RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De utrolige VM-bildene fikk verden til å måpe

STRAFFE: Sergio Romero reddet straffen fra Ron Vlaar, men ballen rullet tilbake.
STRAFFE: Sergio Romero reddet straffen fra Ron Vlaar, men ballen rullet tilbake. Foto: Montajse (YouTube / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Men hva skjedde egentlig her?

Det var under møtet mellom Nederland og Argentina i semifinalen av VM at Ron Vlaar gikk fram for å ta det første straffesparket. Stopperen hadde levert en svært god kamp og var nok full av selvtillit da han steg fram til krittet.

I møtet med keeper Sergio Romero ble det imidlertid bom.

Både Vlaar og lagkompis Wesley Sneijder misset på sine straffespark i løpet av straffesparkkonkurransen, mens Argentina scoret på alle sine.

Dermed er det tangonasjonen som spiller VM-finale mot Tyskland søndag.

Rullet tilbake
I etterkant av kampen ble det imidlertid spredd bilder på internett som kunne antyde at Vlaar var nærmere scoring enn det vi fikk se på TV-skjermen.

Et privat opptak viser nemlig at ballen er på vei tilbake mot mål etter at Sergio Romero reddet skuddet. På bildene, som har spredd seg raskt på internett, kan det se ut som ballen stusser i gresset, før den ruller tilbake mot mål.

Uansett så stopper ballen på mållinjen.

TV 2, som har rettigheter til VM-bildene, har imidlertid gransket situasjonen nøyere og deres bilder viser at ballen er innom skulderen til Ron Vlaar.

Dermed ville målet uansett ikke blitt godkjent, om ballen hadde rullet inn.

Fram til det ble hentet fram bedre bilder fra situasjonen, har imidlertid det private opptaket fått mange fotballfans til å klø seg litt ekstra i hodet.

Saken ble også spredd raskt hos nettaviser og medier verden over.

Ifølge dommersjef i Norges Fotballforbund, Rune Pedersen, ville det trolig blitt mål om ballen a) ikke var innom skulderen til Vlaar, og b) gikk over streken.

- I en straffekonk er det opp til dommeren å avgjøre når straffen anses som avsluttet. Han må bruke skjønn. Den kan ikke være borti keeper, sprette langt ut over femmeteren og gå inn igjen. En gang må straffen være avsluttet.

- Men hvis det er en direkte følge av sparket, så skal det være godkjent. Hvis keeperen hadde slått ballen i stanga og inn, hadde det for eksempel vært mål. Ruller den inn igjen etter en redning, gjelder det samme, sier Pedersen.

Feiget ut
Etter kampen avslørte trener Louis van Gaal at flere av spillerne til Nederland ikke ønsket å ta den første straffen. Derfor måtte Vlaar ta ansvar.

- Jeg spurte to spillere før Vlaar om å ta den første straffen, men de nektet. I mine øyne var Vlaar vår beste spiller i kampen. Dessverre klarte han ikke å score. Det er alltid viktig å sette den første straffen, sa treneren.

Disse to spillerne skal ha vært Arjen Robben og Klas-Jan Huntelaar.

Robben skjøt for øvrig den andre straffen og scoret, men det kunne ikke forhindre at det ble 4-2-tap fra krittmerket og exit i VM-sluttspillet.

Nå venter det i hvert fall nederlenderne anser som en ubetydelig bronsefinale mot vertsnasjonen Brasil. Louis van Gaal uttalte etter semifinalen at kampen om tredjeplassen er en kamp som i bunn og grunn ikke bør spilles.

Se den private videoen fra straffesparket:
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere