RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Casuals barket sammen foran hatoppgjøret

UTAGERENDE: Politiet var på plass med store ressurser da casuals barket sammen utenfor et utested i Lillestrøm.
UTAGERENDE: Politiet var på plass med store ressurser da casuals barket sammen utenfor et utested i Lillestrøm. Foto: Karoline Carlsen (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
Tradisjonen tro klarer ikke Lillestrøm- og Vålerenga-supporterne å holde seg unna hverandre før de skal møtes i derby.

Skjønt. Enkelte vil trolig hevde at det neppe var mennesker som kan gå under betegnelsen supportere som barket sammen utenfor utestedet Republic i Lillestrøm natt til søndag.

Ifølge tipsere som har vært i kontakt med RB, så skal også politiet ha hatt svært mange betjenter på plass.

- Det var en gruppering på et 20-talls personer som var forholdsvis utagerende utenfor utestedet. Det stemmer derfor at vi har hatt en god del ressurser på stedet, bekrefter operasjonsleder Øyvind Strømborg i Romerike politidistrikt til Romerikes blad.

Etter det rb.no erfarer, så skal denne grupperingen ha tilknytning til det såkalte casualsmiljøet i Lillestrøm. Casuals brukes gjerne som betegnelse for fotballpøbler som ikler seg dyre merkeklær på fotballkamper og gjerne slåss mot andre tilsvarende fotballpøbler på mer avsidesliggende steder før eller etter kampen.

To arrestert

Disse pøblene har de siste årene skapt store problemer i forkant av store kamper, som for eksempel foran derbyet mellom Lillestrøm og erkerivalen Vålerenga.

- Jeg har ikke fått bekreftet at det dreier seg om fotballpøbler, men det stemmer at vi har fått inn en del meldinger som tyder på at oppgjøret kan knyttes til det miljøet, sier Strømsborg.

I tillegg til en del tumulter av generell karakter, så skal pøblene blant annet ha kastet ølglass på en politibil som var på stedet.

To personer ble også pågrepet etter tildragelsen. Det var henholdsvis en mann i midten av 20-årene fra Rælingen og en utenlandsk statsborger - også han i midten av 20-årene.

Kaos i fjor

Mens Kanari-Fansen har sin stampub på Martin’s – bare et steinkast unna – søker de mer urolige elementene i supportermiljøet rundt LSK tilhold på andre puber i byen.

Foran fjorårets kamp så deler av sentrum i Lillestrøm ut som en slagmark etter at pøblene barket sammen.

Klokka 13.10 30. juni gikk alarmen hos politiet i Lillestrøm. Et 30-talls VIF-pøbler ble da observert i retning Kulturpuben i Lillestrøm sentrum. Fra den andre kanten kom det medlemmer fra Sportsklubbens Fineste (SKF) – risikosupporterne som hevder sin elsk til Lillestrøm Sportsklubb.

Politiet var raskt på plass og rakk å ta oppstilling mellom VIF-pøblene og LSK-pøblene.

Vitner på stedet sa til RB at det ble delt ut enkelte slag. Samtidig haglet det gjenstander mellom de to pøbelgrupperingene – med politiet stående som en buffer midt imellom.

- Det ble kastet stein i alle retninger. Det har et veldig stort skadepotensial. Etter kampen bestemte vi oss for at dette ikke går lenger. Vi kan ikke la de ta over byen vår. Vi aksepterer ikke anarki i Lillestrøm, sier Thoresen til Romerikes blad.

- Pøbelmiljøet hardnet til

I etterkant av den hendelsen har likevel den mest alvorlige skaden oppstått. En person som formentlig tilhører Isko Boys (Vålerengas casuals/hooligans) har tilbrakt måneder på Sunnaas på rehabilitering. Saken etterforskes fortsatt av Oslo politidistrikt.

- Pøbelmiljøet hardnet til i fjor vår. Da de tidligere hadde hatt en flat struktur, fikk de nå en hierarkisk oppbygging med en klar lederskikkelse. Samtidig eskalerte voldsbruken. Vi fikk se slagvåpen som balltre, hammere og kjettinger, og de begynte å slåss utenfor kampdag. De opprettet en ungdomsgruppe og drev en aktiv rekruttering. Vi merket at de var mer styrt. Det var en MC-trend: Ingen skulle prate med dem, sier Thoresen.

Sportsklubbens Fineste har etter hvert fått et rykte på seg på at de er for brutale. Andre casualsgrupperinger nekter angivelig å stille opp i kamper mot dem.

På nasjonal basis var det 45 sammenstøt mellom ulike grupperinger av fotballpøbler i forrige sesong. 18 av disse var SKF involvert i.

Besøksforbud

Politiet har imidlertid reagert hardt på utviklingen. Like før sommeren fikk de derfor medhold Høyesterett etter at de plukket ut de fire verste fotballpøblene og utestengte dem fra samtlige spise- og drikkesteder i Skedsmo kommune.

- Vi aksepterer ikke anarki i byen vår, uttalte politiadvokat Haris Hrenovica til RB etter kjennelsen.

Så kan det hende politiet fortsatt har en jobb å gjøre.

Cocktail av forbrytelser

23-åringen som politiet mener er selve lederen av SKF, kom inn i fjor. Han fikk raskt en sentral posisjon.

Samtidig er han på ingen måte ukjent for politiet. Ryktene på byen vil ha det til at han var aktiv i en av landets mest beryktede MC-klubber. Det avviser politiet. Men han er likevel en versting. 23-åringen står nemlig på romerikspolitiets gjengangerliste. Det samme gjør en av de andre som politiet nå får ilagt besøksforbud mot.

- Disse to er blant de mest produktive kriminelle på Romerike. Det er brudd på narkotika-, volds-, vinnings- og trafikkforbrytelser det går i. Det er en cocktail av gjengangerovertredelsene, uttalte politiadvokat Haris Hrenovica til RB før sommeren.

Marerittuka

Denne uka skulle bli drømmeuka til LSK, men i stedet er det i ferd med å utvikle seg til et mareritt av det sjeldne.

Først ble exit i cupen - en turnering som skulle redde klubbens særdeles anstrengte økonomi - mot svake Sarpsborg for herrelaget, før kvinnelaget trakk verst tenkelig motstander i sin neste cupkamp i Stabæk. I går ble de nevnte kvinnene knust av Oslo-laget Røa i LSK-hallen, mens det altså allerede har oppstått bråk foran kveldens hatoppgjør mellom LSKs herrer og Vålerenga. 

Denne saken er levert av Romerikes blad. Les flere saker her.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere