VALLE / GRENSEN (Nettavisen): Ronny Deila er klar som ny hovedtrener i Vålerenga. Den tidligere Celtic- og Strømsgodset-treneren ble presentert i jobben på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Deila overtar som trener i osloklubben etter sesongen. Deila signerte kontrakten med Vålerenga under pressekonferansen. Kontrakten strekker seg fire år fram i tid fra 1. januar 2017. Deila bekreftet at han ikke har noen klausul som gjør at han kan trekke seg fra avtalen om VIF rykker ned i høst. Klubben ligger per nå utsatt til på tabellen.

Les også: Deila om Rekdal-advarslene: - Det verste jeg veit

- En stor dag

Samtidig blir det også bekreftet at nåværende hovedtrener Kjetil Rekdal trer inn i rollen som sportslig administrator i klubben etter sesongen.

- Først og fremst vil jeg si at dette er en stor dag. Jeg er veldig stolt av å være en del av Vålerenga. Jeg gleder meg til å starte opp. Grunnen til at VIF er interessant, er fordi jeg ser et stort potensial her. Det er en klubb i den største byen i Norge, hovedstaden. Det er en stor tilskuerskare her og jeg ønsker å skape en stabil toppklubb i hovedstanden, for det har ikke vært stabilt her siden Rekdal var her sist, sier Deila på pressekonferansen.

- Det bør være en god mulighet for å skape et stabilt lag og det gleder jeg meg til, sier Deila, som bekrefter at han skal være en støttespiller for Rekdal ut den inneværende sesongen.

Vålerenga ligger nest sist på tabellen i Tippeligaen. Deila er imidlertid ikke bekymret for at Vålerenga skal rykke ned i høst.

- Jeg er lite bekymret for at dette ikke skal gå bra utover høsten. Jeg skal være tilstede og være en støttespiller. Vi skal fortsette å jobbe sammen når jeg tar over. Nå skal vi komme oss over streken og det er også cupen å spille for, sier den kommende Vålerenga-sjefen.

Rekdals idé

Rekdal sier følgende på pressekonferansen.

- Jeg ble overtalt til å komme tilbake hit i 2013 og vi hadde store planer. Det gikk én uke, så måtte vi kaste de planene over bord. Det har vært en kamp for å holde dette flytende. Vi har tenkt på om vi skal gi oss eller ikke gi oss, men endte opp med at vi trengte hjelp. Vi ville finne en ny trener som kan ta seg av det feltet og så kan jeg bruke min erfaring til å hjelpe ham så mye som mulig. Det er krevende å være hovedtrener i VIF.

- En ide som jeg spilte inn ganske fort var Ronny og Tor Olav (Trøim) var positiv til det. Vi tok kontakt med ham og satte oss ned for å diskutere om det var mulig. Enden på visa er at vi nå sitter her, begge to, sier Rekdal.

Les også: Klokkeklar Rekdal: - Skal aldri trene Vålerenga igjen

Mange spekulasjoner

Det har de siste dagene blitt spekulert heftig i at Deila skulle overta i Vålerenga og da Erik Espeseth tirsdag ble ansatt som daglig leder i klubben, en mann Deila jobbet tett med i Strømsgodset, tydet enda mer på at det var 40-åringen som skulle ta over treneransvaret i osloklubben.

Både TV 2 og VG meldte tidligere i uken at partene var i samtaler om jobben. Så sent som tirsdag uttalte likevel Deila til lokalavisen Varden at han ikke han gitt sitt endelige ja. Han påpekte imidlertid at han måtte ta avgjørelsen raskt og nå er den altså tatt.

Deila begrunnet valget om å returnere til Norge med at han ønsket å være nærmere familien. Dette gjentok han på pressekonferansen onsdag og trakk blant annet fram at han og kjæresten venter barn.

- Det har vært to tøffe år i Skottland, og jeg har lært mye. jeg følte dette var en passende tid å komme tilbake på. Jeg er veldig glad for å vite hvor jeg skal jobbe. Kjetil har vært gjennom en tøff periode her i Vålerenga. Nå er det mer trygghet, folk vet hva som kommer til å skje. Jeg er lite bekymret, dette kommer til å gå bra, sier Deila om VIF-valget.

Etter å ha ledet Strømsgodset til ligagull i Tippeligaen i 2013, dro Deila til skotske Celtic. Med storklubben vant han to ligagull, men måtte likevel tåle mye kritikk under tiden der.

Det at Celtic aldri kom seg til Champions League under Deilas ledelsen var et ankepunkt.

Jobbet tett med Flo

Som spiller har Deila en lang karriere i Norge, for klubber som Odd, Viking og Strømsgodset. Trenerkarrieren startet som assistent for Dag Eilev Fagermo i Godset, før Deila overtok som hovedtrener i samme klubb tilbake i 2008. Der bygget han sakte, men sikkert opp et mesterlag.

Det å jobbe med en sportsdirektør er ingen ukjent oppgave for Deila. Under tiden i Strømsgodset jobbet han tett med sportssjef Jostein Flo når det kom til å hente inn nye spillere.

Nå håper Vålerenga at Rekdal og Deila kan finne en lignende kjemi.

- Kjetil er en merittert trener og spiller med stor kunnskap. Det er en viktig del av min filosofi å ha mest mulig kunnskap og kompetanse i teamet, og derfor gleder jeg meg veldig til å jobbe sammen med Kjetil framover. Vi har allerede veldig kontakt, og jeg her helt sikker på at dette vil fungere godt og til det beste for Vålerenga, sier Deila om det.