RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: JON SUPER (Ap)

Da Berbatov kostet 20 par fotballsko

Sist oppdatert:
Manchester United-stjernen heiet på Newcastle og lærte engelsk av agent 007. Les historien hans her.

Etter et år der noen mener han var en flopp, har Dimitar Berbatov nå slått til og topper toppscorerlista i Premier League. Hat-tricket mot Liverpool søndag vil for alltid bli husket på Old Trafford. Scoringsfesten mot Liverpool er nok 29-åringens høydepunkt i karrieren.

Det forrige var muligens da han ble Manchester Unieds dyreste spiller for to år siden. United brukte 30,75 millioner pund, over 300 millioner kroner, på å hente bulgareren fra Tottenham som i tillegg fikk låne Frazier Campbell i ett år.

Kontrasten til hans første overgang i karrieren, ti år tidligere, var enorm.

Den gangen gikk han fra Pirin Blagoevgrad til CSKA Sofia. Betalingen var 20 par fotballsko.

Les også: - Har aldri tvilt på ham

Tegnetalent
Talentet hadde imidlertid vært klart for de fleste lenge. Den første ballen Berbatov fikk var en basketball, og selv om basket fortsatt er en av hobbyene, var det ikke vanskelig å skjønne at fotball var førstevalget.

Berbatov brukte nemlig helst basketballen som fotball.

Favorittlaget var verken Manchester United eller Tottenham, men derimot Newcastle. Til en bursdag fikk han en Newcastle-trøye med navnet sitt på ryggen. Den pleide han å sove i. Favorittspillerne var Alan Shearer og Marco van Basten.

Etter at han slo gjennom som stjerne har han selvfølgelig byttet til seg en haug med andre trøyer, men den eneste han har beholdt er den han fikk av brasilianske Ronaldo. Resten gir han bort.

Filmglad
Engelsk lærte han seg ved å se film. Favorittfilmen er Scarface, men Gudfaren-trilogien var kanskje viktigere. Den så han om og om igjen. På den måten lærte han seg også engelsk. Robert De Niro, som en ung Don Vito Corleone, var favorittskuespilleren. James Bond-filmene var også viktig i engelskopplæringen, og han har alle Bond-filmene hjemme.

Alt gikk imidlertid ikke på skinner i CSKA. Han debuterte som 18-åring, og han slo virkelig gjennom året etter med 14 mål på 27 kamper. Forholdet til fansen var imidlertid betent. I en seriefinale mot erkerival Levski Sofia ble han den store syndebukken da CSKA tapte 0-1.

- Det var min skyld, innrømmet en tårevåt 19-åring.

Uka før hadde han mottatt trusler på mobiltelefonen sin, og verre skulle det bli. Etter uavgjort hjemme mot Litex beleiret fansen hjemmelagets garderobe, og skjelte ut Berbatov og lagkameratene. Da fansen også begynte å skjelle ut Berbatovs mor skal unggutten ha vurdert om det hele var verdt det. Om han i det hele tatt skulle fortsette som fotballspiller.

Les også:- Berbatov har skylda for Tottenhams nedtur

Tysk redning
Ni mål på 11 kamper i 2000/01-sesongen ble imidlertid redningen. Tyske Bayer Leverkusen, med norske Tor-Kristian Karlsen som sentral i speidernettverket, kjøpte Berbatov for drøyt 100 millioner kroner.

I Leverkusen tok det virkelig av etter to år. Han nettet 16 mål på bare 24 kamper fra start i 2003/04-sesongen, og fortsatte med 41 mål på 67 kamper de neste to sesongene.

De virkelige storklubbene fattet interesse, og det ble Tottenham som fikk napp. Etter den første sesongen i Premier League var bulgareren én av bare tre spillere på årets Premier League-lag som ikke spilte på seriemester Manchester United. De to andre var Liverpools Steven Gerrard og Chelseas Didier Drogba.

Offentliggjorde familiehemmelighet
Ett drøyt år etter gikk altså drømmeovergangen til Manchester United i boks.

Alt har imidlertid ikke bare vært fryd og gammen etter at han kom til Manchester. Tidligere i år ble faren Ivan uthengt som gruppevoldtektsmann. Faren innrømmet at han hadde betalt en norsk 34-åring for sex, men nektet for voldtekt. Han ble likevel dømt til fengsel i to år.

Episoden skjedde imidlertid helt tilbake i 1983, og Berbatov føler at saken ble brukt for å ramme ham.

- Dimi elsker faren sin, og denne saken vil gjøre veldig vondt for familien hans. Han føler at folk bruker faren for å ta ham, sa en venn av familien etterpå.

- Med bibelen i hånda
Uansett hvor vondt det hele gjorde, er det tvilsomt om Berbatov bannet av det hele. Han hevder nemlig at han aldri bruker banneord til vanlig.

- Dette handler om oppdragelse, og jeg banner ikke til daglig. Jeg har ikke noe behov for å si «dra til helvete» i annenhver setning. Jeg forsøker å gjøre ting med stil, også utenfor fotballbanen har han sagt til The Sun.

- Jeg skal imidlertid innrømme at jeg av og til blir forbannet under kamp, men da er det noe som skjer der og da. Så fort kampen er over, er alt glemt. Derfor sier jeg også til lagkameratene at de også kan skjelle ut meg.

Bibelen har han alltid med seg.

- Det er mange gode råd for sånne som meg i den boka, sier han.

Starten i Manchester United kunne imidlertid vært bedre. For første gang på flere år tapte Manchester United mot Liverpool i bulgarerens debut. Så misbrukte han en gedigen sjanse borte mot Aalborg i Mesterligaen. Missen var så stygg at han ikke engang jublet da han scoret sitt første mål for klubben senere i samme kamp. Han endte kampen med to mål.

I helga scoret han altså hattrick da erkefienden Liverpool ble slått 3-2. Det er sånne prestasjoner som gjør at man alltid vil bli husket på Old Trafford.

(Kilder: Daily Mirror, The Sun, Daily Mail, Independent, Guardian, www.lonympics.co.uk, The Telegraph)

En versjon av denne saken ble første gang publisert i Nettavisen i 2008.

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere