*Nettavisen* Sport.

City-stjerner ga Semb hakeslepp

VIL HA MUSKLER: Toppfotballsjef Nils Johan Semb trekker fram Sergio Agüero msom et eksempel.

VIL HA MUSKLER: Toppfotballsjef Nils Johan Semb trekker fram Sergio Agüero msom et eksempel. Foto: Montasje (NTB scanpix)

Nå etterlyser han muskler i norsk fotball.

VALLETTA (Nettavisen): - Jeg var i Manchester nylig og kommenterte for TV 2 og helt tilfeldig traff jeg på noen Manchester City-spillere i treningsrommet på hotellet. Det var Sergio Agüero og Vincent Kompany. De var så jævlig atleter, begge to. Helt ekstremt, sier Nils Johan Semb.

Nå etterlyser toppfotballsjefen i Norges fotballforbund et høyere fysisk nivå, også blant norske fotballspillere. Semb mener en rå fysikk var et av kjennetegnene til norske spillere på 1990-tallet, men at dette ikke lenger er tilfellet og at andre nasjoner for lengst har passert Norge på området.

- Det var et kjennetegn for norsk fotball at vi lå helt i toppen på treningsmengde. Jeg er ikke sikker på at vi gjør det i dag. Men vi burde være i toppen, det er ingen grunn til at en tysker eller en argentiner skal være bedre trent enn en nordmann. Trening er gratis, sier toppfotballsjefen.

- Annen hverdag
Semb la torsdag kveld fram sin rapport for norsk presse om hvor landet ligger med tanke på spillerutvikling i norsk fotball. Han trakk spesielt fram dette med fysikk. Han pekte også på mer rollespesifikk spillerutvikling.

- I ungdomsfotballen ligger vi høyt oppe på treningsmengde, men på A-lagsnivå er jeg usikker på om vi er der oppe. Treningsmengden faller voldsomt når spillere kommer opp på dette nivået. Dette var en viktig del av suksessen vår tidligere og det må komme plass igjen, sier Semb.

- Det er et paradoks at vi profesjonaliserer treningen i klubbene, med referanser til Manchester United, Barcelona og Manchester City, men dette er klubber med en helt annen kamphverdag. De har lengre sesong og trenger mer restitusjon. I Norge har vi en kort sesong, uten Champions League- og annet europacupspill. Vi må tenke på en annen måte, sier toppfotballsjefen.

Semb var selv landslagssjef for Norge på slutten av 1990-tallet og tidlig på 2000-tallet og mener holdningen var en helt annen på den tiden.

- Holdningen blant spillerne var at vi var i verdensklasse på dette området på den tiden. Uansett hvem vi møtte. Vi kunne løpe andre lag i senk og vi kunne duellere andre lag i senk, men i dag er andre lands spillere ekstreme atleter og vi er ikke på det samnme nivået, mener Semb.

Klikk på bildet for å forstørre.

HOLDT FOREDRAG: Toppfotballsjef Nils Johan Semb. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)


Ronaldo
Semb trekker blant annet fram Portugals Cristiano Ronaldo. Stjernen har de siste årene utviklet seg til én av fotballens best trente spillere.

- Jeg husker han debuterte mot oss, i en ligalandskamp. Han var en tynn liten spjæling. Han var jævlig god, og du så med én gang at han ville bli god, men han var tynn. Men se i dag, fotballferdigheten hans forsterkes av fysikken.

- Nå ønsker vi at et fysisk fokus skal bli en del av norsk fotball igjen. Det er for stort ferdighetsfokus, vi må tenke mer på fysikk. Vi skal selvsagt utvikle spillere med høyt ferdighetsrepertoar i hver rolle, men vi må ha en fornyet tydelig identitet; dette er norsk fotball. Det skal være lett å kjenne igjen.

Nores Fotballforbund har de siste årene også jobbet spesifikt med å utvikle rollespesifikke spillere og spesielt hatt fokus på keepere og spisser.

- For dårlig
Dette vil det også bli mer av framover.

- Vi må også få opp gode midtstoppere og moderne sidebacker. Vi skal skape en helhet og da må de opplagte tingene være en del av planen. I dag er det faktisk slik at vi produserer flest tekniske midtbanespillere, typer vi ikke hadde tidligere, det nærmeste vi kom var vel Myggen, forteller Semb.

- Vi har vært for dårlig på å hente impulser utenlands når det gjelder spillerutviklingen. Vi har vært på besøk i andre klubber og hørt på foredrag, men det er ikke nok. Man må komme på innsiden av kulturen og studere den i tre, fire uker, minst. Der har vi masse å hente, mener Semb.

- Det er slik at vi i Norge kan være konkurransedyktige på lønn i klubbene og har muligheten til å hente inn for eksempel en spanjol på trenersiden. Spanjoler med stor erfaring på spillerutvikling. Ikke en topp A-lagstrener, men det er ikke poenget. Vi skal hente dem for å utvikle unge spillere, sier han.

I foredraget, som ble holdt rett i forkant av landslagssjef Per-Mathias Høgmos pressekonferanse på Malta torsdag kveld, sier Semb også at han ser for seg at de nevnte endringene skal implementeres fram mot år 2020.

Han kunne også opplyse om at strukturen i norsk fotball vil bli endret og at det blir tatt grep for å gjøre Tippeligaen mer konkurransedyktig.

- Som alle vet, har jeg ment det er uheldig med den endringen som ble gjort i 2009, med 16 lag. Men vi jobber nå med et nederlandsk firma for å gjøre endringer. Det blir spennende å se resultatet av det arbeidet. Jeg er ganske sikker på at disse endringene vil stimulere konkurransen. Den vil bli tøffere og vi vil få bedre spillere, trenere og ledere som et resultat, sier han.

Nettavisen satte i sommer lupen på talentutvikling i norsk fotball. Under finner du flere av sakene som ble publisert i den artikkelserien:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.