VASA (Nettavisen): Det finnes mange veier til Rom, og enda flere til hvordan man kan lykkes som fotballspiller.

En av hemmelighetene kan ligge i hva slags miljø du vokser opp i.

G19-landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen (41) har ved flere anledninger rådet spillere til oppsøke såkalte «The Gold Mine Effect»-miljøer.

Begrepet stammer fra boken til Rasmus Ankersen med samme navn og handler om hva som kjennetegner de miljøene der overraskende mange slår gjennom uten at man nødvendigvis har de beste materielle forutsetningene.

- Bryne er et godt eksempel på et slikt miljø, sier Johansen til Nettavisen.

- Klart det er spesielt

Hvis du ser nøye på bildet over får du et hint om hvorfor. Der ser man en haug med barn i 11-12-årsalderen samlet under en fotballcup i Bryne.

Det ser kanskje ut som et vanlig bilde, men det spesielle er at hele fem av spillerne har senere blitt tatt ut på landslag i 18-19-årsklassen.

Erling Braut Håland og Tord Salte er kanskje de mest kjente. De to representerer nå Norges G19-landslag under EM i Finland.

I tillegg finner man Andrea Norheim (spiller J19-EM for Norge i disse dager), Andreas Ueland og Adrian Berntsen (som begge har landskamper for G18-landslaget).

En som har fulgt dette miljøet tett er Alf Ingve Berntsen, bror til nåværende Viking-trener Bjarne Berntsen og faren til nevnte Adrian.

Han har trent og fulgt spillerne fra de var seks til 15-16 år gamle og husker tilbake med glede.

- Det var en veldig bra gjeng, og det er klart det er spesielt. De var nesten 40 stykk i samme treningsgruppe som holdt sammen i mange år. De ble egentlig ikke splittet før de var 15, forteller Berntsen til Nettavisen.

- Var i hallen hver helg

Fortsatt den dag i dag er det mange som samles for å spille sammen når man er hjemme.

Berntsen nevner Bryne-miljøets samhold som et nøkkelord, og viktigheten av å ha felles glede med fotballen. Så fort det var anledning utenfor fellestreninger var det alltid en stor gjeng som samlet seg og spilte, husker han.

- De har trent veldig mye på egenhånd. Eller ikke trent, de har lekt mye og kost seg med fotballen. De bygde en innendørs fotballhall (Jærhallen) da disse var fem-seks år, og der tilbrakte de hver helg, mange, mange, mange timer, husker Berntsen.

Etter hvert ble de så gode at bredden i Bryne ble ekstremt bra.

- Da de spilte femmerfotball hadde de syv jevne femmerlag, og da de gikk over til syverfotball hadde de fem jevne syverlag, forteller han.

- Ikke tilfeldig

G19-landslagskaptein Tord Salte husker godt hvor mye glede han hadde av barndomstiden i dette miljøet.

Han er ikke i tvil om at han fikk en stor fordel av å vokse opp der han gjorde, og ser at det er spesielt at så mange har utviklet seg til å komme på landslag.

- Det er vanskelig å svare på hva som har gjort det, men vi har alltid vært en gjeng som samlet seg hver helg og spilte fotball sammen i Bryne. Det gjorde vi hele oppveksten. Når det samtidig var mange gode der gjorde vi hverandre bedre. Jeg tror det handler om en kombinasjon av disse tingene, samtidig som vi hadde mange gode trenere, sier Salte til Nettavisen.

- Tror du det er tilfeldig at så mange slår gjennom fra deres kull på Bryne?

- Det er i hvert fall ikke tilfeldig. Vi har alltid vært et ekstremt godt kull og vunnet det vi har stilt opp i, og et godt miljø og gode trenere har gjort at vi har kommet dit vi er nå, sier G19-landslagskapteinen.

En annen som nøt godt av oppveksten på Jæren er Norges kanskje heteste spiss akkurat nå.

Erling Braut Håland (17) smiler når Nettavisen viser ham bildet fra Jærhallen.

- Dette er gode minner, sier han.

- Hva er det med Bryne-miljøet som gjør at dere får frem så gode spillere?

- Først og fremst har vi hatt en hall tilgjengelig 365 dager i året, og vi har trent masse sammen. Hver lørdag stakk vi bare ned dit, for vi visste at vi ville møte ti andre kompiser der. Da koste vi oss, «happet» og hadde det gøy. Jeg har hatt en god oppvekst på Bryne, slår Håland fast.

Roser sine gamle elever

Alf Ingve Berntsen beskriver både Tord Salte og Erling Håland som flotte representanter for Bryne-fotballen. Han likte å jobbe med dem begge.

- Erling har vært kjempegrei å jobbe med, både sportslig og som menneske. Fra tidlig alder har han hatt enorm vinnervilje og vinnerinstinkt, med enorm treningsiver. Han var også morsom å ha i gruppa, han er veldig sosial, husker Berntsen.

- Mens Tord var alltid et kapteinsemne. Han er seriøs, voksen og moden både i livsstil og sportslig, sier Berntsen.

Begge to starter trolig når Norge spiller kamp nummer to i EM. Finland er motstander torsdag 17.30, og Norge må trolig vinne for å holde liv i drømmen om semifinale.

LES OGSÅ: