Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De sa han skulle bli bedre enn Ronaldo

NØKKELSPILLER: Ricardo Quaresma leverer endelig varene på fotballbanen.
NØKKELSPILLER: Ricardo Quaresma leverer endelig varene på fotballbanen. Foto: Christof Stache (AFP / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Men hvor enn han dro ble det bråk, fiasko og skandale.

Han var 30 år, utskjelt, uønsket og sett på som en bråkmaker. Han var klubbløs og ferdig. Det var opplest og vedtatt, allment akseptert, at han var ferdig på toppnivå. Men så, så skjedde det ingen hadde trodd.

Etter årevis med gjentagelser, som refrenget i en dårlig poplåt, skulle noen endelig trykke på knappen og sende ham inn i neste spor.

Historien man enkelt og greit kunne oppsummere med ett ord - fiasko - så plutselig ut til å kunne får en lykkelig og oppløftende slutt.

Og da kan sirkelen kanskje endelig være sluttet. Fortellingen begynner nemlig også med tro, håp og drømmer. Det var en gang ... som det jo heter.

Bedre enn Ronaldo
Dette er ikke historien om verdens beste fotballspiller. Det er historien om gutten alle trodde skulle bli bedre enn verdens beste fotballspiller.

Tidlig på 2000-tallet hadde nemlig portugisiske Sporting to svært lovende unggutter på gang. Den ene het Cristiano Ronaldo og trenger ingen nærmere presentasjon. Den andre het Ricardo Quaresma.

Quaresma var ansett som det største talentet av de to, av mange i Sporting, og 17 år gammel ble han flyttet opp på klubbens A-lag.

- Vi har funnet den nye Luis Figo, sa folk som så ham spille. Quaresma hadde en utrolig ballkontroll, enorm fart og var ustoppelig på vingen.

Storklubbene siklet i vinkel etter vidundergutten og Manchester United kom raskt på banen. Det samme gjorde gigantklubben Barcelona.

I 2003 var United nær ved å stikke av med både Quaresma og Cristiano Ronaldo, men endte bare opp med sistnevnte. Under sir Alex Fergusons kyndige ledelse kunne historien om Ricardo Quaresma kanskje vært ganske så annerledes, men han dro i stedet til nevnte Barcelona.

DRO TIL SPANIA: Ricardo Quresmo på legesjekk.

I strupen på Rijkaard
Det skulle bli portugiserens første av mange nedturer i en karriere som aldri ble helt slik alle hadde håpet. For selv om Quaresma var velsignet med et fotballtalent utenom det vanlige, hadde ikke en angivelig skaper vært like raus ved utdeling av sympatiske personlighetstrekk.

Allerede etter én sesong på Camp Nou var vingen på kant med de fleste i Barcelona og spesielt daværende manager Frank Rijkaard sto langt nede på vennelisten. Quaresma var lite fornøyd med manglende spilletid.

Da hans første sesong i Spania var over, dro 20-åringen på ferie og hadde ingen planer om å returnere, men mindre det ble tatt grep på ledersiden.

- Hvis Rijkaard forsvinner og en annen trener kommer inn, en som kan gi meg selvtilliten igjen, så kommer jeg tilbake, uttalte Quaresma.

- Men om Rijkaard blir, så kommer jeg aldri tilbake. Jeg og Rijkaard forstår rett og slett ikke hverandre, sa 20-åringen videre om treneren.

Katalanerne gjorde det eneste de kunne gjøre, nemlig sende Quaresma videre. Han ble inkludert i en avtale for Portos Deco. Avtalen hadde en totalverdi på 15 millioner euro, Quaresma var verdsatt til seks av dem.

Fristet Mourinho
Porto i hjemlandet skulle på mange måter bli en trygg havn for den talentfulle spilleren. Utenfor Portugals grenser gikk det meste galt for Quaresma, men i hjemlandet var han en skinnende stjerne.

Fire sesonger oppholdt han seg på Estadio do Dragao og uttellingen var bra. I denne perioden vant Porto ligaen tre ganger. Quaresma ble i løpet av sin første sesong beskyldt av mediene for å være for egoistisk og lite interessert i å gi medspillerne ballen, men etter hvert utviklet han også denne delen av spillet og vingen ble en favoritt blant fansen.

Han var trygg, full av selvtillit og blomstret.

UNG OG LOVENDE: Ricardo Quaresma fra tiden i Sporting.

Etter fire sesonger i Porto var Quaresma igjen så het at selveste José Mourinho trodde han kunne temme villhesten. Manageren la den nette sum av 18,6 millioner euro på bordet for å hente landsmannen til Inter.

Det skulle vise seg som en feilvurdering fra Mourinhos side. Quaresma trengte ikke lang tid på å bli misfornøyd med landsmannens ledelse og har senere uttalt at det å reise til Italia var hans største tabbe i karrieren.

Floppet i Chelsea
Mourinho på sin side satte spørsmålstegn ved Quaresmas moral, men hadde likevel klokketro på at han skulle få skikk på vingen.

- Han er et stort talent, men mens Zlatan Ibrahimovic jobber både for og med laget, gjør ikke Quaresma det. Han må lære seg det, ellers får han ikke spille. Men jeg er sikker på at han vil forandre seg og blir mer taktisk disiplinert. Akkurat nå så liker han å sparke ballen med utsiden av foten, men spør meg om noen måneder, så skal jeg fortelle om en helt annen Quaresma, sa Mourinho om landsmannen i oktober 2008.

Den nåværende Chelsea-manageren måtte fort bite i seg de ordene. Quaresma ble kåret til Serie As dårligste spiller i 2008, den såkalte Bidone d'oro-prisen, og ryktene begynte å svirre om at han var på vei bort.

Den 2. februar, 2009 gikk Quaresma på lån til Chelsea i Premier League. Han fikk totalt fem kamper i løpet av dette låneoppholdet.

Neste sesong var Quaresma tilbake i Inter, men mens klubben leverte en av sine beste sesonger noensinne, med seier i Serie A, Champions League og den italienske cupen, satt Quaresma og surmulte med flis i rumpa.

Tyrkisk pepper
Det ble totalt 13 kamper og null scoringer på én hel sesong og Inter var nok storfornøyd da tyrkiske Besiktas banket på døra og viste fram en koffert med 7,3 millioner euro. Quaresma fikk også gigantlønn for å flytte.

(artikkelen fortsetter under bildet)

GOD I PORTO: Ricardo Quaresma under sin første periode i klubben,


Som i flere andre klubber hadde Quaresma også en lovende start på karrieren i Besiktas, men idyllen skulle bli kortvarig. I mars 2012 kom portugiseren på kant med hovedtrener Carlos Carvahal og dette var begynnelsen på slutten for lynvingen. Quaresma var rasende fordi han ble byttet ut i et møte med Atletico Madrid i Europa League.

Quaresma skal ha vært illsint og kastet vannflasker rundt alle steder, mens han gikk til verbalt angrep på Besiktas' hovedtrener.

- Jeg er grunnen til at du er her, men du tenker bare på deg selv. Hvis ikke jeg var her, ville ikke du vært her. Du kan ikke ta meg av banen. Du er ingenting, skrek spilleren. Han ble straks suspendert av klubben.

Senere samme år ble portugiseren løst fra kontrakten med Besiktas, seks måneder før den opprinnelig løp ut. Den tyrkiske storklubben betalte ut hele 1,48 millioner euro for å bli kvitt problemspilleren før tiden.

Portos lykketreff
Det skulle likevel ikke gå lang tid før han var på plass i en ny klubb. Dubai ble neste stopp og klubben het Al Ahli. Sportslig gikk det greit, men oppholdet varte kun i seks måneder, før han igjen sto uten kontrakt.

Nå stod det heller ingen friere i kø for å snappe ham opp.

FLOPPET I CHELSEA: Ricardo Quaresma dro dit på lån.

I mai 2013 var det i stedet nesten opplest og vedtatt at karrieren til Quaresma var over. Ingen ville ta i bråkmakeren med en ildtang.

Det skulle gå over et halvt år før han fikk kontrakt med en ny klubb. Det var gamleklubben Porto som i januar 2014 tok en råsjanse på 30-åringen.

- Je er stolt over å være her igjen. jeg vil takke styreformannen og treneren for at de gir meg sjansen, sa en ydmyk Quaresma.

Overgangen har vist seg som et lykketreff. Quaresma ble tatt godt imot av over 10.000 fans da han signerte for klubben. Det var tross alt i Porto han hadde spilt sin beste fotball tidligere i karrieren og fansen hadde fortsatt et godt øye til ham, til tross for alle kontroversene og nedturene.

Han fikk trøye nummer sju og leverte fra første stund. I løpet av den første halve sesongen ble det totalt 24 kamper og ti scoringer.

- En annen Quaresma
Den inneværende sesongen har «sigøyneren» fortsatt i samme spor og levert ti mål på totalt 36 kamper. Det mest minneverdige øyeblikket kom sist uke da Quaresma nettet to ganger mot Bayern München i Champions League og sørget for at portugiserne har et svært godt utgangspunkt.

Tirsdag spilles kvartfinalereturen mellom de to lagene på Allianz Arena.

Foran denne sesongen ga Portos spanske trener Julen Lopetegui beskjed om at han ville se Quaresma jobbe defensivt og ikke bare løpe framover. Det kunne endt i en ny katastrofe, men den 48 år gamle manageren ser ut til å ha lyktes bra der så mange andre, inkludert Mourinho, feilet.

Journalist Victor Hugo Alvarenga hos nettstedet Maisfutbol beskriver det som har skjedd med Quaresma på følgende måte:

- I år, etter år, etter år, trodde Quaresma at det var hans magiske egenskaper som var grunnsteinen i alle lag han spilte for. Alt måtte gjøres på hans måte. Vi ser en annen Quaresma nå - en komplett spiller og en lagspiller. Lopetegui har vært viktig for utviklingen hans, sier han.

SKINNER IGJEN: Ricardo Quaresma er tilbake i Porto.

Quaresma selv innrømmer også at han har endret seg.

- Fotballen forandrer seg, ideer forandrer seg og jeg har forandret meg.

Et mirakel?
Så spørs det, da, om 31-åringen har forandret seg så mye at han er kapabel til å skyte Porto videre i Champions League tirsdag kveld.

Portugiserne leder nemlig sensasjonellt 3-1 mot tyskerne etter første oppgjør, men vil nok få det hett rundt ørene på Allianz Arena. Trener Josep Guardiola og hans menn kan ikke tillate seg en ny sesong uten suksess i Europa og vil nok gi jernet for å snu kampen i sin favør.

Da kan fort en lettbeint Quaresma bli en nøkkelmann. Både fordi han må holde fokus og gjøre noe han ikke er blant de beste på, nemlig jobbe defensivt, samtidig som han vil være en joker for Porto på kontringer.

Kampen sparkes i gang 20.45.

Champions League følger du i Nettavisens livesenter

Kilder: Sky Sports, Portugoal, ESPN, Goal, TFF, Sport360.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

Våre bloggere