*Nettavisen* Sport.

Danmark senket Norge

Foto: Erlend Aas/SCANPIX

Lene Jensen ødela for Norge igjen. Med sin scoring i det 85. minutt ga hun Danmark 2-1-seier og tur til fotball-EM for kvinner.

I fjor høst utlignet hurtigtoget til 1-1 på Kolbotn i en kamp Norge hadde dominert fra start til slutt. Torsdag kom hun inn som innbytter og kronet en suveren dansk 2. omgang med vinnermål etter at Norge så ut til å ha kampen i sin hule hånd.

Helt sikker er ikke Danmarks gruppeseier ennå, men for at Norge skal bli gruppevinner må danskene avgi poeng både mot Belgia og Nederland i september før Norge slår Spania i oktober. Det regnestykket går ikke opp, og Norge må belage seg på ekstraomganger om EM-billett mot en toer eller treer i en annen gruppe.

Danmark tok ledelsen etter ett minutt og 40 sekunder på en keepertabbe av Bente Nordby, men Norge spilte seg inn i kampen og var klart best de siste 35 minuttene av første omgang og det første kvarteret av annen omgang. Det virket som et tidsspørsmål når Heidi Pedersens utligning ville få følge av flere norske mål.

Men Norge var tannløse foran mål, og kontringsvillige dansker fattet nytt håp da de skapte tilbud mot et usikkert norsk forsvar. Den siste halvdelen overtok danskene, og til sist var seieren fullt fortjent.

Bente Nordby var flere ganger norsk redningskvinne, og hennes gode redninger kunne banet vei for norsk gruppeseier. I det 81. minutt hadde Solveig Gulbrandsen vinnermålet på foten da keeper Tine Cederkvist slapp et overraskende skudd ned i beina hennes, men hjemmemålvakten sto for en fantastisk redning.

Noen minutter senere løftet Jensen inn vinnermålet etter et dansk innkast. Åge Steen er neppe fornøyd med to baklengsmål på dødballer.

Fryktelig start
Norge fikk en fryktelig start da lagkaptein Nordby etter drøyt halvannet minutt nølte og kom på halvdistanse slik at Cathrine Paaske-Sørensen kunne nikke et langt frispark i en bue over henne og i mål.

Danmark gikk til verket med voldsom tenning og dominerte de første ti minuttene. Da vant de dueller, satte fart mot mål og ga Norge store problemer. I det 10. minutt rettet Nordby langt på vei opp missen sin med en flott beinparade da Julie Rydahl Bukh kom gjennom og trodde hun skulle gjøre 2-0.

Det norske laget samlet seg og festet sakte og sikkert et grep om kampen. Resten av omgangen fortonet seg som norsk press avbrutt av noen få skumle danske kontringer. Særlig på venstresiden, der Trine Rønning var god og herjet med begge høyrebackene danskene sendte mot henne, skapte Norge mye.

Presisjon i sistepasning og besluttsomhet i avslutninger var ikke god nok, og det ble mest halvsjanser av det, inntil utligningsmålet i det 38. minutt. Venstreback Marit Fiane Christensen spilte fram Hege Riise, som i sin 188. landskamp tok seg fram i feltet og la inn til midtspiss Heidi Pedersen, som nikket i hjørnet.

Grepet glapp
Norge trykket på for et ledermål, og danskene var lettet da de kunne gå til pause med uavgjort. Nærmest var det for Norge da Hege Riise skjøt rett utenfor på et frispark på overtid i omgangen.

Norge fortsatte å trykke i 2. omgang, men igjen var Danmark farlige først. Etter fem minutter fikk de en to mot en-kontring da Norge ble for ivrige, og Ane Stangeland var dyktig som avverget den situasjonen. På hjørnesparket som fulgte nikket Paaske-Sørensen utenfor ved nærmeste stolpe.

I det 63. minutt var det farlig igjen da Merete Pedersen vant en duell i feltet og skjøt. Nordby svarte med sin andre mesterlige redning for kvelden, og nå begynte det norske grepet å glippe. Danskene overtok og var farlige igjen i det 71. minutt da Lene Jensen brøt gjennom på kanten men fikk ballen litt for langt foran seg.

Nordby sto for en ny feberredning da Paaske-Sørensen i det 77. minutt avsluttet fra kort hold ved lengste stolpe, men hun kunne ikke gjøre noe da Jensen duellerte inn vinnermålet.

Norge var ubeseiret mot danskene fra 1988 til 2001, men må finne seg i at danskene er kommet mye nærmere. Tapet i EM i Tyskland for tre år siden var mest uflaks, men torsdag vant danskene fortjent.

Grunn til å fortvile er det ikke. Norge kommer nok til EM i England, men det blir gjennom et omspill.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.