*Nettavisen* Sport.

Deila vil fylle Ullevaal igjen: - Vi har vært pisskjedelig i lang, lang tid

FOLK PÅ KAMP: Ullevaal Stadion var ikke mer enn halvfull da Rosenborg gjestet Vålerenga på søndag. Nesten 14.000 tilskuere opplevdes likevel som en opptur for Ronny Deila og Vålerenga. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Få ut musikkorpset og erstatt det med fotball, mener Vålerenga-treneren.

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Det er noe med Ullevaal Stadion som er annerledes denne kvelden. De siste restene av solskinnet som hovedstaden har badet i denne helgen dekker det grønne gresset, og varmen gir noe som - om vi er snille - minner bittelitt om såkalt «sydlandsk stemning».

Men det er ikke bare det. Det koker på tribunene også.

Vålerenga tar imot Rosenborg, og Oslo-klubbens supportere jager sine spillere i angrep for den viktige utligningen mot trønderne med unisone rop. Når den kommer, signert Herman Stengel, eksploderer det på stadion.

«Rosenborg er ræva!» synger Klanen, og på den andre siden av banen svarer Kjernen velvillig. Det er atmosfære. Trøkk. Stemning slik det skal være, når flaggskipene fra Norges største og tredje største by møtes.

13.827 betalende tilskuere betyr at landslagsarenaen ikke engang er halvfull, men det oppleves likevel som om noe er på gang for et Vålerenga-lag som har spilt for et tilskuertall langt under det femsifrede tidligere i år.

- Pisskjedelig over lang tid

Det merker Vålerenga-trener Ronny Deila også, som etter kampen sier til Nettavisen at det er lenge siden han har kost seg så mye på en kamp som han gjorde under møtet med Rosenborg.

Les saken: André Hansen: - Det sitter i hodene våre

Og det er viktig for ham. Skal Vålerenga vinne tilbake Oslo-folkets gunst, må de levere et spill som de gjorde mot Rosenborg igjen. Og igjen. Og igjen.

- Det kommer ikke folk på kamp hvis det er kjedelig å komme på kamp. Og det har vært pisskjedelig over lang, lang tid, sier Vålerenga-treneren til Nettavisen etter kampen.

- Hjelper ikke med korps

- I dag var det gøy på kamp. Det var gøy mot Molde sist sommer, da vi vant 3-0. Det må gjenskapes gang på gang på gang, da kommer folk til å gå mann av huse for å se på Vålerenga.

- Tror du virkelig det?

- Jeg vet det. Det behøver du ikke tenke på, klart det. Men det gjøres ikke over tre kamper, det gjøres over lang tid. Vi må ha tro på produktet vårt. Vålerenga-fansen har blitt skuffet gang etter gang. Og fortsatt er vi en døgnflue. Vi har spilt én bra fotballkamp. Nå må vi vise over tid at når de kommer på stadion, så får de se dette hver eneste gang, uansett hvem vi møter, mener Deila.

Han ser til søndagens motstander når han drømmer om hvilke rammer som skal prege Vålerengas kamper på landslagsarenaen, og er tydelig på at det er én eneste ting som trekker folk til arenaene i Eliteserien:

Resultater. Resultater. Resultater.

Vålerenga-fansen må kunne heie på et lag de er stolte av.

- Det er en grunn til at Rosenborg har over 20.000 tilskuere på kampene sine. De vinner hver j... helg, sier Deila, og kommer med et stikk mot halvdesperat pauseunderholdning som skal lokke folk på fotballkamp.

- Det hjelper ikke med musikkorps, altså. Sorry. Vi må levere noe.

Halvparten trøndere: - Det blir for dumt

Nå skal bortefansen ha en stor del av æren for at oppmøtet var såpass høyt som det var på søndagens kamp. En hel kortside på Ullevaal var fylt opp av sorte og hvite trøndere som til tider sang like høyt som Klanen på motsatt side.

Klikk på bildet for å forstørre.

LAGDE STEMNING: Rosenborg-fansen var en stor del av grunnen til at tilskuertallet på Ullevaal på søndag nesten bikket 14.000. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Rosenborg-keeper André Hansen er selv fra Oslo, og synes det er synd at klubben må ha drahjelp fra bortefansen for å lage skikkelig trøkk.

- Jeg husker vi slo Vålerenga 2-0 her i fjor. Da sto halve stadion igjen etterpå, sier sisteskansen i pressesonen etter kampen.

- Det er jo litt synd, da. Jeg er jo Oslo-gutt. Jeg skal ikke ljuge og si at jeg ikke har vært på Vålerenga-kamp i løpet av min barne- og ungdomstid. Nesten 25.000, eller hva det var, mot Stabæk i 2004 gir mersmak. Men folk må bidra. Det hjelper ikke å sitte foran tv-en og si at det var bra stemning, du må komme deg på stadion selv, mener Hansen.

Og for Vålerenga hjelper det lite at stadion fylles av Rosenborg-supportere hver gang trønderne gjester Ullevaal. Det blir jo nesten som en hjemmebane for de sorte og hvite, mener keeperen.

- I 2015 var det nesten 20.000 på Ullevaal, sier Hansen - og når sant skal sies, var det betalende antall tilskuere i kampen mellom Vålerenga og Rosenborg for to år siden faktisk 20.958.

- Da var halvparten av dem trøndere. Det blir jo for dumt. Forhåpentligvis har Ronny og hans team en plan for hvordan de skal få folk på kamp.

Hyller Sarpsborg

Og det har Ronny Deila og teamet hans.

- Er det kontinuitet som er stikkordet?

- Det er derfor jeg er ansatt. Det er dét det dreier seg om. Det dreier seg om kultur og om trygghet i systemet, gjenkjennelsesgrad i alt du gjør. Og det dreier seg om kontinuitet, helt riktig.

Han trekker fram Sarpsborg 08 som et prakteksempel på hvordan kontinuiteten kan skape et topplag. Så langt i sesongen har østfoldingene overrasket alle med fantastisk fotball. Etter elleve kamper ligger sarpingene på tredjeplass på tabellen, ett fattig poeng bak Rosenborg på topp.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKUFFET: Rosenborg-keeper André Hansen er skuffet over at Vålerenga ikke klarer å lokke egne supportere på kamp. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

- Klarer vi den kontinuiteten kan vi gjøre som Sarpsborg og sette inn en 18-åring som ser ut som om han har spilt i Eliteserien i hundre år. Da har du fått fram en bra kultur, sier Deila.

- Da vi møtte Sarpsborg sist helg kjente jeg inni meg at jeg ble imponert over dem, men jeg ble irritert på meg selv også. For sånn skal vi bli.

Styrket samhold

- Er dere på vei dit nå?

- Jeg føler vi er på vei til å bli én klubb, mener Vålerenga-treneren.

- Internt på Valle føler jeg at vi har det bra sammen. Det er god stemning, og det er samhold mellom breddelagene og a-laget. Det er kjempeviktig. Vi må være stolte av hverandre og vi må støtte hverandre. Det skal vi dyrke videre.

- Og hvis du tør å se lengre fram i tid, hvilket Vålerenga-lag ser du da?

- Jeg ser for meg et lag som ser ut som i dag. Som gjenskaper denne prestasjonen hele tida.

Følg Nettavisen Sport på Snapchat!

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.