*Nettavisen* Sport.

De har alle gjort det Ødegaard nå vurderer

FORTID I REAL: Juan Manuel Mata, Roberto Soldado og Samuel Eto'o. Foto: Montasje (NTB scanpix)

Real Madrid skaper stjerner for flere enn seg selv.

07.01.15 15:56

Tirsdag kveld meldte VG at Martin Ødegaard var nær en overgang til Real Madrid. Onsdag skrev Drammens Tidende at valget ikke var tatt enda, men at Real Madrid absolutt lå bra an i løypa. Stortalentet og pappa Hans Erik Ødegaard skal nå være i Spania for et siste besøk i superklubben.

En rekke eksperter har de siste månedene uttalt seg om Ødegaards framtid og mange av dem er svært positive til en overgang til La Liga-klubben.

Et argument for at en overgang til spansk fotball vil være bra for 16-åringen, er blant annet at spanske klubber har en langt bedre struktur for reservelag, enn for eksempel det engelske klubber har, og dermed vil det være større sjanser for at Ødegaard får god utvikling, selv uten førstelagsfotball.

Det finnes mange eksempler på unge spillere som kommet gjennom systemet i Real Madrid og blitt store stjerner, selv om stjernestatusen ofte har kommet i andre klubber, enn der karrieren startet.

Andre spillere har kommet til Madrid som store talent og ikke helt fått det til hos Santiago Bernabeu-klubben, men senere slått ut i full blomst.

Noen har også floppet totalt.

Her er et knippe profiler som har vært innom Real Madrid på ett eller annet tidspunkt i karrieren, men kanskje hatt større suksess andre steder.

Skulle Martin Ødegaard få lite spilletid eller andre utfordringer i Real Madrid, har han likevel alle muligheter til å kunne bli en stjerne et annet sted senere.

Klikk på bildet for å forstørre.

STJERNE: Juan Manuel Mata. Foto: Rex/rogan Thomson/jmp (All Over Press)

Juan Manuel Mata
Den tekniske spanjolen er i dag stjerne i Manchester United og har også en periode i Chelsea bak seg. Juan Mata startet karrieren på ungdomsakademiet til Real Madrid, men ble hentet til Valencia før han fikk sin debut. I Valencia utviklet seg han til en av Europas mest spennende spillere og ble solgt for store penger til Premier League. 26-åringen har 34 landskamper for Spania.

Roberto Soldado
Roberto Soldado har kanskje ikke blitt noen suksess for Tottenham i Premier League, men før han ankom balløya var 29-åringen sett på som én av Europas mest giftige spisser. Soldado kom til Real Madrid-akademiet i 2000 og fikk noen førstelagskamper for klubben, før han ble solgt til Valencia. Der banket han inn 81 mål på 141 kamper, noe som fikk Tottenham til å bla opp 26 millioner pund. Soldado har fått med seg 12 landskamper for Spania.

Alvaro Negredo
Nok en tidligere Real Madrid-spiller som har forsøkt seg i England. Negredo startet riktig nok karrieren i Rayo Vallecano og ble hentet til Real først som 20-åring. Der imponerte han stort på reservelaget Real Madrid Castilla og fikk noen sjanser på A-laget av manager Fabio Capello, men det var andre steder spissen skulle skape seg et navn. Fra Real Madrid gikk turen til Almeria og deretter til Sevilla, der han bøttet inn mål. I 2013 la Manchester City 16,4 millioner pund på bordet for å hente stjernen. Oppholdet i City ble ikke helt vellykket og i fjor sommer gikk han på lån til Valencia. Negredo har fått med seg 21 landskamper for Spania og er blant annet europamester.

Klikk på bildet for å forstørre.

MÅLJEGER: Samuel Eto'o. Foto: Imago/sportimage (All Over Press)

Samuel Eto'o
Mannen fra Kamerun, som i dag holder til i Everton, ble en periode ansett som én av verdens beste spisser. Eto'o kom til Real Madrid i 1997 og ble der til år 2000, da han gikk til Mallorca. Under tiden i Madrid ble måljegeren lånt ut til flere klubber, men han fikk også noen få sjanser på A-laget. Fra Mallorca gikk turen videre til Barcelona, der han for alvor slo igjennom og nettet 129 mål på 201 kamper. Han har senere vært i Anzji, Chelsea og er nå altså i Everton. Samuel Eto'o har fått med seg hele 118 kamper for Kamerun i karrieren.

Rodrigo Moreno
Nok en tidligere Real Madrid-spiller som har tatt turen via Valencia. Brasilianeren, med spansk pass, ble hentet til Real Madrid i 2009 som 18-åring og gikk gradene i klubben. Han var også en tur innom engelsk fotball, på lån i Bolton. I 2010 ble Rodrigo solgt til Benfica, uten å ha spilt én eneste kamp på A-lagsnivå for Real. Madrid-laget fikk seks millioner euro for angriperen. I fjor sommer flyttet han videre til Valencia. Han har én landskamp for Spania.

Javi Garcia
Den defensive midtbanemannen var lenge spådd en stor karriere, selv om det ikke helt har gått slik mange trodde. Javi Garcia er et ekte produkt av Real Madrids ungdomssystem og startet i klubben helt tilbake i 1996. Han fikk sin debut som 17-åring, før han ble solgt til Osasuna. Real Madrid hadde imidlertid en tilbakekjøpsklausul og benyttet seg av denne et år senere. Heller ikke på andre forsøk klarte Javi Garcia å kapre en plass på det spanske storlaget og ble i 2009 kjøpt av Benfica for 7 millioner euro. Der gjorde han sine saker bra og i 2012 brukte Manchester City 15,8 millioner pund på spanjolen. I England ble han sittende mye på benken og i fjor sommer betalte Zenit 14 millioner pund for å få ham til Russland. Javi Garcia er fortsatt bare 27 år gammel og står bokført med tre landskamper.

Klikk på bildet for å forstørre.

FERSKING: Alvaro Morata. Foto: Imago/insidefoto (All Over Press)

Alvaro Morata
En av de ferskeste håpene som har forlatt Real Madrid i jakten på mer spilletid og nye utfordringer. Alvaro Morata var innom akademiene til både Atletico Madrid og Getafe, før han landet i Real Madrid i 2008. Der utviklet han seg til en målfarlig spiss og scoret massevis av mål for Real Madrid Castilla. Han fikk også en del kamper for A-laget og 2013/14-sesongen nettet han brukbare ni mål på totalt 34 kamper. Det var likevel andre som sto lengre fram i spisskøen og dermed takket spissen ja da Juventus la 20 millioner euro på bordet i fjor sommer. Alvaro Morata har alt fått to landskamper for Spania.

José Callejon
Både Jose Callejon og tvillingbror Juanmi gikk gradene i Real Madrids akademi. José Callejon spilte for klubben på C- og B-lagsnivå fram til 2008, før han gikk videre til Espanyol. Real Madrid hentet ham tilbake i 2011, men til tross for en del spilletid, imponerte han ikke nok og ble hentet av Napoli i 2013. I Italia har angriperen gjort sine saker meget bra. Han har to landskamper for Spania.

Juanfran
Denne karen er i dag kjent for det han har utrettet for Atletico Madrid, men karrieren startet hos naborival Real Madrid. Han var der fram til 2006, da han gikk videre til Osasuna. I 2011 ble han hentet til Atletico Madrid og var en viktig del av laget som vant La Liga og spilte finale i Champions League. Han har også vunnet UEFA-cupen, den spanske cupen og han er europamester.

Robinho
Robinho er ikke noe produkt av Real Madrids akademi, men ble hentet til klubben i ung alder og med et rykte for å være en kommende superstjerne. På 135 kamper for klubben ble det imidlertid kun 35 scoringer og Robinho levde aldri helt opp til hypen. Han har senere spilte for Manchester City, AC Milan og Santos, kostet masse penger, men aldri helt slått til som ventet.

Klikk på bildet for å forstørre.

SPISS: Klaas-Jan Huntelaar. Foto: Ronny Hartmann (AFP / NTB scanpix)

Klaas-Jan Huntelaar
Den nederlandske spissen var en godt voksen mann da han kom til Real Madrid, men talentet var ubestridt og Huntelaar ble sett på som én av Europas mest spennende spisser. I Madrid ble det kun med en sesong og åtte scoringer, før han dro videre til AC Milan og så Schalke 04, der han spiller i dag. Spissen led litt den samme skjebne som landsmennene Arjen Robben, Rafael van der Vaart og Wesley Sneijder i storklubben.

Royston Drenthe
Nok en nederlender det var store forhåpninger til som ikke taklet tilværelsen i superklubben. Hurtigtoget Drenthe hadde imponert stort blant annet i U21-EM før han ankom Spania og Real Madrid la 14 millioner euro på bordet. Han fikk totalt med seg 65 kamper og scoret fire mål på tre sesonger, før han gikk videre til Hercules, Everton, Alania og nå er han i Reading.

Andre spillere
Andre spillere det er verdt å merke seg med Real Madrid-bakgrunn er Borja Valero, som nå spiller i italienske Fiorentina. Dani Parejo som i dag er Valencia-spiller og Ruben De la Red, som la opp i 2010 etter hjerteproblemer. Sistnevnte startet i Real Madrid, ble solgt til Getafe, men hentet tilbake i 2008. I 2010 måtte han altså avbryte karrieren. Piraten Esteban Granero er også verdt å merke seg. Han floppet i Queens Park Rangers, men ble spådd en stor framtid da han kom gjennom ungdomssystemet i Madrid. Granero spiller i dag under David Moyes i Real Sociedad. Nåværende Leicester-spiller Esteban Cambiasso tilbrakte tid på akademiet til Real Madrid. Han kom dit i 1996 som 16-åring, men flyttet tilbake til Argentina to år senere. I 2002 ble han igjen hentet til Real Madrid, før Inter hentet ham gratis til Italia i 2004.

Keeperhelten Diego Lopez kom også til Real i ung alder, men klarte aldri å etablere seg på laget og ble sendt videre. I 2013 ble han hentet tilbake til Real Madrid, før han ble solgt videre til Milan i fjor sommer.

Klikk på bildet for å forstørre.

KEEPERHELT: Diego Lopez. Foto: Filippo Monteforte (AFP / NTB scanpix)

I dagens Real Madrid-tropp er det også noen spillere som ikke slo igjennom i klubben på første forsøk, men som i dag er stjerner på Santiago Bernabeu. Dani Carvajal er et eksempel. Han kom til Real Madrid-akademiet i 2002, 10 år gammel, men slo aldri gjennom på førstelaget. I 2012 ble han solgt til Bayer Leverkusen og året etter kom han tilbake til Real. I dag spiller han mye for førstelaget og har også fått med seg to landskamper for Spania. Den samme skjebnen gjelder også for Alvaro Arbeloa. Han var Real Madrid-spiller fra 2001 til 2005, da han gikk videre til Deportivo La Coruna. Ferden gikk deretter til Liverpool, før han ble hentet hjem av Real i 2009. Den hardtarbeidende backen har hele 56 landskamper og har vunnet både VM og EM.

I kategorien spillere som har blitt kjøpt til Real Madrid, men ikke helt lyktes kan man også ta med engelske Jonathan Woodgate, brassen Julio Baptista, midtbanegeneral Fernando Gago, Lassana Diarra og teknikeren Sergio Canales, for å nevne noen få av dem som har iført seg den tradisjonsrike drakten de siste 20 årene.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.