*Nettavisen* Sport.

Da NFF-sjefen gravde i arkivet, fant han en fem år gammel Ødegaard-skatt

RAPPORT FRA 2010: Martin Ødegaard fikk prøve seg på et kretslag med langt eldre spillere da han var 11 år. Det gikk, ikke overraskende, veldig bra. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Det gikk rykter i Drammen om en 11 år gammel gutt som var veldig spesiell.

OSLO/SOFIA (Nettavisen): Tenk deg følelsen av å oppdage Picasso før alle andre. Eller at du plutselig finner et band som noen år senere er bedre kjent som The Beatles.

Håkon Grøttland kan trolig identifisere seg med den følelsen.

Grøttland, som i dag jobber som fagansvarlig for spillerutvikling i Norges Fotballforbund (NFF), var nemlig med på å oppdage en kunstner før alle andre.

Hvem? En ung gutt ved navn Martin Ødegaard.

Fant rapport i arkivene

I 2010 var han ansvarlig for å fange opp de største talentene i Buskerud Fotballkrets. Etter hvert begynte ryktene å gå om en meget spesiell 11-åring fra Drammen.

Klikk på bildet for å forstørre.

FANT ØDEGAARD-SKATT: Håkon Grøttland. Foto: Simen Lønning (Nettavisen)

- Du trenger ikke noen høyere fotballutdanning for å se at Ødegaard hadde talent, for å si det sånn, flirer Grøttland når han mimrer tilbake sammen med Nettavisen.

Ødegaard spilte sin første kretslagskamp januar 2010, kun en måned etter han fylte 11 år.

Grøttland tok nylig et dykk i arkivet, og opp kom han med kamprapporten fra Ødegaards debut. Omtrent som å finne den aller første anmeldelsen av The Beatles.

I rapporten får Ødegaard denne vurderingen etter kretslagsdebuten i 2010:

«Ekstreme ferdigheter. To år yngre. Klarer seg strålende. Gode valg. Bra touch, smart i posisjonsspillet».

Hvem er overrasket?

- Jeg føler det er et privilegium som fotballfagmann og spillerutvikler å ha vært med på å følge et så unikt talent siden han var 11 år gammel. Det er bare en påminnelse når jeg ser den rapporten, sier Grøttland.

- Hvordan fant du den?

- Det var i et stille øyeblikk jeg tenkte jeg skulle gå litt tilbake og se i arkivene. Hva er det som ligger der fra den tida, det begynner jo å bli noen år siden. Vi har en prosedyre på ting, jeg visste at det lå noe der, men jeg husket ikke hva som sto der, nei.

- Den rapporten skal jeg ta vare på! ler Grøttland.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

LANDSLAGSSPILLER: Det tok ikke mange år før Martin Ødegaard fikk spille med flagget på brystet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

- Må bli A-landslagsspiller

Ødegaard var faktisk så lovende at trenerne på kretslaget raskt skjønte at dette var en fremtidig landslagsspiller.

- Vi tenkte at «dette må bli en A-landslagsspiller, hvis ikke har vi feila», husker Grøttland.

Han humrer.

Det tok nemlig kun fire-fem år før den lille guttevalpen hadde spilt seg til både fast plass i landslagstroppen og lukrativ kontrakt med Real Madrid.

- Det var et privilegium å få se ham tidlig. Ryktene begynte jo å gå om en gutt i Drammen som hadde det lille ekstra, husker Grøttland.

- Jeg husker mye fra den tiden, det var veldig spennende, sier Ødegaard til Nettavisen når han blir minnet på sin første kamp på kretslaget.

- Et fantastisk kretslag

NFF-lederen forteller at det var en enkel avgjørelse å gi ham sjansen på Buskerud-kretslaget.

- Det var snakk om 96-kretslaget, et kretslag som hadde spillere som Iver Fossum (Strømsgodset) og Bercant Celina (Manchester City). Tre år eldre spillere. Vi testa ham ut der, og så med en gang at han hørte hjemme på det nivået. Og siden kjenner vi reisen, sier Grøttland.

- Et kretslag med gutter som senere spiller på Real Madrid, Manchester City og Strømsgodset. Det er et ålreit kretslag?

- Det var et fantastisk kretslag, vi tapte vel knapt en kamp. Bersant (Celina) var den store stjerna. Det har vært morsomt å følge han også, og ikke minst Iver (Fossum). Han er kanskje den vi er mest stolt av. Han er litt «dark horse», ikke en opplagt tekniker som Martin og Bersant, men han har det lille ekstra når det gjelder mentale ting. Han hadde virkelig lyst til å bli god, mimrer Grøttland.

Klikk på bildet for å forstørre.

KRETSLAGET: Martin Ødegaard er i nedre rekke, nummer tre fra høyre. Til høyre for Ødegaard ser man nåværende Manchester City-spiller Bersant Celina. I øvre rekke, nummer seks fra venstre, ser man tippeligaprofil Iver Fossum med svart lue. Foto: Odd Magne Olsen (Med tillatelse)

- Ødegaard var ikke helt «happy»

Men Ødegaard fikk ikke spille i favorittposisjonen sin da han skulle prøve seg på kretslaget for første gang.

Grøttland minnes at Ødegaard var så liten på den tiden at de var nødt til å sette ham ned på venstrebacken.

- Hadde du satt ham midt på banen, hadde han nesten blitt tråkket på. Det var større fysisk forskjell på Martin og lagkameratene den gangen, enn det er nå når han spiller med seniorspillere. Derfor satte vi ham på backen i de første kampene, slik at han skulle få trygghet og balltouch. Men han spilte på et lag som hadde ballen mye, og han fikk være med mye fremover. Uansett tok det ikke lang tid før han fikk spille lenger opp i banen, og det tror jeg han var glad for selv, for han var nok ikke helt «happy» med å spille back, flirer Grøttland.

Det stemmer på en prikk.

- Jeg måtte spille venstreback, og det var jeg ikke helt fornøyd med, ler Ødegaard.

Han har de siste to årene fått debutere både på det norske landslaget og for Real Madrid i La Liga.

- Men jeg var mye mer nervøs på den tiden, enn jeg er hvis jeg skal spille en landskamp nå, sier Ødegaard til Nettavisen.

På torsdag kan han se kretslagseleven spille den viktige kampen mot Bulgaria, om Per-Mathias Høgmo gir 16-åringen tommel opp. Kampen starter 20.45 norsk tid og kan følges i Nettavisens livesenter.

En ting er sikkert: Han blir ikke satt som venstreback …

P.S: Hør mer om Grøttlands første Ødegaard-minner i Tippemagasinet her:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=nhdceUq2q9SdzDccSBUMBK9XhfRToGB489rP22-RzhisgYUTIPhp6JewxPgu5TUCjgNUhkN1WXnRUggQMr_rWaBYw3e4YYHq2swmnNUsqG4WRLgW0wS77I2vOG8SfbFYaBfmn-vM7fc&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag