Gå til sidens hovedinnhold

Bom, bom, bom

Skottland slet med både John Carew og åpent mål.

SKOTTLAND - NORGE 0-0:

GLASGOW (Nettavisen): - 99 av 100 ganger scorer han på den målsjansen der, konstaterte skottenes trener George Burley etter den målløse forestillingen på Hampden Park.

Sjansen han snakker om, fikk Chris Iwelumo rundt tjue minutter ut i andre omgang. Gary Naysmith fikk enkelt spille seg fri på Norges høyreside og la et strålende innlegg til Wolves-spissen.

Men åpent mål og en evighet alene med ballen var ikke nok for Chris Iwelumo. Han satte utrolig nok ballen til side for mål.

Større miss en Flos
- Uansett hvordan man vrir og vender på det, kommer man ikke bort fra at Skottland hadde den klart største sjansen, en sjanse hvor det var vanskeligere å bomme enn å score, sa en lettet John Carew til Nettavisen etterpå.

Fotballopptatte nordmenn husker sikkert Tore André Flos bom på en omtrent like stor sjanse for åpent mål i en tidligere landskamp, da han skjøt over fra én meter.

- Sjansen til Flo gikk over, og det er mer forståelig fordi den ballen spratt rett foran ham. Folk vet faktisk ikke hvor vanskelig det er å treffe en sånn ball. Men det som skjedde her, var at han slo den utenfor.

267438

Selv var Carew banens beste spiller og skapte den ene farligheten etter den andre på topp for Norge. Likevel gikk også han målløs av banen.

Og den spilleren som på forhånd ble omtalt som Norges viktigste - Steffen Iversen - var ikke i nærheten av å være det. Han misbrukte Norges kanskje beste målsjanse, like før slutt, etter et strålende forarbeid og innlegg av Morten Gamst Pedersen.

Carew dominerte
Kort oppsummert var det nesten ikke til å tro at verken Skottland eller Norge klarte å score mål på Hampden Park.

John Carew gjorde omtrent som han ville med det trege midtforsvaret til skottene, men gang etter gang etter gang etter gang etter gang bommet han med avslutningene.

- Jeg følte meg veldig bra og var pigg hele kampen. Det eneste var den perioden på 20 minutter i andre omgang hvor de var på vår banehalvdel hele tiden. Jeg måtte liksom jogge for å holde meg varm. Men så fikk vi et løft etter det. Det var veldig lett å handskes med forsvaret deres. De gangene vi kom i angrep i andre omgang, ble det farlig hver gang, mener Carew.

Men det endte altså med poengdeling.

Det er et resultat både Skottland og Norge kan leve med, inntil videre. Men de misbrukte målsjansene til Carew og Iwelumo kan komme til å forfølge dem begge senere i kvalifiseringen, når VM-billettene skal deles ut.

- Sånn er fotballen
Norges landslagssjef, Åge Hareide, var brukbart fornøyd med det norske laget og mente det var mye positivt å ta med seg videre til neste kamp.

- Vi gjør en god kamp i dag og jeg er stolt av guttene som presterer godt. Vi skaper nok sjanser til å vinne, men sånn er det i fotball av og til, sier Hareide til Visasat 4.

Og han fortsetter:

- Det hadde passet best med tre poeng i dag, sånn at vi hadde kommet i angrepsposisjon i forhold til Nederland. Nå må vi bare samles og jobbe videre, sier treneren.

Stor Riise-sjanse
John Carew kunne sendt Norge i ledelsen da han kom seg gjennom det skotske forsvaret etter et herlig veggspill med Bjørn Helge Riise, like før kampuret viste ti minutter. Men Carew mislyktes i avslutningsøyeblikket og måtte nøye seg med et hjørnespark som Norge ikke fikk noe ut av.

Norge skapte tre målsjanser i første omgang og John Carew var involvert i alle. Kraftspissen var mer enn en håndfull for det skotske stopperparet.

