Brann-lege kritiserer «jeg-vet-best-holdning» i ledelsen i Brann

KRITISK: Asle B. Kjellsen er kritisk til kulturen i Brann.

KRITISK: Asle B. Kjellsen er kritisk til kulturen i Brann. Foto: Rune Johansen (BA)

Brann-lege Asle B. Kjellsen tar et oppgjør med det han mener er en ukultur i ledelsen i Brann.

30.11.14 12:21

Asle B. Kjellsen kom inn i klubbens legeteam høsten 2005. Utenom 2012- og 2013-sesongen har han vært med i Brann siden, selv om han kun sporadisk har vært med rundt Brann i år, forteller BA.

Etter syv år i klubben har han tegnet seg et klart bilde av hva som gjør at en storklubb som Brann ikke klarer å få suksess.

- Man kan få inntrykk av at man i Brann beskytter sin egen rygg ved å beskytte andre. Man er snill og lojal, og tror at dette nødvendigvis er til klubbens beste. Men denne tankegangen hindrer åpen dialog internt i klubben, sier Kjellsen til BA.

- Ingen evaluering
Kjellsen er spesialist i ortopedisk kirurgi og har drevet med idrettsmedisin innenfor flere klubber og idretter.

- Terskelen for å utfordre hverandre konstruktivt internt kan bli for høy i Brann. Selv om ikke nødvendigvis interne konflikter dominerer, kan det være at klimaet for konstruktiv dialog ikke har vært godt nok, sier han.

- Jeg opplever at det aldri har vært en skikkelig evaluering i klubben mens jeg har vært der. Evalueringsprosesser har vært gjennomført, men enten har ikke forholdene for evaluering vært gode nok eller så har reaksjonene på evalueringene ikke vært riktige, sier han.

- Alle resultater taler imot at det har vært gode evalueringer og riktige grep som er kommet ut fra dem.

- Ingen sier ifra
Kjellsen mener rett og slett det er en ukultur som regjerer i Sportsklubben.

- Det virker som om det er kutyme og kultur for at man ikke sier fra, eller at om man sier ifra «så hjelper det ikke likevel». Den interne, åpne dialogen det snakkes varmt om, må være åpen for disputter og løsninger som man i samarbeid kommer frem til løsninger på.

Han vil ikke skyte på noen enkeltpersoner i klubben.

- Det har vært mange trenerteam, og problemene skyldes ikke enkeltpersoner. Det folkeopinionen gjør nå, med å legge skylden på én person eller ett regime, er ikke løsningen. Man må se langt tilbake i tid. Da ser man et mønster. Det er det man må ta tak i.

«Jeg-vet-best-holdning»
Østlendingen opplever at Brann har et problem som han kaller «erkebergensk».

- Når du kommer til Bergen og Brann som østlending, får du et litt annet perspektiv på det som skjer. Dessverre aner jeg et erkebergensk problem i klubben. Det har kanskje til tider hersket en viss «jeg-vet-best-holdning» i ledelsen, mener Kjellsen.

Han sier at han er svært glad i Brann, og at det er derfor han nå velger å ta bladet fra munnen.

Han er rett og slett dypt bekymret for fremtiden til klubben.

- Grunnen til at jeg velger å stå frem med dette, er at det kan være med på å sørge for at vi får en god evaluering denne gangen. Det er viktig for hele Bergen.

- Ble sensurert
Nå er han redd for at hans ytringer skal ødelegge hans integritet i den kommende evalueringsprosessen.

- Det ville vært svært synd, for jeg føler at jeg har mye viktig å komme med. Nå må ting komme ut og frem. Flere har hatt mye å komme med i evalueringsprosessene de siste årene, men noe har nok blitt neglisjert. Kritiske stemmer har som mange vet forsvunnet en etter en, hevder han.

- Årsakene til det kan være delt, men man må tørre å beholde andre enn «rævadilterne». Så kan man si at kritikk skal forbli internt, men det hjelper ikke alltid, mener han.

Kjellsen forteller at han og flere andre kom med kritiske innvendinger i løpet av gullsesongen 2007.

- Jeg og flere påpekte mye av det som faktisk kunne gå galt dersom ikke endringer ble gjort – men vi opplevde at det i ett eller annet ledd ble sensurert. Folk i og rundt klubben har nok manglet evnen til å holde hodet kaldt i oppturer og nedturer.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag