RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brann-regler skaper sterke reaksjoner: Nilsen har lite forståelse for kritikken


HERJER PÅ BANEN: Men Brann ønsker å begrense pressens tilgang til de brennhete spillerne i bergensklubben.
HERJER PÅ BANEN: Men Brann ønsker å begrense pressens tilgang til de brennhete spillerne i bergensklubben. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Brann ønsker å begrense medias tilgang på spillerne. Det får pressefolk til å riste på hodet.

KRISTIANSAND / OSLO (Nettavisen): Fredag 11. mai fikk lokalpressen i Bergen en e-post fra Branns medieavdeling med en presisering av når media kan kontakte spillerne. I e-posten fra klubbens mediesjef Gorm Natlandsmyr ble det satt fokus på de følgende to punktene:

1. «Spillerne er tilgjengelig for media i forbindelse med alle treninger og kamper. Når arbeidsdagen er over, er også medietiden over. Spillerne skal ikke kontaktes etter arbeidstid for intervjuer. Dette gjelder både på vanlige dager når de er kommet hjem fra trening og på fridagene deres. Om redaksjonen planlegger godt, vil dere få rikelig anledning til å snakke med hvem dere vil cirka seks dager i uken. Det bør ivareta behovet.»

2. «Jeg er deres kontaktperson når dere er på Stadion. Gi beskjed via SMS om dere kommer på trening, si hvem dere vil snakke med og gi noen få stikkord om tema. Så blir spillerne gjort tilgjengelig for dere i presserommet etter trening. På kampdag er mixed zone stedet, men ikke øvrige dager. Se mer info om dette i lenken over. Vi bidrar med tilpasninger når det trengs og diskuterer gjerne gode reportasjeideer som krever annen location enn Stadion.», het det videre i mailen fra klubben.

Disse reglene, som ifølge Brann ikke er nye, men også gjaldt forrige sesong, skapte likevel raskt debatt på nettsamfunnet Twitter der blant andre sportskommentator i Bergens Tidende, Anders Pamer, tok til orde.

«Medier får altså ikke ringe spillere (noe Brann ikke kan bestemme). Klubben med årsmøtevedtak på å være landets åpneste, dette».

- Synes det er merkelig

Tore Nilssen er nyhetsleder for sport i Bergens Tidende og han støtter sin kollega i kritikken mot retningslinjene som Brann har sendt ut.

- De nye retningslinjene til Brann overrasker meg og jeg kan ikke skjønne hvorfor klubben nekter spillerne å snakke med pressen utenfor trening og kamp. Spillerne i Brann er voksne mennesker som selv bør kunne vurdere om de vil, har tid eller passer å snakke med dem som måtte ringe, sier Nilssen til Nettavisen.

- Nå får ikke spillerne velge lengre og de som nå snakker med journalister på telefon får intern irettesettelse. Det overrasker at en klubb i norsk eliteserie har slike regler, sier Nilssen videre om saken.

BTs nyhetsleder for sport mener det heller burde vært motsatt.

- De lever av å underholde. Da synes jeg det er merkelig at de ønsker minst mulig interesse og henvendelser rundt produktet de leverer. I mine øyne burde det vært helt motsatt, sier Nilssen.

- Det er bare rart

Redaksjonen i bergensavisen er ikke de eneste som har reagert på disse pressereglene, og flere andre har også bitt seg merke i dette. Kenneth Fredheim følger norsk fotball tett som kommentator i Eurosport, og mener at retningslinjene for kontakt med pressen er merkelige.

- Det der er bare rart. Hva i all verden er problemet med å prate med media, sier Fredheim, før han fortsetter:

- De lever av publikumsstøtte, av sponsorer og tv-rettigheter, og så velger man å gjøre seg selv mindre tilgjengelige, det forstår jeg lite av. Hvor farlig kan det være, i hvert fall når det går så bra som det gjør?

RISTER PÅ HODET: TV-profil Kenneth Fredheim.

VG-profilen Leif Welhaven skrev også en kommentar mandag kveld der han reagerte på de nevnte pressereglene under overskriften «Taushet er tull». VG omtalte også temaet i en egen sak der Eurosport-profil Asbjørn Myhre tok til orde for at nærheten mellom publikum og spillere er norsk fotballs konkurransefortrinn og at det ville være negativt om norske klubber inntok en «Premier League-holdning» til pressen og media.

