RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: EPA / Scanpix

Da vi var «best i verden»

Sist oppdatert:
Her kan du trøste deg med noen historiske tilbakeblikk (Video).

Helt til siste slutt klamret vi oss til håpet om et mirakel i EM-kvalifiseringen, men det blir ikke noe mesterskap på det norske landslaget denne gangen heller.

Dermed kan vi rette blikket mot kvalifiseringen til VM i Brasil 2014.

Hvis du fortsatt synes det er vemodig å se nok et mesterskap uten norsk deltakelse, kan du trøste deg med noen historiske godbiter.

Vi begynner i 1994.

Mexico-triumfen
Norge beseiret blant andre England, Nederland, Tyrkia og tok seg til verdensmesterskapet i USA.

Der havnet vi i «dødens pulje» med Italia, Mexico og Irland, og det skulle vise seg å bli like jevnt som fryktet

Mexico var motstander i første kamp på RFK Memorial Stadium i Washington DC og en viss Kjetil Rekdal skulle etter hvert dukke opp fra benken og sette sitt preg på kampen.

Erik Mykland hadde løpt seg tom og Drillo sendte romsdalingen på banen med 12 minutter igjen å spille.

Bare seks minutter senere tok Jan Åge Fjørtoft ned et håpløst klareringsforsøk fra en meksikaner, dro seg mellom to motspillere med en herlig tofotsfinte og ble felt.

Dommeren så imidlertid at Rekdal var på full fart rett gjennom og ga Norge fordel av ballen. Dommerprestasjoner i ultraklassen, mente Arne Scheie.

Rekdal gjorde ingen feil alene med Jorgé Campos og sendte Norge til himmels.

På slutten av kampen var Norge under et voldsomt press (Se 6.25 i video), men red av stormen og sikret tre viktige poeng.

Kampen trakk snaue 2,14 millioner seere på NRK. Det er tidenes mest sette TV-program på norsk fjernsyn.

Norge endte opp med å ryke ut i gruppespillet etter at alle lagene endte på fire poeng og vi sto med dårligst målforskjell (1-1).

«Er det straffespark?»
Fire år senere var Kjetil Rekdal nok en gang i begivenhetenes sentrum.

De aller fleste nordmenn vet hvor de befant seg da han satte inn straffen som senket Brasil og sendte Norge videre til åttedelsfinale mot Italia.

Det så imidlertid mørkt ut noen minutter tidligere, da Bebeto headet Brasil i ledelsen med bare 12 minutter igjen å spille av kampen.

Norge slo knallhardt tilbake da Stig Inge Bjørnebye fant Tore André Flo, som rundlurte Junior Baiano og sendte ballen i hjørnet bak Taffarell.

Flo og Junior Baiano havnet i nok en duell inne i feltet da Erik Mykland lempet et innlegg inn i boksen.

Chelsea-spillerens skjorte sto som et seil og den amerikanske dommeren pekte på straffemerket med få minutter igjen å spille.

De fleste husker nok Lars Tjernås og Arne Scheies kommentering. «Er det straffespark? Det er det! Er det straffespark? Det er det! Er det straffespark?»

Rekdal var som vanlig iskald og sørget for å skrive seg inn i norsk fotballhistorie med gullskrift da han satte inn vinnermålet få minutter før slutt.

Mot Italia ble det imidlertid stopp da Christian Vieri løp fra det norske forsvaret og satte inn kampen eneste mål alene med Frode Grodås.

Iversen senker Spania
Norges foreløpig siste mesterskapstriumf kom under EM i Nederland og Belgia i 2000.

Spania var motstander i åpningskampen, og det var ikke mange som levnet Drillos store muligheter til å ta poeng fra Raul, Guardiola, Mendieta og co.

Det var imidlertid to trøndere som stjal overskriftene etter åpningskampen i Rotterdam.

Bjørn Otto Bragstad storspilte ved siden av Henning Berg i midtforsvaret og høstet åttere og niere på spillerbørsene.

På topp herjet Steffen Iversen med små spanjoler og midtveis ut i andre omgang steg han til værs, knuste keeper José Molina i duellen og stusset Norge opp i en overraskende ledelse.

Spania trykket på mot slutten av kampen, men Norge klarte å dra i land tre poeng i åpningskampen.

Dessverre ble det 1-0-tap for Jugoslavia og uavgjort 0-0 mot Slovenia, slik at avansement til sluttspillet gikk fløyten.

Fram til et eventuelt VM i Brasil er det lite annet å gjøre enn å hygge seg med gamle minner og nyte Europas 16 beste landslag i aksjon under neste sommerens EM.

Norges hinder på vei til neste mesterskap er Island, Kypros, Albania, Sveits og Slovenia i VM-kvalifisering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere