RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: EPA/SCANPIX

Den eventyrlige oppturen

Sist oppdatert:
Hull ble stiftet i 1904, men det tok hele 100 år før klubben virkelig ble noe.

Hull er en tradisjonsrik klubb uten noen meritter å vise til. De siste årene har de imidlertid opplevd en solid opptur.

Klubben har gått fra å slite på nedre halvdel av nivå tre, til å ligge på tredjeplass i Premier League på imponerende fem sesonger (2003-2008) – bare slått av Swansea (1977-81) og Wimbledon (1982-86).

Oppturen startet egentlig da tidligere Leeds-leder Adam Pearson ble klubbeier i 2001. Danske Jan Mølby skulle ta klubben til nye høyder, men fikk sparken allerede i oktober 2002. Peter Taylor tok over jobben og klubben flyttet til flotte Kingston Communications Stadium etter 56 år på Boothferry Park. Som så mange andre steder rundt om i verden, førte stadionbyttet til at interessen rundt laget ble stigende. KC Stadium har kapasitet til i overkant 25.400 tilskuere.

Berget med nødskrik
Taylor førte etter hvert klubben til mesterskapsserien, men etter at opprykket var sikret i 2006, ble han fristet av Crystal Palace og forlot Hull for å jobbe i en «større klubb». Inn kom Phil Parkinson. Han hadde ingen god inntreden og fikk sparken rundt juletider etter at klubben lå i nedrykkssumpen. Ny mann ble Phil Brown som har ansvaret den dag i dag. Han berget klubben med et nødskrik våren 2007.

Den påfølgende sesongen førte han laget til opprykkskamp. Klubben ble nummer tre og spilte kvalikkamper mot Watford og Bristol City. På Wembley 24. mai satte veteran Dean Windass inn målet som til evig tid vil bli husket i klubbhuset på Kingston Communications.

Over 100.000 mennesker møtte opp i gatene etter at opprykket til Premier League ble sikret. Det er nesten halvparten av de drøyt 250.000 som bor i området.

Kong Ashbee
Nåværende kaptein Ian Ashbee (32) har vært med på hele den nye æraen til Hull. Han ble ironisk nok hentet av Mølby sommeren 2002 og har vært kaptein siden. Han står nå bokført med over 200 kamper i den gule og svarte Hull-drakta – og aldri har han startet på benken i en seriekamp for Hull.

– «Ash» er som en bauta. Han har tatt nivået hvert eneste år og viser at det er mulig å nå fram som fotballspiller med hardt arbeid, sier Brown om sin kaptein.

Nå gjenstår det å se om den lille, store klubben klarer å opprettholde sin fantastiske historie på 2000-tallet.

Godbitene kommer i hvert fall som perler på en snor den kommende tida. Etter West Ham-kampen i helga står West Bromwich, Chelsea og Manchester United for tur. (ANB)

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere