*Nettavisen* Sport.

Deila ba Solbakken om hjelp

Foto: Simen Lønning (Nettavisen)

Strømsgodset får hjelp av Ståle Solbakken før Europa League.

25.06.13 13:45

DRAMMEN (Nettavisen): Strømsgodset-trener Ronny Deila har bedt Ståle Solbakken om hjelp før Godset skal ut i Europa League-kvalifisering mot ungarske Debrecen i starten av juli.

Planen var i utgangspunktet at Solbakken skulle lede tirsdagens trening, men et stort fravær av a-lagsspillere gjorde at Deila heller ønsket å ta en lengre prat med den tidligere Wolverhampton-treneren.

- Jeg har ringt Ståle fordi han har erfart mye og er en kapasitet i norsk fotball som jeg har lyst til å dele erfaringer med. Jeg har lyst til å lære av hans erfaringer som fotballtrener og ikke minst som spiller, sier Ronny Deila til Nettavisen.

Internasjonal erfaring
Solbakken forteller til Nettavisen at han vil dele sine internasjonale erfaringer med Deila.

- Jeg har trent internasjonalt nå i en del år og jeg har x år i FC København, så da kan jeg fortelle litt om hvordan det er og hvilke feller jeg har gått i. Og så kan jeg fortelle han om hvilke feller han kanskje kan slippe å gå i, sier Solbakken til Nettavisen.

- Hva er spesielt med europacupspill?

- Det kommer litt an på. Det kan skje ting både på og utenfor banen som du må være mentalt sterk nok til å tåle. Så er det andre type motstandere og andre type spillestiler. Det er vinn eller forsvinn. Det er små marginer om man går videre eller ikke, og da kan hver lille detalj avgjøre. Så da kan jeg si hva jeg erfarte og så kan Ronny trekke ut det han mener er viktig, forklarer Solbakken.

LES OGSÅ:Forlenger trolig låneavtale med Godset

Den tidligere FC København-treneren er imponert over jobben Ronny Deila har gjort i Strømsgodset.

- Strømsgodset har fått en egen identitet og så har de greid å bygge en kultur utenfor. De har også fått en sunn blanding av unge og mer erfarne spillere, sier Solbakken.

Solbakken: - Jeg kommer tilbake
Solbakken jobber for øyeblikket som fotballekspert for TV 2, og er klar på at det går fint å ikke være fotballtrener.

- Jeg har vært uten jobb fra sidelinjen i et halvt år nå, så jeg klarer det. Jeg har vært «på» døgnet rundt i ti år, så det går bra. Men jeg kommer tilbake. Det kan skje i morgen eller om ett år. Det får vi se på, sier Solbakken.

- Kunne et tilbud fra en Tippeliga-klubb friste?

- Det har jeg ikke tenkt på. Akkurat nå så er det litt fjernt, sier 45-åringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Simen Lønning (Nettavisen)

- Vi får gode referanser
Godset-trener Deila er fornøyd av å kunne lære av Solbakken.

- Av Ståle får jeg referanser internasjonalt. Vi får vite hva som kreves for å oppnå resultater ute, hva som kreves for å utvikle spillere til å komme ut på den internasjonale arenaen, og hvordan vi skal klare å forberede oss best mulig fram mot Europa-cup, forklarer Deila.

Mandag ble det klart at Strømsgodset møter ungarske Debrecen i Europa League-kvalifiseringen. Det er Deila godt fornøyd med.

- Trekningen var veldig bra. Vi møter et seedet lag, som gjør at hvis vi slår de så er vi seedet selv i neste runde. Samtidig som det er en grei reisevei og et lag det er mulig å komme på talefot med, sier Godset-treneren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Viktig med Europa League
Deila mener Europa League er svært viktig for laget hans.

- Europa League er utrolig viktig for oss fordi det gir oss referanser på det høyeste nivået. Det er det vi er ute etter – å få mest mulig referanser til de unge guttene, da vil de lære fortest. Det er som jeg bestandig sier. Når man får lappen og skal kjøre i Oslo, så er det sånn at man er dritnervøs første gang man skal kjøre der. Men hvis du har med deg faren din, så er du litt mer trygg. Men når du har vært der i 2-3 år, så er det verdens letteste ting. Det er litt sånn her også, vi må få spillerne våres ut i Europa. De må få oppleve ting, forklarer Deila.

- Vi har mange spillere som har vært på A-landslaget og U-landslaget. Vi har vært og spilt mot Atlético Madrid og har sett hvor viktig det har vært for kulturen vår. Nå er det et nytt kapitel i Europa League og vi ønsker å komme så langt som mulig der for å få masse referanser og flotte opplevelser, sier Godset-treneren.

Strømsgodset møter Debrecen 4. og 11. juli.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.