- Vi stiller opp hver dag

Branns hovedtrener, Lars Arne Nilsen, mener at det hele er storm i ett vannglass og forstår ikke reaksjonene som kommer.

- Vi stiller opp hver eneste dag for media, og nå koker det i Bergen, og alle skal ha tak i spillerne. Hvis man har litt innsikt i toppidrett, så forstår man at man kan ikke drive og ringe spillerne klokken ti på kvelden, forklarer Brann-treneren til Nettavisen.

- Vi må bare skjerme dem, men vi skal fortsatt være en veldig åpen klubb, og vi skal stille opp for media hver eneste dag etter trening, og de skal få snakke med alle spillerne. Og hvis ikke det er bra nok, nei da forstår ikke jeg hva vi driver på med, fortsetter treneren som presiserer at problemet har vært at det har kommet telefoner til spillere sent på kvelden.

FORSTÅR IKKE REAKSJONENE: Brann-sjef Lars Arne Nilsen.

Han mener videre at journalistene må respektere dette.

- Jeg skjønner at de ringer, og at de vil ha tak i guttene, men vi kan ikke ha det slik at journalister ringer til spillerne klokken ti på kvelden, da må vi ta grep og skjerme litt om dem. Vi spiller kamp hver tredje, fjerde dag, og alle forstår at de da må ha litt ro, bortsett fra noen få, og dem kan ikke vi ta hensyn til, forklarer 54-åringen.

- Smart

Brann-kaptein Vito Wormgoor forteller at for han har de nye reglene lite å si, men nederlenderen tror det kan være positivt for laget med de skjerpede retningslinjene.

- Det er ikke spillernes idé, men jeg tror at det er en god ting. Jeg kan fint prate med media hele tiden, men det er fordi jeg er erfaren nok til å svare på de riktige tingene, men det kan være andre som ikke har den erfaringen, sier 29-åringne til Nettavisen før han fortsetter.

- Jeg tror det er smart å ha avgrensede tidspunkt for media, for når man er alene og prater med pressen, da kan man kan bli «smashed», hvis du ikke er erfaren nok, så vi må holde tett sammen, og så skal vi være tilgjengelig like etter hver kamp og etter trening, sier midtstopperkjempen.

- Gikk på kollaps

Branns toppscorer Steffen Lie Skålevik støtter kapteinen og treneren sin i saken. Han tror at en slik presisering kan hindre en sportslig knekk.

- Vi skal prøve å holde fokus på å vinne kamper, og ikke tenke fotball hele dagen. I fjor gikk vi på en kollaps på sommeren, og derfor må vi gjøre noen tiltak for å forhindre det, og dette kan være ett av de som fungerer, sier Lie Skålevik som ikke har kjent på noe press fra media selv.

- Nei, jeg har ikke følt det enda, men det blir mer og mer mas jo bedre vi gjør det, så da kan det være greit å bare bli ferdig med det på trening, og så kan vi klarne hodet når vi har fri, sier Brann-profilen.

SER IKKE PROBLEMET: Brann-profil Vito Wormgoor.

Også han presiserer at spillerne ikke har ytret noe ønske om at slike regler skal innføres.

- Det er ett tiltak klubben har gjort, og det kommer vi til å følge.

- Et for lite land

Eurosports Fredheim forstår at Brann, i lag med Rosenborg, er i en særstilling når det kommer til trykk fra media, men mener likevel at klubbene ikke har råd til å gjøre seg mer utilgjengelig.

- Vi er ett for lite land, og en for liten fotballnasjon til at klubbene har råd til å ta avstand fra media. De trenger all den oppmerksomheten de kan få, mener jeg. Samtidig tror jeg de overdriver medietrykket. Nå er Brann og Rosenborg i særstilling, med tanke på nasjonal interesse, men stort sett er det bare lokalpressen som er interessert, fortsetter Fredheim.

- Jeg skjønner at det kan bli ekstremt på enkeltspillere. Noen liker å prate mye med media, og andre liker det ikke, og det må media ha respekt for, og så får klubben fortelle det, slik at man kan rette seg etter det, men man trenger ikke ha en klubbregel for det. Jeg mener det må være opp til hver enkelt om de vil ta telefonen når pressen ringer, avslutter Fredheim.

P.S. Brann har fått en kanonstart på sesongen i Eliteserien og står med 25 poeng etter de ni første ligakampene. Bergensklubben topper tabellen og har solide sju poeng ned til Rosenborg som følger på andreplass.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere