*Nettavisen* Sport.

Carew og Moa reddet Norge

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Straffecoringen kan blir EM-redningen.

02.09.11 23:15

NORGE - ISLAND 1-0:

3. september 2010 scoret Mohammed Abdellaoue sitt første landslagsmål. Det skjedde da han puttet den avgjørende scoringen i en 2-1-seier over Island.

364 dager senere, gjorde han det igjen. Mot Island.

I den ekstremt viktige EM-kvalifiseringskampen fredag slet Norge lenge med å lure ballen inn mellom stengene. Moa hadde ingen kjempedag på topp, men puttet da det gjaldt som mest.

John Carew kom på banen ti minutter før slutt, og den rutinerte spissen fikset straffe til Norge.

Moa var iskald, og med innsiden av venstrefoten sendte han ballen høyt opp i vinkelen.

Dermed vant Norge 1-0, og fikk med seg tre særdeles viktige poeng i kampen om EM-plass.

Nå kan uavgjort mot Danmark være nok for Drillo.

Norsk angrepsfotball dominerte
Island åpnet best mot et Norge uten rutinespillerne John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen, som begge var ute med skader. Espen Ruud og Jonathan Parr fant seg imidlertid fint til rette på venstresiden, og etter at Rurik Gislason kom med et skikkelig skremmeskudd like etter kampstart - som Rune Almenning Jarstein mesterlig reddet - handlet det meste om norsk angrepsfotball. Drillos utvalgte kombinerte flott på Islands banehalvdel, og Erik Huseklepp sto for flere velvalgte løp. Moa brukte imidlertid lang tid på å komme inn i kampen, og de helt store gispene uteble.

Island, som stilte med et betydelig svekket lag, avverget alle langskuddene til Norge, og kjempet bra i egen 16-meter. Lagene gikk til pause med to smultringer på måltavla, men de norske herrene hadde tydeligvis få planer om fullføre kampen på den måten.

Norsk scoring annullert
Andreomgangen åpnet med bra norsk press, og i det 50. minutt traff ballen nettmaskene.

Brede Hangeland var dessverre i offside da Parr sitt frispark ble slått, og forstyrret nok til at scoringen ble annullert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Få minutter senere var Ullevaal igjen ekstremt nære måljubel, men Parr bredsidet ballen utenfor stengene på et flott innlegg fra Huseklepp.

Minuttene tikket, og flere norske angrepsvåpen var etter hvert å se i oppvarming.

TV2s Harald Bredeli kunne melde fra den norske benken at de planla «å doble - og vel så det» på topp, dersom nullen ikke snart forsvant fra tavla.

Daniel Braaten kom inn.

John Carew kom inn.

Og endelig kom scoringen.

Med sin kraft og rutine løp Carew inn i Islands 16-meter, og ble felt av Stéfan Logi Magnússon. Dommeren pekte på straffemerket, og Moa var sikker som banken da han ble matchvinner to minutter før full tid.

- Vi er stort sett bedre, men det er tøft å sitte på benken når det tar så langt tid før scoringen kommer, sa en tydelig letter Egil Olsen til TV2 etter kampen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- Hvis vi vinner mot Danmark er vi i EM
Hva betyr så 1-0-seieren for Norge før de to siste kvalikkampene mot henholdsvis Danmark og Kypros? Det er som kjent uhyre spennende i gruppe H, og før fredagens kamp sto både Portugal og Danmark med like mange poeng som Norge.

Vi siterer like gjerne Drillo like etter kampslutt:

- Moas scoring kan vise seg å bli ekstremt viktig. Hvis vi vinner mot Danmark nå, kommer vi garantert til EM. Hvis vi spiller uavgjort eller taper, kan vi fortsatt bli nummer to, sa landslagssjefen.

Og hvis Norge ikke skulle bli nummer én i gruppen, men kaprer andreplassen, er det gode sjanser for at vi likevel går direkte videre som den beste gruppetoeren. Drillo står med 13 poeng etter seks kamper, og for de øvrige gruppetoerne ser det ut som følger:

Gruppe A: Tyrkia har 13 poeng etter sju kamper
Gruppe B: Irland har 14 poeng etter sju kamper
Gruppe C: Slovenia har 11 poeng etter åtte kamper
Gruppe D: Bosnia-Hercegovina har 13 poeng etter sju kamper
Gruppe E: Sverige har 15 poeng etter sju kamper
Gruppe F: Kroatia har 16 poeng etter sju kamper
Gruppe G: Montenegro har 11 poeng etter seks kamper

Sjekk også denne saken , for å få de nøyaktige tallene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.