*Nettavisen* Sport.

By Rise: - Ekspertsynsing er sirkus

«SOFAKRITIKERE»: Tidligere assistenttrener for Norge, Ola By Rise, sender en pasning til de mange kritikerne av landslaget. Bildet er tatt i forbindelse med en boklansering i 2014. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Slår tilbake mot Høgmo-kritikken.

«Alle» mener noe om landslaget. Det sitter en «landslagssjef» landet rundt, i stuer, aviser og TV-studioer. Sirkus for folket, mener Ola By Rise.

- Laguttaket overlater jeg til Per og teamet. Ekspertsynsing er mest sirkus for folket. Noen ganger kloke refleksjoner, men ofte en miks av posering, personlig markeringsbehov og enkel populisme. Samtidig er fotball helt ufarlig, så synsing er lov, svarer fotballtreneren når NTB ber om hvilke endringer han ville gjort i laguttaket rundt Ungarn-kampene.

By Rise gir seg som Ranheim-trener for å bli kommunaldirektør i Trondheim kommune.

- Slipper a ta ut lag

- De som lever av å være eksperter må selvsagt gjøre det de er betalt for (selv om grunnlaget blir tynt når de ikke får se treninger, delta på møter eller har særlig tilgang på spillerne). Men vi andre slipper å ta ut lag, påpeker den tidligere assistenttreneren på A-landslaget.

Både underveis og etter 0-1-tapet mot Ungarn torsdag, var tradisjonelle medier og sosiale medier opptatt av laguttak. Folk hengte seg opp i manglende uttak av formspillere eller uttak av folk som knapt har spilt klubbkamper den siste tiden.

Keepervalg, backvalg og spissvalg ble heftig diskutert. Noen savnet Martin Ødegaard, som ble sittende på benken. Andre ville gjort bytter tidligere.

Friske bein

Men det er bare landslagssjef Per-Mathias Høgmo som tar ut laget. Han bryr seg neppe mye om velmenende råd. Han forsvarte uttaket til første kamp i treeromspillet.

- Laguttaket var basert på de fire siste kvalifiseringskampene våre. Man kan alltid diskutere detaljer, men Jo Inge (Berget) har vært veldig god til venstre, (Alexander) Søderlund har scoret jevnt og trutt i serien, og han jobbet steinhardt. Jeg ville nok tatt ut samme lag igjen, men jeg visste jeg hadde spillere i form som kunne komme inn og gjøre en forskjell etter hvert, sa Høgmo etter torsdagens nederlag.

Fredag antydet landslagssjefen endringer i startoppstillingen foran returkampen.

- Det er naturlig å evaluere prestasjonene både individuelt og kollektivt. Vi kommer til å se på spillerne som ikke startet torsdag og legge en slagplan. Uavhengig av resultatet hjemme har vi vært inne på at det kunne være gunstig å få inn friske bein i en del posisjoner, og det gjelder nå også, sa Høgmo på fredagens pressekonferanse. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.