Gå til sidens hovedinnhold

Cech denne tabben!

Petr Cechs megatabbe, to raske mål og rødt kort - for et EM-drama!

TYRKIA-TSJEKKIA 3-2: Det så ut til at publikum skulle bli snytt for all spenning i den siste og avgjørende kampen om andreplassen i fotball-EMs gruppe A.

Tsjekkia var klart best i første omgang og ledet fortjent 1-0 etter scoring av giganten Jan Koller, som terroriserte tyrkerne i første omgang.

Men så - på stillingen 2-0 - raknet det fullstendig for tsjekkerne.

Megatabbe av Cech
Ikke minst raknet det for Petr Cech. Chelseas normalt ekstremt stødige stjernekeeper gikk ut i feltet for å plukke ned et harmløst innlegg, men mistet ballen ned i beina på Nihat Kahveci, som selvfølgelig satte ballen i mål med den største enkelhet. Målet var tross alt helt åpent.

Tsjekkia kom seg aldri over sjokket.

Den nøytrale tilskuer jublet for en historisk straffekonk, men selv den klarte Tyrkia å snyte oss for. Et flott angrep langs midten, hjulpet av håpløs posisjonering av Marek Jankulovski, ga nemlig Kahveci nok en kjempesjanse.

Og Nihat Kahveci grep den begjærlig med et flott, skrudd skudd i høyre hjørne over en denne gangen sjanseløs Petr Cech.

På to minutter gikk Tsjekkia fra kvartfinale- til feriemodus. Og de fleste som så kampen satt vel fortsatt i sjokk.

- Jeg gratulerer laget mitt for deres fantastiske innsats, og sender min kjærlighet og mine hilsener til Tyrkia. Gå ut i gatene for å feire og huske denne følelsen! sa Tyrkias trener Fatih Terim ifølge Reuters etter kampen.

- Spillerne mine skal også feire nå. De fortjener det. Jeg sa til dem at vi vil bli husket for alt dette, la Terim til.

EM-quiz: Vinn flatskjermer og designradioer for 138.000 kroner!

Rødt kort til Demirel
Avslutningen handlet om å pøse lange baller opp til 202 centimeter høye og 100 kilo tunge Jan Koller, og sistnevnte klarte å provosere Tyrkias keeper Volkan Demirel kraftig i en duell.

Demirel reagerte på en albue Koller serverte og svarte med å dytte til den tsjekkiske kjempen, som falt overraskende lett. Dommeren hadde uansett ikke noe annet valg enn å gi Demirel rødt kort.

Og med tre mann fra startoppstillingen plassert på innbytterbenken, måtte Tyrkias trener Fatih Terim ty til utespilleren Tuncay Sanli som ny sisteskanse.

Det spilte liten rolle - kampen var i realiteten forbi.

Tyrkia endte dermed på andreplass i gruppe A, bak Portugal. Det betyr at Nihat Kahveci og hans lagkamerater skal møte Kroatia i kvartfinalen.

Tsjekkisk dominanse
Dette passer dårlig med kampbildet i første omgang. Da var nemlig Tsjekkia det klart beste laget. Rutinerte Karel Bruckner satte inn Jan Koller for Milan Baros i Tsjekkias startoppstilling - og det gjorde han nok til fortvilelse for Tyrkia.

Giganten gjorde som han ville i duellene med Servet Cetin og Emre Güngör i Tyrkias midtforsvar i første omgang. Sjanse på sjanse falt Kollers vei, ofte etter presis servering av Marek Jankulovski. 1-0-målet var det imidlertid Zdenek Grygera som serverte. Innlegget var bra, ikke perfekt, og Koller var som vanlig høyest da han stanget ballen i mål.

Tyrkia hevet seg markant etter pause og overtok initiativet i kampen. Men tsjekkerne kan mer enn å spille ballen til Koller - de kan også kontre med presisjon og hurtighet. Nettopp dette var stikkordene for angrepet som førte til 2-0-målet.

Libor Sionko kom til innlegg fra høyrekanten, ballen fant ingen i feltet før Jaroslav Plasil kom stormende ved bakerste stolpe og på imponerende vis klarte å kaste seg fram, treffe ballen i lufta og styre den i mål.

- Jeg er så lei meg
Men så reduserte altså Tyrkia - og deretter kom tabben til Petr Cech. Så fort og dramatisk kan det snu i fotball.

Tsjekkias kaptein Tomas Ujfalusi var i likhet med sine lagkamerater svært skuffet etter at kvartfinalebilletten ble snappet ut av hendene deres.

- Alt vi trengte å gjøre var å holde ut til slutten og vi ville ha vunnet. Vi klarte det ikke. Etter at de fikk sitt første mål ble vi alt for defensive. Jeg er så lei meg. Vi burde ha vunnet denne kampen, konstaterte Ujfalusi.

Få også med deg:
Se de beste EM-bildene!
Marerittet endte med jubel

272

Sjekk EM-magasinet!

Gå til sportsforsiden!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken