*Nettavisen* Sport.

De er verdens heteste spisstalenter

Foto: Montasje / NTB scanpix

- Sammenlignes med Cristiano Ronaldo.

03.07.13 17:59

U20-VM i fotball er godt i gang. Tyrkia er vertsnasjon for turneringen denne gang, og en rekke stortalenter er i aksjon under turneringen.

Tidligere i sommer fikk U21-EM mye oppmerksomhet for sine mange talenter, og i et U20-VM er stimen av framtidige stjerner kanskje enda større.

I tillegg til flere store europeiske nasjoner, er det her også spillere fra Brasil, Argentina, Uruguay, Nigeria, Ghana, og en rekke andre land utenfor Europa.

Da turneringen sist ble avholdt var stjerner som Willian (Anzji), Philippe Coutinho (Liverpool), Isco (Real Madrid), Luis Muriel (Udinese) og Oscar (Chelsea) blant de som viste seg fram.

Den beste spilleren den gang ble brassen Henrique som i dag spiller for Botafogo. Portugals Nelson Oliveira fra Benfica, og meksikaneren Jorge Enriquez ble henholdsvis nummer to og tre.

Talentspekket
I år ser mange mot et talentspekket Spania. Jesé Rodriguez (Real Madrid), Oliver Torres (Atlético Madrid), Suso (Liverpool), Saul Niguez (Atletico Madrid), Denis Suarez (Man City), Derik (Real Madrid), gullkalven Gerard Deulofeu (Barcelona) og Paco Alcacer (Valencia) er blant talentene på laget, for å nevne noen.

Førstnevnte er kanskje den som har bemerket seg mest i løpet av turneringen, så langt. Real Madrid-angriperen har allerede notert seg for fem mål på fire kamper.

Supertalentet scoret to ganger mot USA, én gang mot Ghana og én gang mot Frankrike. I åttendedelsfinalen mot Mexico scoret Jesé og Derik ett mål hver i 2-1-seieren.

Jesé (20) er en spiller det allerede har gått gjetord om noen år, og sammen med lagkompis og landsmann Alvaro Morata, er han spådd en stor framtid i Real Madrids angrep.

Nevnte Morata ble som kjent toppscorer i U21-EM tidligere i sommer, og har vist seg som en måltyv av rang. Jesé Rodriguez er en type med litt flere strenger å spille på.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ntb Scanpix

Noen hevder for eksempel at unggutten har mye til felles med en annen Real Madrid-spiller, selveste Cristiano Ronaldo. Det kan også Spania-ekspert Petter Veland bekrefte.

- Han blir sammenlignet med Ronaldo, slik han var på samme alder. Han er eksplosiv og rask, starter gjerne litt ut ifra og trekker inn, sier C More-profilen til Nettavisen.

- Jeg har sett ham en god del for Real Madrids annetlag (Castillas) og der satte han ny scoringsrekord denne sesongen. Den var det Emilio Butragueño som hadde før ham.

- Ekstremt skuffet
Jesé har enn så lenge ikke fått all verdens tid på A-laget til hovedstadsklubben, men det er ventet at han vil bli tatt opp i troppen nå, under Carlo Ancelottis ledelse.

- Det var mange som var ekstremt skuffet over at han ikke fikk sjansen sist sesong. Han fikk ikke sjansen under José Mourinho på grunn av en krangel med reservelagstreneren.

- Det var kun politikk, og hadde ikke noe med ferdigheter å gjøre. Han ble på en måte et uskyldig offer, sier Veland.

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

C Mores La Liga-ekspert trekker også fram at Jesé Rodriguez og Alvaro Morata er to svært forskjellige spisstyper. Jesé sammenlignes altså med Ronaldo, mens Morata er lik en annen helt.

- Alvaro Morata blir sett på som en spisstype som er lik Fernando Morientes. Jesé og Alvaro Morata er veldig forskjellige. Sistnevnte trekker mer inn og er en typisk avslutter, sier Veland.

Har Fulham-bror
Jesé Rodriguez har imidlertid ikke vært alene om å gjøre seg bemerket foran målet i U20-VM. En portugiser ved navn Bruma (18) har også nettet fem ganger så langt i mesterskapet.

Bruma, eller Amindo Tue Na Bangna som står i passet hans, spiller til daglig i Sporting i Portugal, og er broren til tidligere Chelsea og nåværende Fulham-spiller Buomesca Tue Na Bangna.

Bruma er opprinnelig fra Guinea-Bissau, men kom til Portugal som ung, og ble signert av Sporting før han fylte 13. Han skal angivelig ha nettet rundt 80 mål på ungdomsnivå der.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ntb Scanpix

I likhet med broren kan Bruma spille på kant og som spiss. Han fikk sin A-lagsdebut for Sporting i vinter, og scoret sitt første mål for klubben noen kamper senere.

Ifølge den portugisiske avisen Correio da Manhã skal Chelsea allerede ha fått nei fra Sporting på et bud verdt 15 millioner euro for den talentfulle spilleren.

Bruma føyer seg inn i rekken av portugisere som har vist seg fram i et U20-VM. Som nevnt vant altså Nelson Oliveira «sølvballen» i 2011.

I 1991 ble Emilo Peixe, som senere spilte for Porto, Sevilla og Sporting, kåret til den beste spilleren. Samme år fikk Paulo Torres tredjeplassen på bestemannslisten.

I 1995 fikk tidligere Ajax- og Atletico Madrid-spiller Dani en andreplass i kåringen. Portugal vant U20-VM både i 1989 og 1991, med folk som Luis Figo, Rui Costa, og Joao Pinto på laget.

«Kaninen» følger
En annen interessant herremann som har gjort seg bemerket i Tyrkia er uruguayaneren Nicolas Lopez (19). Roma-spilleren står bokført med fire mål så langt i VM.

Spissen har fått kallenavnet «Kaninen» og ble hentet til italiensk fotball fra Nacional i hjemlandet tilbake i 2012. Han fikk sin Roma-debut den 26. august 2012.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ntb Scanpix

I debuten for hovedstadsklubben satte han for øvrig også inn sitt første mål. Lopez kom inn for Francesco Totti og utlignet til 2-2 mot Catania på overtid i debutkampen.

Også 19-åringen trives best på topp, men kan også trekke ut mot kanten. Han har scoret jevnt og trutt for Uruguays U20-lag, men har ikke fått sin debut på A-landslaget.

Bak Roma-talentet på toppscorerlisten følger Arsenal-nykommer Yaya Sanogo med tre mål, mens en gruppe på seks spillere har så langt nettet to ganger i mesterskapet.

De er: Nicolas Castillo (Chile), Jhon Cordoba (Colombia), Juan Fernando Quintero (Colombia), Ante Rebic (Kroatia), Ahmed Hassan Koka (Egypt), og Jean-Christophe Bahebeck (Frankrike).

Noen andre profiler som har nettet én gang i mesterskapet er Pablo Alcacer (Spania), Gerard Deulofeu (Spania), Harry Kane (England), Conor Coady (England), og Ricardo (Portugal).

Ingen garantier
Det å bli toppscorer er imidlertid ingen garanti for suksess. I 2009 var det for eksempel tidligere Fredrikstad-spiller Dominic Adiyiah som både ble toppscorer og turneringens beste spiller.

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

Han ble solgt fra østfoldklubben til AC Milan i 2010, men holder nå til i ukrainske Arsenal Kiev. Nummer to på toppscorerlisten det året var den ukjente ungareren Vladimir Koman.

C Mores Petter Veland mener likevel at den kvaliteten som bor hos de spanske spillerne, er et tegn på at nasjonen kan få mye å glede seg over også i årene som kommer.

- Det er en enorm gylden generasjon i Spania. Det er enormt spennende gutter, og etter Brasil-kampen i Confederations Cup kan det jo hende at det trengs, sier han til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Canalplus.no

- Det er ikke umulig at Vicente Del Bodque fram mot VM i 2014, og spesielt den som følger ham i jobben som landslagssjef, vil gi flere av disse guttene sjansen, sier han.

- Ikke fast plass
Når det gjelder stjerneelev Jesé Rodrgiuez, er Veland klar på at unggutten fortsatt er langt unna en fast plass på Real Madrid, men tror spissen får prøve seg den kommende sesongen.

- Når vi kommer til seriestart i august, så er verken Jesé eller Alvaro Morata i startoppstillingen til Real. Det blir opp til spillerne å ta vare på de sjansene de får, sier han.

Så får vi håpe at de talentfulle gutta under årets mesterskap kommer litt lenger enn disse tidligere toppscorerne i U20-VM.

Eddie Johnson (nå i Seattle), Pablo Counago (nå i Kitchee), Adailton (nå i Juventude) og Henry Zambrano (lagt opp) har kanskje ikke levd helt opp til forhåpningene i ettertid.

Av U20-toppscorere som har lyktes bedre i etterkant av suksess i et slik mesterskap kan vi nevne Sergio Agüero, Lionel Messi, Javier Saviola og Joseba Etxerberria.

Årets utgave av VM er nå kommet til åttendedelsfinaler, og fire av kampene er unnagjort. Det er klart at Spania møter Uruguay i én kvartfinale, mens Frankrike møter Usbekistan i en annen.

Møtene mellom Colombia og Sør-Korea, Irak og Paraguay, Portugal og Ghana, samt Kroatia og Chile, spilles alle onsdag 3. juli.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.