RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Da Ferguson ga Dalglish skyss

Foto: PAUL ELLIS (Afp)
Sist oppdatert:
Verdens beste fiender har støttet og mobbet hverandre i tykt og tynt.

Manchester United-manager sir Alex Ferguson (69) og Liverpools Kenny Dalglish (60) har kjent hverandre siden 1960-tallet i Glasgow.

Da pleide Dalglish å skulke skolen for å se Rangers trene, og han visste godt at Ferguson tjente godt i klubben. Det hendte nemlig at Dalglish fikk skyss i Fergusons luksusbil, som Ferguson kjøpte etter at ukelønnen hans ble doblet til 80 pund i uka.

- Jeg visste at Fergie var dyr, for han hadde så stor bil. Han pleide å gi oss skyss inn til byen, minnes Dalglish.

Da var det nok vanskelig for unge Kenny å forestille seg at de to skulle bli både gode venner, kollegaer og rivaler.

Men det tok ikke mange år før Dalglish og Ferguson møttes på banen, da Dalglish var en ung jypling hos Celtic og Ferguson fortsatt var i Rangers.

I den kampen spilte faktisk Dalglish i forsvaret til Celtic, mens Ferguson var spiss hos Rangers.

«Han sier han scoret, men jeg husker ikke noe mål. Alt jeg husker er Fergies albuer. De var virkelig irriterende. Men det var sånn Fergie løp» skriver Dalglish i biografien «Dalglish: My Autobiography».

De første årene i Glasgow var begynnelsen på et vennskap og en rivalisering som fortsatt preger engelsk fotball. Det er derfor ikke unaturlig at engelsk presse sperrer øynene opp når Ferguson glefser mot Dalglishs datter etter Manchester Uniteds 1-1-kamp mot Benfica onsdag.

Liverpool ned fra sin høye hest
Den virkelige rivaliseringen dem i mellom begynte da Ferguson ble ansatt som Manchester United-manager i 1986. Han uttalte da at hans hovedmål var å «dytte Liverpool ned fra sin høye hest» - ett Liverpool der Dalglish var spillende manager.

Det tok en stund, men Ferguson klarte til slutt å gjøre Manchester United til en mer suksessrik klubb enn Liverpool. Og Dalglish synes neppe det er morsomt å vite at United nå står med 19 serietitler i England mot Liverpools 18.

Men i begynnelsen så ikke Dalglish United som noen stor utfordrer, og han ba faktisk britisk presse gi Ferguson litt tid etter at begynnelsen på hans karriere på Old Trafford ikke var spesielt imponerende.

Etter et 3-3-oppgjør mellom klubbene på slutten av 1980-tallet var Ferguson i harnisk etter å ha fått en spiller utvist, og uttalte at gjestende managere ofte «forlot Anfield kvalt i sitt eget spy» på grunn av kvalmende dommeravgjørelser i favør hjemmelaget. Da Dalglish med sin unge datter Lauren på armen gikk forbi mens Ferguson ble intervjuet av en radiokanal, klarte ikke Liverpool-manageren å dy seg:

- Det er bedre om du snakker med babyen min. Hun er bare seks uker gammel, men du vil få mer fornuft ut av henne enn av ham.

«En innsjø i Skottland?»
Etter at Dalglish ga seg i Liverpool, fortsatte rivaliseringen mellom skottene mens Dalglish ledet Blackburn – et lag som plutselig ble hovedutfordreren til Manchester United. I 1995 vant Dalglish og Blackburn tittelen med ett poeng.

Mot slutten av sesongen uttalte Ferguson at han håpet Blackburn ville gjøre en «Devon Loch». Devon Loch var en hest som i 1956 kollapset med en solid ledelse og bare 40 meter igjen av Grand National.

Dalglish lot som om han ikke visste hva Ferguson mente, og svarte: «Devon Loch? Er det en innsjø i Skottland».

Etter tapet av tittelen til Blackburn viste imidlertid Ferguson sin gode side da han la munnhuggeriet som hadde preget hele sesongen til side og sendte et gratulasjonsbrev til Dalglish. Nederst i brevet stod det: «PS: Devon Loch er en hest».

For kuriositetens skyld tar vi med opptaket der Devon Loch går i bakken i 1956. Jockeyen den gang var Dick Francis, kanskje best kjent her hjemme som krimforfatter:

- Hva som helst for deg, Kenny
Konkurranseinstinktet til tross, de to skottene er gode venner, og i sin siste selvbiografi «My Liverpool Home» trekker Dalglish fram Fergusons reaksjon etter Hillsborough-katastrofen i 1989. Ferguson var blant de første til å kontakte Dalglish, og sendte en gruppe Manchester United-fans til Anfield for å vise sin respekt.

- Hva som helst for deg, Kenny, jeg er her for deg, sa Ferguson.

«Så lenge jeg lever vil jeg aldri glemme Fergies utrolige gest. Men det overrasket meg ikke, fordi Fergie er aldeles storartet i enhver krise», skriver Dalglish i boka.

Da Dalglish spilte sin 100. landskamp for Skottland, var det Ferguson som var landslagssjef. Og han utnevnte naturligvis Dalglish til kaptein. Men at Dalglish valgte å operere kneet sitt i 1986, og dermed gikk glipp av VM i Mexico har visstnok Ferguson aldri tilgitt.

Se en video laget av Sky Sports om rivaliseringen mellom de to skottene:

Kilder: Liverpool Echo, Sky Sports, Independent, Guardian, BBC

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere