*Nettavisen* Sport.

Dejlig å være norsk i Danmark

På kort tid har Danmark blitt det viktigste eksportmarkedet for norske fotballproffer. Når serien tar fatt etter vinterpausen, skal minst ti nordmenn i aksjon i Superligaen.

13.01.06 14:26

Fredrik Winsnes
Klubb: AaB
Født: 28.12.1975
Til Danmark: 12.2005
Posisjon: Midtbane
Landskamper: 12

Johnny Hanssen
Klubb: AGF
Født: 13.12.1972
Til Danmark: 07.2004
Posisjon: Midtbane
Landskamper: 6

Christer George
Klubb: AGF
Født: 11.08,1979
Til Danmark: 02.2005
Posisjon: Angrep
Landskamper: 2

Roger Risholt
Klubb: AGF
Født: 10.04.1979
Til Danmark:
07.2005
Posisjon: Midtbane Landskamper: 3

André Bergdølmo
Klubb: København Født: 13.10.1971
Til Danmark: 07.2005
Posisjon: Forsvar
Landskamper: 63

Trond Andersen
Klubb: Brøndby
Født: 06.01.1975
Til Danmark: 08.2003
Posisjon: Forsvar
Landskamper: 38

Alexander Aas
Klubb: OB
Født: 14.09.1978
Til Danmark: 01.2005
Posisjon: Forsvar
Landskamper: 8

Morten Fevang
Klubb: OB
Født: 06.03.1975
Til Danmark:
07.2005
Posisjon: Midtbane
Landskamper: 1

Jan Tore Ophaug
Klubb: OB
Født: 25.03.1977
Til Danmark:
03.2005
Posisjon: Forsvar
Landskamper: 0

Magne Sturød
Klubb: OB
Født: 19.10.1979
Til Danmark: 09.2005
Posisjon: Midtbane
Landskamper: 0

I 2005 forlot sju spillere norsk fotball til fordel for spill i vårt naboland i sør. I tillegg kom André Bergdølmo til København fra Borussia Dortmund, mens Trond Andersen meldte overgang til Brøndby etter to sesonger i Aalborg. Sommeren 2004 gikk Johnny Hanssen fra Lyn til AGF. Hele ti av de 27 nordmennene som spiller fotball på øverste nivå i utlandet, har sitt arbeidssted i Danmark.

«Norske» OB
Fra å ha vært et stoppested for norske proffveteraner på vei hjem fra Europa, har Danmark dermed blitt landet med desidert flest norske utenlandsproffer.

Sistemann ut var Fredrik Winsnes, som ble veid og funnet for lett da Per-Mathias Høgmo bestemte seg for å rydde i Rosenborg-stallen. Medisineren, som tidligere har forsøkt lykken i svensk fotball, takket ja til et tilbud fra Aalborg. Der er han forløpig eneste nordmann.

I Odense Boldklubb er situasjonen en annen. Klubben fra H. C. Andersens fødeby har blitt «norskeklubben» hos våre naboer i sør. Odd-duoen Morten Fevang og Alexander Aas er sammen med Magne Sturød (eks Sandefjord) og tidligere Brann- og Moss-back Jan Tore Ophaug de norske innslagene i OB.

Mellomstasjon
Felles for alle nordmennene i dansk fotball, er at det ikke lenger er snakk om unge og håpefulle spillere. Bortsett fra veteranene Johnny Hanssen og André Bergdølmo er det snakk om spillere i alderen 26 til 30 år. Et annet likehstrekk er at det er spillere som så vidt har vært innom landslaget, og som har ønsket seg ut etter å ha tjent sine respektive eliteserielag i en årrekke.

TV 2 Nettavisen mandag: Les intervju med Bundesliga-klubben Hannovers talentspeider Tor Kristian Karlsen. Han mener veien fra Danmark til proffspill på kontinentet ikke er kortere enn fra Norge.

Agent Stig Lillejord mener det er flere grunner til at stadig flere norske spillere velger å søke lykken i Danmark. De to viktigse er det gunstige skattesystemet og det faktum at Danmark eksporterer langt flere spillere sørover i Europa enn tilfellet er med Norge.

- Danmark er alltid interessant eksportmessig. Det har historisk gått mange spillere fra Danmark til spesielt Tyskland, men også til Belgia og Nederland. Mens Norge har levert mange spillere til England, har Danmark tradisjonelt vært et godt utstillingsvindu sørover, sier Stig Lillejord.

- Mange av de som drar håper at Danmark skal bli en mellomstasjon på vei sørover på kontinentet. Og det kan ofte være sunt å ta et stopp på veien, og vokse som menneske før en tar det store steget. Fordelen med Danmark er at det er ganske likt Norge, slik at det ikke blir noe kultursjokk.

Gunstig skatt
Ifølge Lillejord er lønnsnivået i Danmark ikke veldig ulikt det norske. Forskjellen er at spillerne i den danske ligaen sitter igjen med mer på kontoen etter at skattemyndighetene har forsynt seg med sitt.

Idrettsutøvere, kunstnere og forskere slipper nemlig unna med 25 prosent skatt i en treårsperiode, forutsatt at de tjener over 700.000 danske kroner i året.

- Danskene har en gunstig skatteordning. Det de kaller «forskerordning» innebærer at en betaler sterkt redusert skatt i tre år dersom en tjener tilstrekkelig. Dette er selvsagt gunstig for spillerne som flytter til Danmark, sier Lillejord.

Fjellaper og bønder
Han mener at det også har vært en holdningsendring blant de fotballinteresserte i våre naboland. Mens danskene og svenskene tidligere rynket på nesen og ikke hadde så alt for høye tanker om norsk fotball, er synet nå et litt annet.

- Danskene oppfatter de norske spillerne som utøvere med gode holdninger, som liker å trene og byr på seg selv. Alle sammen ses på som viktige spillere i sine klubber.

- Dessuten har Royal League vært et godt utstillingsvindu for norsk fotball. Her har de norske lagene rettet opp noe av det skjeve inntrykket som svenskene og danskene har hatt av oss.

- Tidligere har jo danskene mobbet oss og omtalt oss som fjellaper. Men nå viser det seg at miksen av norske fjellaper og danske bønder kanskje ikke er så dum, ler han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.