Gå til sidens hovedinnhold

De største supporterskandalene

En sveiseblind 29-åring skapte sjokkbølger i Parken lørdag kveld. Nettavisen gjenoppliver noen av de største skandalene i fotballhistorien.

Det skal skremmende lite til for å gjøre en fotballfest om til et inferno. Lørdag ble 20 halvlitere 20 for mange for en dansk 29-åring, som sendte sjokkbølger gjennom en lamslått fotballverden da han gikk til frontalangrep på dommer Herbert Fandel (43).

Han er imidlertid ikke den første bråkmakeren som ryster fotballen. Både norsk og internasjonal fotball har opplevd stygge episoder fra tribunene før, under og etter store begivenheter. Her er et lite utvalg.

Spyttklysen på Fosshaugane
9. Mai 2004 var verken skjønn eller mild mot Sogndals Robbie Russell. Den fargede backen ble spyttet på og utsatt for rasistiske tilrop i hjemmekampen mot Brann.

Amerikaneren skulle ta innkast etter en halvtime, men ble møtt av alt annet enn vennlige klapp på skuldrene. Flere Brann-supportere rev i Russells drakt, før en apatisk Russell ble spyttet i ansiktet.

- Jeg har aldri - aldri - følt meg så nedverdighet i hele mitt liv, sa en oppgitt amerikaner til TV 2 etter kampslutt.

- De ropte skjellsord etter meg, og flere spyttet. Det var også 4-5 Brann-tilhengere som holdt meg i trøya, og det hele toppet seg da en jente spyttet meg midt i ansiktet fra et par meters hold, sa en rystet Russell til NTB.

Brann fikk 50.000 kroner i bot for hendelsen. Supporteren ble utestengt på livstid.

Frode Olsens grisetakling
Nils Johan Sembs avskjed som norsk landslagssjef druknet i det ydmykende tapet for Spania - og i Frode Olsens antilope-sprang mot en pøbeltilskuer. I ren frustrasjon over Norges spill, stormet han gressteppet på Ullevaal en novemberdag i 2003.

Henrik Hægeland skrev seg inn i historiebøkene - Nils Johan Semb skrev seg ut.

Daværende Viking-keeper Frode Olsen stod paradoksalt nok igjen som den store helten. 40-meterstaklingen ble æret med «Play of the Day» på en rekke internasjonale tv-kanaler.

- Samboeren min sa jeg så ut som et byttedyr som sirklet seg inn mot et offer, flirte Olsen etter kampen.

Skandalen i Chile
VM-sluttspillet i Italia i 1990 stod på spill, da den chilenske landslagskeeperen Roberto Rojas plutselig gikk ned for telling innenfor egen 16-meter underveis i kvalifiseringskampen mellom Chile og Brasil i 1989.

Lite visste tilskuerne på stadion at de var vitne til en av fotballhistoriens desidert største skandaler.

Med en medbrakt skalpell, som Rojas fraktet inn på banen i keeperhansken, påførte han seg selv flere sårskader i ansiktet. Deretter stupte han i gresset. Angivelig fordi en rakett fra publikum traff ham midt i planeten.

Stuntet var nødvendig for å unngå at Chile tapte kampen, som Brasil ledet 1-0. Tap ville bety at VM gikk fløyten.

I stedet ble landet utestengt fra all internasjonal fotball i fem år.

Tv-bildene viste at Rojas aldri ble truffet av noen rakett. Keeperen måtte legge opp. Chile fikk ikke delta i VM verken det påfølgende året, eller i 1994.

Da det klikket for Cantona
Crystal Palace-supporter Matthew Simmons ble verdenskjendis på 90 minutter da han brutalt ble offer for Eric Cantonas kung fu-spark 25. januar 1995.

Simmons hånet franskmannen på det groveste fra tribuneplass. Sekunder senere så stjernen rødt. Reklameskiltene var ingen hindring for en illsindt Cantona, som klokket inn en rent spark i en vettskremt supporter.

Resten er historie. Cantona ble dømt, men unngikk fengsel. Fotballspill ble det imidlertid lite av. Franskmannen måtte sone karantene til oktober samme år, i en sesong hvor de røde djevlene måtte se Blackburn stikke av med Premier Leaguue-trofeet.

Simmons, på sin side, fikk syv dager i kasjotten.

Selvmålet som ble mord
Fotballhistoriens kanskje aller mørkeste kapittel utspant seg imidlertid i Columbia.

Gultrøyene ankom USA med et sterkt lag, men måtte reise hjem allerede etter gruppespillet. Forsvarer Andrés Escobars fatale selvmål mot vertsnasjonen ble selve symbolet på landets utilstrekkeligheter på gressteppet.

Escobar måtte bøte med livet da han returnerte til moderlandet. 2. juli stanset tolv skudd i stopperen. Ifølge Escobars kjæreste, skrek morderen «mål» før hvert eneste skudd.

Humberto Muñoz fuikk 43 års fengsel for drapet. Escobar fikk kun statsbegravelse.

Hvilke episoder har gjort inntrykk på deg gjennom fotballhistorien?

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot