RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brann vil kopiere filmen Moneyball

Foto: Montasje Scanpix/Moneyball
- Vi har ikke hatt noe valg, sier Brann-trener Rune Skarsfjord.

MOLDE - BRANN 2-1

MOLDE (Nettavisen): Etter Branns økonomiske nedtur i kjølvannet av gullsesongen i 2007, begynte man å tenke nytt i Bergen.

I stedet for å kjøpe dyre, eldre spillere begynte bergenserne å se etter spillere som er undervurderte av markedet.

- Vi må kjøpe spillere for mye mindre beløp enn før, og vi må være dyktige på den delen av markedet. Det synes jeg også at vi har vært, sier Brann-trener Rune Skarsfjord til Nettavisen etter kampen mot Molde.

Manageren i den amerikanske baseballklubben Oakland Athletics, Billy Beane, ble i filmen Moneyball portrettert av skuespillerkjendisen Brad Pitt. Filmen, som er basert på boken med samme navn, handler om hvordan man med lite penger til spillerkjøp og lønninger klarte å hevde seg mot klubber som hadde mye større budsjetter å rutte med.

- Har ikke hatt et valg
Ifølge Skarsfjord prøver Brann nå å kopiere filmen Moneyball.

- Vi har ikke hatt noe valg. Et helt nytt lag er blitt bygget opp på denne måten, og det som har skjedd med stallen de siste 15 månedene, synes jeg vi har lov til å være veldig fornøyde med. Det har vært ganske imponerende, sier Brann-sjefen.

I løpet av de to siste årene har mange nye spillere kommet inn dørene på Brann Stadion. De fleste spillerne har kommet gratis til klubben, og de fleste er i en alder som gjør dem attraktive for større klubber dersom de skulle prestere for bergenslaget.

- Det er opp til spillerne selv å bli gode nok for tøffere ligaer. Det er mange lovende fotballspillere her, men de må ta store steg før de skal noen plass. Vi jobber for at dem skal utvikle seg. Spillerne må tenke på hva de skal bli bedre på, ikke alt det andre. Heldigvis har ikke det vært noe problem hittil, fortsetter branntreneren.

- Burde allerede ha hentet inn erstattere
Branns A-stall teller i dag 22 spillere, hvorav 12 av disse er norske. Tre av sesongens nye spillere er fra Norden, i tillegg til den islandske landslagsbacken Birkir Sævarsson.

På klubbens årsmøte ble det klart at Brann skulle ha 3 deltidsansatte speidere i Skandinavia. Rune Skarsfjord er klar på at hele klubben jobber sammen om spillerkjøp.

- Hva som er vedtatt på årsmøtet skal ikke jeg kommentere her og nå, men vi jobber videre med det sportslige apparatet og hvordan det skal se ut. Rolf-Magne Walstad drar de lange linjene der, og så diskuteres det med styret og avdelingen for sport.

En av Branns nyeste signeringer, den svenske u21-landslagsbacken Erdin Demir, ble i vinter hentet for rundt 3 millioner norske kroner. Dette er en spiller Brann håper de skal kunne tjene penger på.

- Alle klubber prøver å tjene penger på kjøp og salg av spillere. Går man over på den delen av driften er det jo butikk. Vi prøver som alle andre å utvikle spillere og etter hvert få solgt dem videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Vi må komme i forskudd av prosessene. Ideelt sett burde vi vært så i forskudd at vi allerede hadde kjøpt inn erstattere for dem vi har tenkt å selge, men vi har ikke kommet så langt som klubb ennå. Det er veldig mye å få på plass før vi er der vi ønsker å være.

- Dette er fremtiden
Som i filmen Moneyball har Brann hentet inn spillere som har prestert bedre enn lønningene skulle tilsi. Før 2011-sesongen hentet man blant andre inn Kim Ojo og Carl-Erik Torp gratis fra klubber i Adeccoligaen. I år har spillere som Tomasz Sokolowski og Fredrik Nordkvelle blitt hentet vederlagsfritt fra henholdsvis Viking og Strømsgodset. Felles for dem alle er at de gikk rett inn på laget.

Torp la i fjor opp som fotballspiller grunnet hjerteproblemer, men de tre andre er spillere Brann kan tjene penger på ved et eventuelt salg. På spørsmål fra Nettavisen om dette er fremtiden for Brann, svarer Skarsfjord bekreftende.

- Ja, jeg tror alle klubbene i Norge prøver å få dette til, men det er ikke enkelt for klubber å tjene penger på denne måten. Da hadde alle gjort det.

Den engelske storklubben Liverpool ble i 2010 solgt til John W. Henry, som fra før av eide det amerikanske baseball-laget Boston Red Sox. Henry og Red Sox vant World Series i 2004 etter å ha tatt i bruk metodene til Billy Beane. Nå vil Skarsfjord gjøre det samme med Brann, men han er klar på at det fortsatt er mye som mangler.

- Skal vi klare å vinne seriegull må vi være gode på nesten alle områder. Om man går et par år tilbake i tid skjønner man at det er en del ting vi ikke har fått på plass. Vi håper at spillerne skal bli så gode som mulig, og om de blir gode nok for andre ligaer er det en voldsom verdiskapning. Det er det ikke noen tvil om, forteller Skarsfjord.

- Tatt store steg
- Vi har fortsatt en uforutsigbar økonomi i klubben. Vi jobber hardt for å drifte klubben godt, og det er en del av utviklingen vår. Vi har tatt store steg der, og vi har tatt store steg med spillergruppen. Men vi har fortsatt mange steg igjen før vi er der vi håper å være om noen år.

Så gjenstår det å se om metodene fungerer for Brann. I Liverpool venter man fortsatt på at fjorårets kjøp skal levere opp i mot det klubben forventet. Etter mandagens 2-1-tap mot Molde ligger Brann på en foreløpig tolvteplass i årets Tippeliga. Tre runder er gjennomført.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere