*Nettavisen* Sport.

Debutanten (20) reddet LSK: - Kunne ikke fått en bedre start

JUBEL I DEBUTEN: Lillestrøm-spillerne med lagets målscorere Sheriff Sinyan og Gary Martin i midten jubler sammen med kanarifansen etter eliteseriekampen mellom Stabæk og Lillestrøm på Nadderud stadion. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Sheriff Sinyan debuterte som erstatter for Frode Kippe. Det kunne ikke endt stort bedre.

01.10.16 21:52

STABÆK - LILLESTRØM 1-2:

NADDERUD (Nettavisen): 1. oktober 2000. På dagen 16 år siden. Det var sist gang Lillestrøm slo Stabæk på Nadderud stadion.

Treneren den gangen het Arne Erlandsen, og etter en tolv år lang pause er 56-åringen altså tilbake hos «kanarifuglene» for å redde klubben - som har vært i landets øverste divisjon siden 1976-sesongen - fra nedrykk.

Men for å klare det, trengte Erlandsen og Lillestrøm desperat en seier over bunnkollega Stabæk. Før kampen lå «Fugla» på 15.-plass, fire poeng bak Stabæk på plassen foran.

Og med midtstopperklippe Frode Kippe ute med karantene, var det en enorm jobb som sto foran for de nedrykkstruede gjestene.

Desto gledeligere for Lillestrøm var det dermed at Kippes erstatter, debutanten Sheriff Sinyan, skjøt laget mot seier med en herlig lobb ti minutter før pause. Tidlig i andre omgang doblet Gary Martin ledelsen, og sørget for at nedrykksdramaet i Tippeligaen lever for fullt denne høsten - på tross av en sen redusering fra Stabæk.

- Mange spørsmål rundt valget

- Det var helt fantastisk. Jeg kunne ikke fått en bedre start, sier unggutten Sinyan til Nettavisen etter kampen.

Han ser meget fornøyd ut når han står i pressesonen og er omringet av journalister. Ikke bare scoret han, men han ruvet også bakover på banen på sin midtstopperplass, og hadde god kontroll på Stabæks raske angripere.

- Ja, vi har god kontroll. Jeg får god hjelp av lagkameratene mine, vi står ganske trygt og klarer å gi hverandre beskjeder om hva vi skal gjøre og hvilke arbeidsoppgaver vi har. Vi klarer oss ganske greit, sier Sinyan.

Antakelig var det flere Lillestrøm-fans som gruet seg til Stabæk-matchen, med kaptein Kippe ut og en urutinert 20-åring som tok veteranens plass.

- Ja, det var mange spørsmål rundt valget til Arne (Erlandsen). Men jeg viste i dag at han gjorde det riktige valget, gliser Sinyan, og kaller scoringen sin en «skikkelig midtstopperscoring».

Han fikk nemlig beinet på et slags innlegg fra Bonke Innocent, og ballen gikk i en bue over Stabæk-keeper Mande Sayouba.

- Prøvde du å score?

- Ja, det gjorde jeg.

- Med en lobb?

- Nei... men jeg prøvde å sette den i kassa. Jeg så at keeperen sto litt langt ute, og han forventet nok ikke at den skulle komme.

- Ville vært over med tap

Gary Martin, som scoret Lillestrøms andre mål tidlig i andre omgang, mener nedrykket hadde vært sikret med tap mot Stabæk på lørdag.

- Jeg er overlykkelig for at vi fikk de tre poengene. Hadde vi tapt i dag, hadde det i realiteten vært over. Nå må vi bygge på dette, sier han til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

DEBUTANTEN PUTTET: Sheriff Sinyan har nettopp gitt Lillestrøm ledelsen mot Stabæk, og gjestene jubler for scoringen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

– Jeg skulle ønske vi hadde disse kampene hver eneste uke, for du får se virkelig karakterstyrke. Du får fram de virkelige krigerne. Selvfølgelig, vi hadde sjansen mot Sogndal sist uke, og vi tok den ikke. Vi skulle ha slått dem, men fikk et idiotisk rødt kort. Nå jobbet vi som et lag. I kamper som dette ser du hvem som har karakterstyrke. Det var ingen som sto ut i dag, men laget sammen var fantastisk.

Første seier for Erlandsen

Trener Arne Erlandsen innrømmer også at det ville vært vanskelig å beholde kontrakten uten seier mot Stabæk.

– Det var veldig viktig, sier han i pressesonen etter kampen.

– Det er klart at når vi ligger med 23 poeng, og Stabæk har 27... Det kunne vært 30-23, da vet vi alle at dette var kjempeviktig, sier Lillestrøm-treneren, som fikk sin første seier etter å ha tatt over laget fra Runar Kristinsson.

– Mange lag kan rykke ned

Han hadde fått med seg at ingen LSK-utgaver hadde slått Stabæk på Nadderud siden han selv var trener i 2000.

– Jeg vil gjerne spille mot Stabæk hvert eneste år, jeg, sier han til Nettavisen.

– Nå ser det vel ut til at én av dere må ned?

– Tja, det er andre lag som også har tøffe kamper framover. Men vi har slitt, og fått litt leie og merkelige mål imot oss, i tillegg til at alle resultater har gått imot oss. Men det er sånn spillet er. Vi holder oss oppe dersom vi fortjener det, mener Erlandsen.

- Skuffet over fotballen

Og laget fortjente iallfall tre poeng mot Stabæk. Det mener i det minste Stabæk-trener Toni Ordinas.

- Det må være skuffende, når dere kan skaffe dere en sju poengs luke, og i stedet sitter igjen med ett poeng ned til Lillestrøm?

- Det jeg er skuffet over er fotballen vi skaper i dag, sier Ordinas til Nettavisen.

- Resultatet er alltid en konsekvens av fotballen man spiller. Spiller man bra, sitter du igjen med poeng, enten tre eller ett. I dag sitter vi igjen med null. Da har vi spilt for dårlig. Spesielt synes jeg tempoet var svakt i dag. Smartheten i siste tredjedel var ikke god. Jeg syntes vi lot oss frustrere for lett. Kanskje det var fordi det var en viktig kamp. Vi håndterte ikke det bra.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKUFFET: Stabæk-trener Toni Ordinas var skuffet over fotballen Stabæk viste mot Lillestrøm. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

- Er det spillerne som ikke følger ordre eller kampplanen som slår feil?

- Vi vinner og taper sammen. Alle på dette laget ønsker å vinne, og jeg ønsker å vinne hver eneste dag. Det handler bare om at kvaliteten er lav noen dager. Dette er det samme laget som slo Odd for to uker siden og nedkjempet Bodø/Glimt sist helg.

Knudtzon ut med skade

Stabæk var det hissigste laget i starten av kampen på Nadderud-gresset. Drøyt kvarteret ut i kampen ble Alanzinho, Stabæks hjemvendte sønn, spilt gjennom av Birger Meling, men brasilianeren fikk bare avsluttet rett på Lillestrøm-keeper Arnold Origi.

Gjestenes kampplan ble gjennomført i Erlandsens ånd: Med mange mann i forsvar, og med pasninger opp mot Tomas Malec i lufta eller Erling Knudtzon i bakrom når laget vant ballen. Men kampplanen fikk et skudd for baugen da Knudtzon måtte ut med skade allerede etter 23 minutter, og ble erstattet av Gary Martin.

Dermed fortsatte Stabæk å føre an i spillet. Sakte, men sikkert, kom imidlertid Lillestrøm bedre med.

Stolpeskudd

28 minutter var spilt da gjestene fikk frispark i farlig posisjon. Malaury Martin tok sats og skrudde ballen forbi muren, og en utspilt Mande Sayouba i Stabæk-buret kunne bare se at den smalt i stolpen og - heldigvis for ham - ut igjen.

Men det var bare et forvarsel på hva som skulle komme.

Klikk på bildet for å forstørre.

DOBLET: Gary Martin kom inn for en skadet Erling Knudtzon, og svarte på tilliten med å doble Lillestrøms ledelse tidlig i andre omgang. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

20 år gamle Sheriff Sinyan fra Holmlia spilte sin første kamp fra start for Lillestrøm mot Stabæk, som erstatter for midtstopperlegenden Frode Kippe som var ute med karantene. Og unggutten kunne ikke håpet på en stort bedre debut.

Debutanten puttet

Ti minutter før pause fikk nemlig gjestene corner, og selv om Stabæk først klarerte klarte de ikke å avverge situasjonen helt. Ballen havnet hos Bonke Innocent, som på 25 meter lempet kula tilbake i feltet. Og om det var med vilje eller ikke vites ikke, men der inne sto i hvert fall Sheriff Sinyan som traff ballen med en følsom høyrefot og lobbet den over Stabæk-keeper Mande Sayouba.

Supportene på bortefeltet gikk av hengslene, og vaktene hadde faktisk en stri tørn med å holde dem tilbake fra løpebanen utenfor gressmatta på Nadderud.

Men de hadde mer jubel i vente.

Amper stemning

«Fugla» gikk til pause med 1-0, men fem minutter etter hvilen doblet innbytter Gary Martin ledelsen.

Bare noen sekunder tidligere hadde nettopp Martin vært farlig fremme, men klarte ikke å nå et innlegg fra Ifeanyi Mathew. Nå gjorde imidlertid Martin jobben selv, vendte av en Stabæk-spiller, og plasserte en markkryper forbi Mande Sayouba og i lengste hjørne.

Og med 2-0 ble stemningen amper, iallfall på tribunen på Nadderud. Hver gang en Lillestrøm-spiller lå nede ble publikum mer og mer utålmodig, ikke minst da keeper Arnold Origi trengte hjelp med krampe etter 63 minutter - for øvrig etter å ha vartet opp med en kjemperedning på et frispark fra Muhamed Keita.

Nedrykksdrama venter

Stabæk satte i gang en sluttspurt, men det ble bare nesten for bæringene. I fjor snudde Stabæk 0-2 til 3-2 i samme oppgjør, men årets oppgjør ble ikke en like stor opptur for hjemmelaget.

Idet klokka rundet 90 minutter reduserte innbytter Sebastian Pedersen for vertene, men nærmere kom de ikke.

Dermed dro Lillestrøm de tre poengene i land; tre poeng som kan vise seg enormt verdifulle i kampen for å overleve i Tippeligaen. Når fire kamper gjenstår, ligger Lillestrøm fortsatt på 15.-plass, men nå altså bare poenget bak Stabæk på kvalikplass.

Stabæk har igjen Vålerenga (b), Sarpsborg 08 (h), Molde (b) og Start (h), mens Lillestrøm har igjen Brann (b), Start (h), Vålerenga (b) og Molde (h).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag