*Nettavisen* Sport.

David Moyes og andre genier

Foto: Peter Byrne / Pa Photos / Scanpix

Everton vil nok en gang ha en sesong nesten mot toppen.

15.08.12 12:57

Fakta:

Everton Football Club (The Toffees, The Blues)

Goodison Park (40 260)

Everton ble stiftet i 1878 og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888. Everton spiller sine hjemmekamper på Goodison Park og er hjemmehørende i byen Liverpool, som ligger ved Irskesjøen i regionen Nordvest-England, ca seks mil vest for Manchester.

Everton har ni ligamesterskap, det siste i 1986/87, ble også ligamester i 1984/85. Klubben har fem ganger vunnet FA-cupen, og en gang vunnet Europacupen for cupvinnere (1985/85).

Plassering i fjor: 7 (vårt tips: 8.plass)

Hjemmeside:http://www.evertonfc.com

Supporterklubb i Norge:http://www.evertonfc.no

Spillere inn: Steven Pienaar (Tottenham), Steven Naismith (Rangers)

Spillere ut: Jack Rodwell (Manchester City), Tim Cahill (New York Red Bulls), Adam Forshaw (Brentford), James Wallace (Tranmere), Joao Silva (Levski Sofia), James McFadden, Marcus Hahnemann

Vurdering:

HTML EMBED

Keeper:

33 år gamle Tim Howard begynner å bli i nærheten av en legende hos Everton. Han har spilt fast for lager siden han kom på lån (senere overgang) fra United sommeren 2006, og når nok 300 kamper for Everton i år. I ligaen har han 224 kamper, og 1 mål (!). Backup for Howard er slovakiske Mucha. 29-åringen har 33 landskamper for Slovakia, men har bare spilt cup for Everton. Everton har for øvrig også den spennende unggutten Mateusz Taudul på sitt u-lag. 17-åringen har landskamper for u-lag hos Polen.

Det er ingen tvil om at med Howard så har Everton en veldig god målvakt, og skulle det være slik at Howard ikke kan spille en kamp har man en rutinert landslagsmann som backup.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AP Photo/Scanpix

Forsvar:

Everton slapp inn 40 mål i fjor. Kun United og City slapp inn færre. Det sier sitt. Solid erfaring har man i Tony Hibbert. Høyrebacken har spilt for Everton hele sitt liv, var Everton-supporter som ung og er en slik spiller alle klubber elsker å ha. Han er aldri den store stjernen, men han er en kultfigur av dimensjoner. Siden 2000 har han 253 seriekamper. Ingen mål.

Nederlandske Heitinga er en av stjernene på Everton, og forsvarsspilleren/defensiv midtbane har 80 landskamper for Nederland og er solid som få. At Moyes gjorde et kupp da han kom fra Atletico Madrid i 2009 var det ingen tvil om (6,2 millioner pund), og han ble kåret til årets spiller av Evertonfansen etter fjorårets sesong. Viktig som bare det.

Phil Jagielka spilte sentral midtbane da han kom til Everton i 2007 (for sin gamle klubb). For Everton er han som oftest midtstopper. 29-åringen har fått 12 landskamper for England, og kritiske røster hevder det hadde vært flere om han hadde spilt noen hundre meter fra den stadionen som Everton spiller på. Uansett er han en solid spiller for Everton.

Franske Sylvain Distin blir 35 år i desember, og vil nok nå 100 seriekamper for Everton før den tid. Spillerne kåret ham til Evertons beste i fjor, og at han med sin ekstreme erfaring og store rekkevidde er viktig og god er hevet over enhver tvil.

35 år gamle Phil Neville er i skrivende stund fortsatt kaptein for Everton, og er det sannsynligvis ved sesongstart også. Den tidligere United-spilleren med 59 landskamper har siden overgangen til Everton i 2005 blitt sentral i Liverpoolklubben.

Irske Seamus Coleman kan spille på høyresiden, enten i forsvar eller på midtbanen. Han kom til Everton i 2009 (fra Sligo Rovers), og fikk 18 kamper for Everton i fjor. Sesongen før (2010-11) var han en av ligaens beste unggutter og det er fort mulig at Seamus kan være en Evertonstjerne du skal se opp for i år. Forrige sesong ble mye ødelagt av en skade, men dette kan fort bli sesongen for Coleman.

Shane Patrick Michael Duffy er en irsk midstopper med svært så mange kamper for irske og nord-irske u-landslag. Han har spilt for Everton siden han var 16, og han imponerte etter sigende på lån til Scunthorpe i fjor. Uansett en spennende spiller.

Ungguttene Jake Bidwell og Luke Garbutt, samt svensken Johan Hammar fra u-laget bør du også skrive opp et sted.

Forsvaret til Everton må nok misunnes av mange, og selv om tiden begynner å vises ikke bare i smilerynkene hos spillerne er det kvalitet hele veien. Distin er god, selv om han er 35 år, og defensive Heitinga er en ekstremt viktig brikke for Everton. Uansett hvor han spiller.

NB! Vi ser at i gjennomgangen hadde vi glemt Leighton Baines. Det er omtrent som å glemme at det er en dronning i England....

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alex Livesey / Getty / All Over Press

Midtbane:

Darron Gibson kom fra Manchester United i januarvinduet. Den irske landslagsspilleren klarte aldri å slå igjennom skikkelig for United, men i løpet av de 11 seriekampene han fikk for Everton etter overgangen tapte ikke laget en eneste kamp. Uansett hvordan du ser på det så er det imponerende. Det blir uansett spennende å følge Gibson i årets sesong. Moyes og Everton kjøper ikke mange spillere, og overgangene (hvis man ikke teller med spisser...) bruker å være kvalitetsoverganger. Kanskje han blir like viktig som Howard og Neville?

Jack Rodwell er et av de største talentene i engelsk fotball som har engelsk pass. Midtbanemannen er 21 år gammel, og har 2 landskamper for England (i tillegg til 37 u-kamper). Forrige sesong ble ødelagt for Rodwell etter store skadeproblemer, men har vært tilbake i oppkjøringen til årets sesong. Nå er han solgt til Manchester City. Skal vi være kyniske for Everton så vil ikke det være store forskjellen fra i fjor, og man har fått mye penger. Samtidig: Siden vi snakker Everton er det ikke sikkert pengene brukes til nyinnkjøp.

Spennende er også Ross Barkley. 18-åringen (han blir 19 i desember) fikk bare 6 seriekamper i fjor, men Liverpool-gutten med 30 kamper for u-lag for England er svært så spennende. Om dette blir gjennombruddssesongen eller om han får et lån for å få erfaring er selvfølgelig usikkert. Uansett, se opp for Barkley. Francisco Junior kom på fri overgang i januar, og har u-kamper for Portugal. Foreløpig noe ubeskrevet, men spennende er han.

Med unntak av to låneperioder så har Leon Osman spilt for Everton siden 1997. Den svært så viktige spilleren er en viktig brikke i spillet til Moyes. På samme nivå er Steven Pienaar, som er tilbake i Everton. Overgangen til Tottenham ble ingen suksess, og den offensive spilleren gikk tilbake til Everton på lån. Nå er han offisielt tilbake, ett hundre prosent. Visstnok betalte Everton mer for ham enn de solgte ham før, og med finansene til Everton sier det hvor viktig Pienaar er for Everton. Sør-afrikaneren er nok uansett glad for å kunne snøre på seg skoene i Liverpool igjen, istedenfor London. Noe også fansen er.

Marouane Fellaini er offisielt bare 194cm, men tar du med sveisen kommer du godt over to meter. Siden han kom fra Standard Liege har den hardtarbeidene og svært så bevegelige midtbanespilleren fått 107 seriekamper for Everton. Før jul i fjor skrev han en femårskontrakt med Everton, og i 2011/12-sesongen var han ligaens aller beste i å ta ballen fra en motstander (190 ganger). Det er nok en god del klubber i England som kunne tenke seg den belgiske landslagsmannen...

Everton har en midtbane som er mye bedre enn sitt rykte. Eller, spør du en fotballekspert vil han eller hun nok si at hvis det er et slikt rykte er det feil. Spesielt med Pienaar tilbake og Rodwell skadefri er det utrolig spennende. Gibson er også en god tilvekst for Everton som har god balanse med erfaring og ungt talent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Clive Mason / Getty Images

Angrep:

Everton laget 50 mål i fjor. Det var mer enn naboene Liverpool (47), men at det ikke ble flere mål var nok grunnen til at man ikke klarte å komme enda lenger opp på tabellen. Nå er det ingen nyhet at Evertons akilleshæl er angrepet, men kanskje er dette sesongen hvor det snur?

Ny på laget er skotske Steven Naismith. Han er både offensiv midtbane og spiss, og han skal nå spille sammen med en tidligere lagkamerat: Nikica Jelavic. Sannsynligvis rett bak ham i det som sikkert er et håp fra Moyes om at de skal finne tilbake fra sin Rangers-form. 30 mål på 45 kamper var i hvert fall fasiten for Jelavic for Rangers, og han har også imponerende 9 mål på 13 kamper for Everton. Noe som betød at han ble toppscorer for Everton, til tross for såpass få kamper.

Den greske unggutten Apostolos Vellios har foreløpig ikke slått igjennom for Everton, og det er vel muligheter for at også han - som Magaye Gueye - blir utlånt. Victor Anichebe er mannen som aldri slår igjennom, og det kan fort være at dette er året det skjer - eller så skjer det aldri. Den raske spissen har i hvert fall rekorden for flest innbytter hos Everton...

Ungguttene Jose Baxter og Conor McAleny er også to navn du bør følge med på. Samt Chris Long fra u-laget.

Får Naismith/Jelavic til halvparten av så mye de fikk til hos Rangers kan førstnevnte bli årets beste signering. Skjer det ikke blir det litt tynt. Spennende, og lovende - men tynt.

HTML EMBED

Manager: David Moyes (49 år)

Moyes har vært manager for Everton siden 2002. Spør du Evertonfansen bør han få være det til han må bli båret ut. Sannsynligvis Englands beste manager, om du tar hensyn til penger og ressurser (vi er klar over at Unitedfansen kanskje vil hevde at Ferguson er bedre, men Moyes har hatt mye mindre å rutte med). Spør de oss bør de dele ut en lifetime manager of the year til Moyes som klarer å gjøre gode kupp i transfermarkedet, snu dårlige tider til gode og være taktisk smart mot de fleste.

Oppsummert:

Everton er veldig gode i forsvar og har en strålende midtbane. Hvis Jelavic/Naismith fungerer så er det bare snakk om hvor genial Moyes er. For genial er han. Pienaar tilbake for fullt, og mange spennende unggutter. Likevel: Det er hardt å krype oppover på tabellen, men langt nedover går det ikke for et meget godt Everton.

Vårt tips: 8.plass

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.