Idet klokka rundet 20 minutter fosset Carew forbi det skotske forsvaret igjen. Denne gang kom han til skudd fra skrått hold, som Craig Gordon slo rett ut til Bjørn Helge Riise.

Dessverre bommet lillebror Riise fullstendig med skuddet.

Snytt for straffe
Ti minutter før pause ble Carew snytt for et straffespark, da David Weir holdt rundt ham på en så åpenbar måte at dommer Massimo Busacca fra Sveits var nødt til å ha sett det. Likevel gjorde han ingenting - muligens fordi han mente at Carew lente seg bakover og var skyld i episoden selv.

Skottland hadde også muligheten til å ta ledelsen før pausen på Hampden Park, men James Morrison headet over Jon Knudsens mål. Likevel hadde det ikke vært noe å si på om Åge Hareides menn hadde gått til garderoben med en ettmålsledelse midtveis.

Etter pausen fortsatte Carew der han slapp. Et langt innkast fra John Arne Riise ble stusset videre til Carew, som kom til skudd bare sekunder etter at andre omgang hadde startet. Nok en gang manglet Carew en avslutning som sto i stil med forspillet.

Og slik fortsatte det.

Snaut fem minutter senere ble Carew spilt fri av Christian Grindheim, men Aston Villa-stjernen endte nok en gang opp med å måtte avslutte fra en dårlig vinkel, og nok en gang ble avslutningen for svak.

Taktisk Høiland
Like etter så Jon Inge Høiland seg nødt til å felle Barry Robson da skotten var på vei gjennom, og dagens første - og svært velfortjente - gule kort ble delt ut.

John Carew skaffet så Norge et hjørnespark etter 53 minutter, som endte med at Kjetil Wæhler headet i nettveggen.

På dette tidspunktet burde Norge definitivt ha ledet kampen.

George Burley likte heller ikke det han så utpå den flotte gressmatten til Hampden Park, og sendte Steven Fletcher og Chris Iwelumo inn for James Morrison og James McFadden.

Hareide valgte samtidig å sette inn Daniel Braaten for Bjørn Helge Riise. Lillestrøm-spilleren mangler som kjent kamptrening etter sin trøblete sesong.

Skottene overtok styringen etter byttene, og fikk for alvor fart på det entusiastiske hjemmepublikummet.

Og nå kom altså den enorme målsjansen til Chris Iwelumo. Iwelumo hadde helt åpent mål, og sto bare to-tre meter fra streken. Pasningen var presis, nordmennene var utspilt, men ballen var rett og slett ikke samarbeidsvillig.

Tilskuerne trodde ikke sine egne øyne da ballen gikk utenfor mål. Bommen var så utrolig at publikum nesten jublet likevel.

(saken fortsetter)

Godt innhopp av Gamst
Braaten var ikke i nærheten av å hjelpe Jon Inge Høiland like mye som Bjørn Helge Riise gjorde, og dette medførte at Shaun Maloney plutselig fikk en sentral rolle i kampen.

Skottland fortsatte å presse Norge bakover og ble snytt for et straffespark på samme måte som Carew ble i andre omgang, da Brede Hangeland holdt en skotte dypt inne i det norske feltet i forbindelse med et innlegg.

Senere kom Maloney seg fri i feltet, men avslutningen gikk via en nordmann og ut til corner.

Et snaut kvarter før slutt kom Morten Gamst Pedersen inn for Fredrik Strømstad. Hareide hadde åpenbart sett det samme som oss og skjøv Braaten over på venstre flanke, mens Gamsten tok høyresiden av den norske midtbanen.

I sluttminuttene markerte Blackburn-vingen seg. Han dro seg elegant fri på høyresiden og fant en umarkert Steffen Iversen inne i feltet. Alene med skottenes keeper misset den norske spissen. På returen dukket Daniel Braaten opp, men frankrikeproffens forsøk ble blokkert.

Dermed måtte Åge Hareide og Norge ta til takke med ett poeng i Skottland.

Sjekk siste nytt på sportsforsiden!

Les mer om landslaget her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Kun i dag: 30 % på alle varer hos Christiania Glasmagasin