

HØY TEMPERATUR: Det var ampert mellom Rosenborgs Fredrik Midtsjø (th) og Marhias Normani en liten periode. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)

Samtidig som Bodø/Glimt ble advart, tok Stabæk ledelsen hjemme mot Start.

Minutter senere ropte Bodø/Glimt på straffe, etter at toppscorer Fitim Azemi drar en frekk tunnel på Tore Reginiussen innenfor 16-meteren. De nordlandske ropene ble overhørt av dommer Tommy Skjerven.

- Han kunne blåst straffe der, sa Azemi til TV2 i pausen. Sekunder etterpå er ballen på motsatt side av banen, og Glimt er i alvorlig trøbbel.

For dommer Skjerven lot spillet gå. I stedet for Glimt-straffe rappet Rosenborg ballen og stormet i angrep. Anders Konradsen og MIke Jensen serverte Pål André Helland ute på høyre. Innlegget på første stang var perfekt. Mushaga Bakenga løp inn fra venstre kant, og satte kronen på verket med en presis heading forbi Glimt-keeper Simon Thomas.

Gruppefeiringen var av det originale slaget.

- Nå er Bodø/Glimt i trøbbel, kommenterte Harald Bredeli fra TV2s studio.

Trøbbel
Den neste dårlige nyheten nådde Lerkendal ti minutter før pause. Nytt Stabæk-mål mot Start. Dermed er det Glimt som innehar den direkte nedrykksplassen. Det eneste som kan hjelpe Glimt nå er bortescoringer på Lerkendal. Minst to.

Kan Aasmund Bjørkan trylle frem et pausemirakel?

Bodø/Glimt stormer rett i angrep fra avspark i andre omgang. Mathias Normanns avslutning fra rett utenfor 16-meteren sniker seg utenfor André Hansens stang. Glimt viser at de på ingen måte har gitt opp. Er det et første varsel på hva som kommer?

-De som har fulgt nedrykksdramaet de siste rundene vet hvor fort dette kan snu, kommenterte Bredeli optimistisk på bortelagets vegne.

Faktisk er det så jevnt i bunnen, at én Glimt-scoring er nok til å gå forbi Stabæk målforskjell, så fremt Stabæk ikke scorer flere mål.

I stedet er det Rosenborg som utnyttet forferdelig forsvarsspill. Først fikk hjemmelaget en billig corner, så forsøkte Trond Olsen å chippe ballen over en motspiller på 16-meterstreken. Det burde han ikke gjort, for Jonas Svensson får skyte fra ti meter. Returen fra Glimts keeper rullet rett i føttene på Hólmar Örn Eyjólfsson, som har åpent mål.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

ØKTE LEDELSEN. Rosenborgs gutter jubler etter 2-0 scoring i eliteseriekampen mellom RBK og Glimt på Lerkendal stadion. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)

Veien virker tung og lang, kanskje umulig, for Glimt nå.

Før timen er spilt har Bjørkan, i jakten på et usannsynlig mirakel, gjort alle sine tre bytter.

Håp
Glimt trenger to mål. Etter 67 minutter tennes det av Fitim Azemi, som header en utoverskrudd corner i mål. Glimt-fansens håp er vekket til live. Skal Bodø/Glimt likevel greie det umulige?

Bjørkan har gjort flere taktiske grep. Men tiden går og håpet svinner. Rosenborg har stengt igjen bakover og sender ikke veldig mange folk i angrep.

Det nærmeste Glimt kommer er en nesten-sjanse to minutter før slutt, og et innlegg fra venstre som ikke er presist nok.

- Bildene av Glimt-treneren og spillerne sier det meste, sier Bredeli fra TV2-studio.

Heller ikke tre minutters tillegg gir bortelaget den ene store muligheten laget trenger. Dermed kan Rosenborg-spillerne strekke armene i været og danse gulldans foran fansen, i fyrverkeriet over Trondheim. Bodø/Glimt må ta den tunge turen ned til OBOS-ligaen sammen med Start.

Prisdryss før kampen
Før kampen høstet Rosenborg-spillere det som var av individuelle utmerkelser, avgjort av Tippeliga-spillerne. Jonas Svensson ble kåret til årets forsvarsspiller, Christian Gytkjær til årets angrepsspiller, men Mike Jensen doblet, og ble kåret til årets midtbanespiller og året spiller.

Med en mulig «the double» kunne man tro det var naturlig at Kåre Ingrebrigtsen ble kåret til årets trener; det ble han ikke. Uten at han før kampen virket å ta det særlig tungt.

- Ikke så farlig med individuelle priser. Det er pokalene vi kan stå sammen om å vinne som betyr noe for oss.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag