Gå til sidens hovedinnhold

Byr man på spillere via faks?

Hvordan foregår egentlig en spillerovergang? Det finner du ut her.

En spillerovergang er selvsagt noe av det vanligste som skjer i profesjonell fotball, men hvordan foregår egentlig prosessen?

Man hører stadig om fakser som tikker inn i siste minutt, og om skjemaer som må være utfylt og innsendt til fotballforbundet før fristen er gått ut, men er det egentlig slik det fungerer?

Vi har bedt Fredrikstads (tidligere) sportssjef Joacim Jonsson illustrere hvordan en fotballovergang foregår – punkt for punkt.

Speiding:
- Speiding i Norge er oftest enklere, siden man får sett spilleren mange ganger i eget miljø og oftest har god oversikt. Problemet i Norge er at spillerne ofte blir overpriset, sammenlignet med utenlandske spillere av samme eller bedre kvalitet. Noe som kan gjøre at flere gode, unge norske spillere mister muligheten til videre utvikling. Her bør klubber se neste steg og heller ta klekkelig betalt hvis spilleren lykkes, sier Jonsson til Nettavisen.

Vi lar ham fortelle med egne ord hvordan han jobber med speiding på spillere:

- Speidingen mot utlandet er nok mange ganger ulikt fra klubb til klubb, men jeg kan ta et eksempel på da vi hentet Khalifa Jabbie til Fredrikstad:

- Jeg var flere ganger i Sierra Leone og så spilleren live. De første gangene ønsket jeg at spilleren ikke skulle vite at jeg var der, fordi jeg ikke ønsket å høyne hans stressfaktor, men også fordi han ikke skulle prøve på «vanskelige» ting for å imponere, det slår ofte feil ut. Verdien av at se ham i trening er vel så viktig, og noen ganger viktigere enn i kamp. Da får man se spillernes karakter og hvordan han opptrer i gruppe. I Skandinavia er vi avhengige av at spilleren fungerer og bidrar i kollektivet, og da spiller personligheten en viktig rolle, noe jeg mener man får se mer av i trening. Selvsagt er det også viktig å se ham i kamp. Den siste gangen jeg var der, ønsket jeg prate med ham, det av to grunner:

1. Se hvordan han tar mot instruksjon og tar til seg læring. Når utenlandske spillere skal hentes, skal det være et mål å selge dem videre, og da må de kunne ta mot instruksjoner i forbindelse med utvikling.

2. Jeg ville stille ham noen spørsmål rundt ulike ting. Med Jabbie var det enkelt. Jeg spurte hva som er viktigst for ham når han ankommer Norge. Mange har blaserte svar, og sier at de skal vinne titler og VM-gull, Jabbie sa at det viktigste for ham var hardt arbeid, slik at han blir akseptert av lagkameratene. Etter et slikt svar, trenger man ikke stille flere spørsmål.

- Før jeg så ham live for første gang, hadde jeg sett ham på noen DVD-er for å skape et overordnet bilde av spilleren. Det å hente spillere etter å ha sett en DVD, er bortkastet tid. På DVD kan til og med jeg være god.

- Å hente spillere på prøvespill som man selv ikke har sett live tidligere, er jeg også skeptisk til. Prøvespill kan slå uheldig ut, noen spillere kan overprestere, det skrives langtidskontrakter og penger kastes bort. Mange ganger tror jeg prøvespillere underpresterer. Å komme til en helt ny kultur og tro man skal tilpasse seg direkte, er i beste fall naivt. Spillerne er ofte vant med en annen type fotball, annet klima og helt andre treninger.

- Speiding er altfor undervurdert i norsk fotball og blir dessverre behandlet med et «hælspark» på styrerommene. Med god speiding vil bomkjøp minskes og norsk fotballs kvalitet heves.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Joacim Jonsson tar oss videre i prosessen, og vi går over på hvordan klubbene informerer aktuell klubb og spiller om sin interesse:

Den første kontakten:
Norge: - Vi kontakter klubbens sportslig ansvarlige for en prat rundt interessen, og hvis ting er aktuelt så sendes et offisielt bud på mail eller faks. Det er en god tone og ryddige forhold mellom klubbene i Norge.

Utlandet, spesielt utenfor Europa: - Agenter er mer involvert og bidrar i prosessen og holder kontakt mellom klubbene. Offisielt bud kommer fra klubb til klubb via mail eller faks.

Hvordan legger man inn bud:
- Vi sender epost eller faks, der vi skriver noe lignende dette:

Klubb X ønsker med dette å komme med et bud på deres spiller MR X.

Klubb X tilbyr Klubb Y 1 MNOK, for spilleren.

Beløpet betales i sin helhet når / hvis spilleren er klar for Klubb X - etter å ha gjennomgått medisinske test og akseptert sine personlige betingelser.

Budet er gyldig t.o.m kl 15.00 tirsdag 31.03.2012.

- Siden kan det alltid være mer detaljer som beløp etter kamper, videresalg med mer i budet Dette punktet kan ta tid (oftest ...) da det ofte er en del skyggeboksing før man når målet og begge klubber er tilfredse.

Hva skjer når klubbene er enige om en overgangssum?
- Når vi er enige om overgangssum og innhold i avtalen (alltid forbehold om at personlig avtale skal godkjennes og medisinsk test bestås) mellom klubbene og ting er styregodkjent, starter forhandlinger mellom spillerens agent og ny klubb angående spillerens personlige avtale. Til syvende og sist spiller det ikke noen rolle at klubbene er enige hvis spilleren ikke godtar ny klubbs betingelser eller ikke ønsker seg dit.

Etter at kontrakten er forhandlet og medisinsk test bestått - hvordan fullføres kjøpet:
Norge: - Avtale mellom klubbene signeres. Personlig avtale mellom spiller og ny klubb signeres. Så skal fotballforbundet ha innsendt følgende dokumenter:

- Avtalen mellom klubbene
- Spillerens kontrakt med originalsignatur
- Overgangsskjema med originalsignatur
- Kvittering på at overgangsgebyr er betalt
- Spillerpass
- Terminering av spillerens avtale med forrige klubb

- Senere ser fotballforbundet gjennom alle papirer og godkjenner, og sender spilletillatelse på spilleren tilbake.

Utlandet: - Spillerens avtale med originalsignatur, internasjonalt overgangsskjema med kvittering og oppholdstillatelse sendes inn til forbundet.

- For noen år tilbake ble det opprettet et såkalt «Transfer Matching System» via FIFA (FIFA TMS), som de fleste land i verden er opplært i. Her legger kjøpende klubb inn all info rundt overgangen, som for eksempel overgangssummer, videresalg, agenthonorar og annen relevant info rundt overgangen. Avtaler mellom klubber, spillerens avtale og pass lastes også opp på siden. Senere legger selgende klubb inn all fakta om overgangen.

- Senere må informasjonen fra de to klubbene matche hverandre for at det skal være godkjent i FIFA TMS. Matcher opplysningene i FIFA TMS går kjøpende klubbs forbund inn og spør selgende klubbs forbund om spillerens ITC (International Transfer Certificate). Når kjøpende klubbs forbund mottar sertifikatet, kan de skaffe spilletillatelse på spilleren, avslutter Jonsson.

Så gjenstår det å se hvor mange klubber som må gjennom denne prosessen før overgangsvinduet stenger natt til søndag.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?