RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: EPA/Scanpix

De verste juksemakerne

Sist oppdatert:
Thierry Henry er ikke alene om å gjøre skam på fotballen. Se hysteriske videoklipp!

Frankrike er klar for VM-sluttspillet i Sør-Afrika sommeren 2010, mye takket være Thierry Henry og hans venstrehånds dyktighet som tilrettelegger.

Reaksjonene i Irland er naturlig nok sterke: «Forræderske Henry»

Men Henry er på ingen måte den første juksemakeren i fotball. Her hjemme har vi jo for lengst klistret denne merkelappen på både Arild Sundgot og Peter Kovacs, men denne tippeligaduoen kommer til kort mot kandidatene på Nettavisens liste over fotballens aller verste juksemakere.

Vår subjektive liste er basert på selve hendelsene og på hvor alvorlige konsekvenser disse hendelsene fikk.

Se listen, se videoene, og legg gjerne inn egne kandidater i kommentarfeltet nederst!

1. Diego Maradona, Argentina, 1986
England hadde et anstendig lag under VM i 1986, anført av spissduoen Gary Lineker og Peter Beardsley, men ble stoppet av «Guds hånd» i kvartfinalen mot Argentina. Diego Maradona brukte hånden til å slå ballen i mål i en duell mot Englands 36 år gamle målvakt Peter Shilton.

Senere i kampen fulgte Maradona opp med et av historiens vakreste mål, da han alene ført ballen fra egen banehalvdel og forbi halve England før han trillet den i mål. I ettertid kan man vel slå fast at Maradona hadde større talent for fotball enn moral.

2. Roberto Rojas, Chile, 1989
I en VM-kvalifiseringskamp mot Brasil fant Chile ut at deres beste sjanse til suksess var å få kampen avbrutt. I det 69. minutt kastet Roberto Rojas seg inn i røyken fra en røykbombe som hadde landet i nærheten, dro fram et barberblad fra keeperhandsken (!) og skar seg i hodet. Det endte med masse blod og masseslagsmål, og etter hvert ble kampen avbrutt. Videobevis førte til at omkampen ble droppet, Brasil ble tilkjent seieren, Chile var ute av VM og ble utestengt fra det neste, mens Rojas ble utestengt på livstid fram til Fifa i 2001 opphevet utestengelsen. Da var Rojas 43 år gammel.

3. Diego Simeone, Argentina, 1998
Denne hardtarbeidende midtbanespilleren ble verdensberømt da han under en VM-sluttspillkamp for Argentina mot England i juni 1998 sørget for å få David Beckham utvist. Simeone felte Beckham, som svarte med et løst kakk med hælen på Simeones legg, og Simeone vred seg teatralsk i smerte. Beckham ble utvist, England ble slått ut og Beckham ble hele nasjonens hatobjekt nummer én, takket være en umenneskelig kampanje fra Englands største tabloidaviser.

4. Jürgen Klinsmann, Tyskland, 1990
Det er ingen hemmelighet at argentinske fotballspillere trår skikkelig til i taklinger, og dette omdømmet bidro kanskje til å hjelpe Jürgen Klinsmann inn på denne listen. I VM-finalen mellom Tyskland og Argentina i 1990 var sistnevnte både favoritter og i førersetet inntil Klinsmann stupte over Pedro Monzon med imponerende kraft og høyde. Monzon ble utvist som den første noensinne i en VM-finale. Tyskland vant VM-finalen 1-0 etter et straffespark som Rudi Völler skaffet og Andreas Brehme omsatte.

5. Rivaldo, Brasil, 2002
Det kan gjøre veldig vondt å bli skutt i leggen, spesielt hvis man blir skutt med hagle, revolver eller en pil, for den saks skyld. Det gjør ikke så ofte veldig vondt å bli skutt med en fotball i leggen. Unntaket er hvis man heter Rivaldo og spiller en viktig VM-kamp for Brasil, som Rivaldo tilfeldigvis gjorde i 2002 da Hakan Unsal skjøt ballen på ham. Unsal ble utvist, mens Rivaldo ble bøtelagt.

6. Diego Maradona, Argentina, 1990
Den massive kritikken etter 1986-handsen var ikke nok til å få Kong Diego til å slutte med juksing. I VM-sluttspillet i 1990 handset han igjen, denne gang på målstreken, i gruppespillkampen mot Sovjetunionen, som Argentina vant 2-0 etter mål av Pedro Troglio og Jorge Burruchaga.

Dommer Erik Fredriksson sto perfekt posisjonert til å se handsen, bare tre-fire meter unna og uten en eneste spiller i veien, men klarte likevel å overse den ulovlige redningen. Argentina endte på tredjeplass i gruppen, men karret seg videre til 16-delsfinale og endte til slutt opp som tapende finalist i 1990.

7. Alberto Gilardino, AC Milan, 2007
Det er flere enn Maradona som har større talent for fotball enn moral, for ikke å si skuespill. Alberto Gilardino ble neppe nedringt av filmskapere etter sitt flaue fall for AC Milan mot Celtic i Champions League i 2007. Det var umulig å unngå å se at dette var et bevisst forsøk på juks og dommer Terje Hauge belønnet da også Gilardino med gult kort.

Denne er kanskje egentlig ikke alvorlig nok til å komme med på listen, men når du ser filmingen til Gilardino forstår du hvorfor den likevel kom med:

8. Emilio Guruceta Muro, Spania, 1984
Vi fant plass til en dommer på denne listen også. Denne spanske dommeren hjalp Anderlecht til finalen i Uefacupen i 1984, da det belgiske laget vant 3-0 over Nottingham Forest i den andre semifinalen etter å ha tapt 0-2 i England. Senere innrømte Anderlecht at Muro hadde fått over 150.000 kroner som «et lån» før kampen. Anderlecht ble i ettertid utestengt i ett år.

Avslutningsvis nevner vi også Lionel Messi, som har kopiert begge målene til Maradona mot England i 1986. Dribleraidet gjennomførte Messi mot Getafe i semifinalen i cupen i april 2007, mens «Guds hånd» gjenoppsto da Messis Barcelona møtte byrivalen Espanyol senere samme sesong. Det første er naturligvis svært imponerende, mens det andre er skuffende og trist.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere