*Nettavisen* Sport.

Borte best for Stabæk

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX

Bæringene presterer best når de kan legge bekymringene på Fornebu bak seg.

26.06.11 22:15

TROMSØ - STABÆK 3-3:

TROMSØ (Nettavisen): Bekymringene hjemme på Telenor Arena hoper seg opp – både de sportslige, men særlig de økonomiske. Da er det desto viktigere å kunne prestere fremragende fotball på utebane.

Scoringsbonanza
Det gjorde Stabæk mot et ellers bunnsolid Tromsø, som i løpet av en periode i første omgang ble brakt fullstendig ut av fatning.

– Uvirkelig, oppsummerer TIL-trener Per-Mathias Høgmo om perioden på knappe 20 minutter, der gjestene scoret sine tre mål.

– Veldig solid, kommenterte Jon Knudsen, som var tilbake mellom stengene hos de blå – og som nå tar mål av seg til å gjenerobre landslagsplassen også.

– Det var Hawaii og Texas på en gang, mener Tromsøs Tore Reginussen, som hadde gitt hjemmelaget 1-0 før scoringsbonanzaen til Stabæk.

– Vi spilte så bra i første omgang at det burde holdt til tre poeng. Under normale omstendigheter ville det også ha gjort det – men av en eller annen grunn valgte dommeren å legge til ufattelige fem minutter i andre omgang. Det ga jo Tromsø til slutt muligheten til å komme tilbake, og score i det 95. minutt. Derfor er jeg heller ikke fornøyt med bre ett poeng på bortebane, oppsummerer Stabæk-trener Jörgen Lennartsson.

Snart landslagsklar
Når Lennartsson får oppsummert kampen under ett, vil han sannsynligvis langsomt komme til erkjennelsen at Tromsø var det beste laget totalt sett, skapte mest, førte spillet mest og var nærmest statusen som «moralsk» vinner. Men for nøytrale tilskuere med spesiell omtanke for det norske A-landslaget, var Stabæks vanvittige periode midtveis i første omgang viktig – fordi det var vesentlige landslagskandidater som sto frem.

– Henning Hauger var selvsagt god, og når vi klarer å dominere den sentrale midtbanen blir vi sterke. De bidro til at Mikkel Diskerud gjorde en veldig positiv figur i front, kommenterer Lennartsson, som også kunne glede seg over Jon Knudsens tilbakekomst aller bakerst.

– Slik han spiller nå mener jeg han snart bør være tilbake på landslaget, sier treneren.

Hovedpersonen selv legger ikke skjul på at han har planer om det samme.

– Jeg må nok ha noen kamper til før jeg kan anses som helt klar for landslagsoppdrag, men jeg har selvsagt ambisjoner om mer landslagsspill, og jeg er veldig fornøyd med innsatsen i dag. Hadde du spurt meg på lørdag, ville jeg også sagt at ett poeng i Tromsø hadde vært sterkt, men når vi leder til langt inn i overtiden er jeg skuffet, sier han.

– Men du reddet straffespark¿?

– Ja, og den strafferedningen er en av de bedre jeg har tatt, kommenterer Knudsen om forsøket fra Mos, som kunne ha skaffet Tromsø uavgjort lenge før det hele ble sekundstrid på slutten.

Kostbart TIL-poeng
Men sekundstrid ble det, og i løpet av kampens siste 50 minutter – inkludert den omdiskuterte tilleggstiden – tok TIL-trener Per-Mathias Høgmo i bruk alle taktiske og formasjonsmessige grep han hadde tilgjengelig. Ved halvtid endret han formasjonen til 4-3-3, slik at Tromsø fikk overtatt kontrollen på midtbanen. Og i de siste ti minuttene flyttet han også Kara opp som spiss – noe som betalte seg ved at Kara til slutt headet ned til Mos, som kunne styre inn utlikningen på overtid.

– Den andreomgangen vi presterer er veldig, veldig bra, mener Høgmo, og kvier seg ikke for å bruke favorittuttrykket «outstanding».

– Vi dominerer spillet så kraftig, og produserer så mange sjanser at det hadde vært veldig ufortjent om vi ikke hadde fått uttelling. Utenom et brent straffespark produserer vi seks sjanser i den omgangen – og det er sterkt mot Norges beste bortelag, sier han.

Han var fornøyd med de grepene han foretok, men enda bedre likte han måten spillerne gjennomførte de taktiske grepene.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi holder roen. Selv etter at Kara ble flyttet opp, fortsatte vi å spille oss til sjanser. Det hadde vært lett å bli grepet av panikk og ukritisk slå høye baller inn i feltet. Vi motsto denne fristelsen.

– Jörgen Lennartsson er kritisk til at det ble lagt til så mye som fem minutter?

– Hvorfor er han det? Dommeren så vel det samme som alle vi andre; at Stabæk benyttet enhver mulighet til å hale ut tiden. Da er det faktisk slik at dommeren skal legge til tid. Fem minutter var slett ikke for mye, mener Høgmo.

4-3-3 i internasjonale kamper
Det dramatiske poenget var kostbart – både i form av hvor mange målsjanser som var nødvendig for å skaffe det ene poenget – men også i form av tapt kraft til neste kamp. Oppgjøret mot Stabæk var avskjedskampen for både Tom Høgli (til Club Brügge) og Tore Reginussen (til Odense), og i tillegg pådro lagkaptein Sigurd Rushfeldt seg en lyskestrekk som gjør ham uaktuell i neste seriekamp mot Fredrikstad. For de som ikke vet det: Fredrikstad er et sted Tromsø aldri har opplevd å ta poeng før¿

– Kanskje må vi unnvære Sigurd noen uker, men jeg tror vi skal finne andre måter å komponere angrepsformasjonen på, mener Høgmo.

– Vi har vist at vi kan beherske 4-3-3, når vi har Kara som anker. Vi har mange spillere som trives godt i rollen som indreløpere, og vi har spillere som fungerer veldig godt som vinger. Nå skal vi ut i Europacup, og jeg ser ikke bort fra at 4-3-3 vil være formasjonen vår i internasjonale kamper. Det gir oss solid defensiv trygghet, mener han.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.