*Nettavisen* Sport.

Den grusomme NFF-fasiten: Stryk, stryk og stryk

DÅRLIGE RESULTATER: Toppfotballsjef Nils Johan Semb og Per-Mathias Høgmo har ikke lykkes med å nå hovedmålene i handlingsplanen.

DÅRLIGE RESULTATER: Toppfotballsjef Nils Johan Semb og Per-Mathias Høgmo har ikke lykkes med å nå hovedmålene i handlingsplanen. Foto: Montasje (NTB scanpix/fotball.no)

Alle hovedmål for A-landslaget frem mot 2015 gikk rett i dass. Det ser heller ikke veldig bra ut hvis man kikker nedover i systemet.

På fotballtinget i mars 2012 spikret Norges Fotballforbund (NFF) handlingsplanen for perioden frem til og med 2015-sesongen.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Nettavisen presenterer her en gjennomgang av resultatene nå som perioden går mot slutten.

Hvis vi ser på det som betyr aller mest for folk flest, herrelandslagene i fotball, er fasiten nedslående for fotballforbundet.

NFF førte opp tre hovedmål for A-landslaget i perioden 2012-2015.

1: Kvalifisere seg til VM sluttspill 2014
2: Kvalifisere seg til EM sluttspill 2016
3: Være blant de 25 beste på FIFA rankingen

Fasiten er nådeløs: Det er stryk på alle punkter.

Norge klarte som kjent verken å kvalifisere seg til VM i 2014 eller EM 2016, og på FIFA-rankingen ligger Norge helt nede på 54.plass.

EM-fiaskoen mot Ungarn gjør at det nå kun er et fåtall europeiske nasjoner som ikke har deltatt i EM siden Norge var der i 2000.

Og det er ikke stormakter vi ramser opp:

Israel, Montenegro, Armenia, Aserbajdsjan, Skottland, Georgia, Kypros, Luxembourg, Kazakhstan, Liechtenstein, Færøyene, Malta, Finland, Estland, Hviterussland, Litauen, Moldova, Makedonia, Andorra, San Marino, Gibraltar.

Og Norge.

Fakta

Er noe galt i NFF?

I handlingsplanen slo NFF fast i 2012 at A-landslaget sto overfor flere utfordringer.

1: Norge skal nå sluttspill.

2: Til enhver tid ha 15-20 spillere som spiller jevnlig i de 10 beste ligaene i Europa.

3: Mange nok spillere til internasjonalt nivå.

Hvis vi ser på fasiten, er punkt 1 mislykket. Norge har ikke vært i sluttspill siden 2000, og denne gang var det åttende gang på rad Norge går slukøret ut av en kvalifisering.

Punkt to er heller ikke oppfylt. I troppen som møtte Ungarn i playoff er det bare seks spillere som oppfyller målet om å ha 15-20 spillere i de 10 beste ligaene i Europa.

De ti beste ligaene ut fra Uefas ligaranking er følgende toppdivisjoner: Spania, Tyskland, England, Italia, Portugal, Frankrike, Russland, Ukraina, Belgia og Nederland.

Der spiller bare Rune Jarstein, Håvard Nordtveit og Per Ciljan Skjelbred (Tyskland), Markus Henriksen (Nederland), Stefan Strandberg (Russland) og Alexander Tettey (England).

Punkt tre er diffust, men 16 spillere i den norske playoff-troppen spiller i utlandet. Derfor må dette punktet sies å være noenlunde oppfylt, selv om flere sliter benken og andre spiller på nest øverste nivå i for eksempel Tyskland.

Tips eller innspill til artikkelserien? Bruk emneknagg #ernoegaltiNFF eller kontakt journalistene på e-posther.

Toppklubbene

Hvis vi hopper fra landslag til klubbnivå, definerte NFF følgende hovedmål for perioden 2012-2015:

«Den langsiktige internasjonale ambisjonen er å etablere Tippeligaen blant de 12 beste på UEFAs ligaranking. I handlingsplanperioden er målet å løfte klubbene til 20. plass på denne rankingen».

Heller ikke her er målene nådd. Tippeligaen er per november 2015 på 23. plass.

2015 har i tillegg vært et godt år, og hadde det ikke vært for Rosenborg og Moldes innsats i Europaligaen hadde fasiten vært enda verre.

Videre sto det i planen fra 2012: «På herresiden skal én til to klubber hvert år nå gruppespillet i en av UEFAs turneringer».

Her er fasiten:

2012: Molde og Rosenborg spilte gruppespill i Europaligaen.

2013: Tromsø spilte gruppespill i Europaligaen (fikk plassen fordi Besiktas, som slo dem ut i kvalifiseringen, ble utestengt på grunn av kampfiksing).

2014: Ingen lag

2015: Molde og Rosenborg spilte gruppespill i Europaligaen. Molde videre til sluttspillet.

Målene ble dermed oppfylt to av de fire siste årene, med tanke på at Tromsø egentlig ble slått ut i 2013.

U-landslagene

Går vi videre til ungdomslandslagene, var hovedmålene for U21-landslaget å spille playoff om å kvalifisere seg til EM sluttspill 2013 og 2015.

I kvaliken til EM 2013 kom Norge på andreplass i gruppa, slo ut Frankrike i playoff og kom til U21-sluttspillet. Der vant de til slutt bronse. Uten tvil den største oppturen på U-landslagssiden siden handlingsplanen ble spikret i 2012.

Kvaliken til EM 2015 gikk ikke like bra. Norge havnet på tredjeplass i gruppa og røk ut. Dermed ble ett av to mål for U21-landslaget nådd i handlingsplanperioden.

G17 og G19-landslaget hadde følgende mål: Kvalifisere seg årlig til eliterunde og ett av lagene én gang til EM sluttspill.

Med eliterunde menes de 28 beste europeiske nasjonene i G17 og de 28 beste i G19.

Heller ikke her er målene nådd.

G17-landslaget kvalifiserte seg til eliterunden tre av fire år, men aldri til sluttspill.

G19-landslaget kvalifiserte seg til eliterunden tre av fire år, men aldri til sluttspill.

Klikk på bildet for å forstørre.

STØTTER NFF: Ståle Solbakken mener Nils Johan Semb (t.h) gjør rett i å sette seg høye mål. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)


- Styrets ansvar

Nettavisen har intervjuet toppfotballsjef Nils Johan Semb om disse resultatene. Det intervjuet blir publisert i løpet av den nærmeste tiden.

Den avtroppende fotballpresidenten Yngve Hallén mener det er fotballtinget på Ullevaal i slutten av februar som avgjør hva slags konsekvenser de manglende resultatene i handlingsplanen får.

- Ansvaret for å oppfylle handlingsplanen har styret. Jeg synes forbundsstyret kan være stolt over oppfyllingsgraden av handlingsplanen, selv om våre ambisiøse krav rundt herrelandslaget ikke er nådd. Men det er gjennomført endringer, foretatt prioriteringer for å legge til rette for at vi skal kvalifisere oss for mesterskap igjen, sier Hallén til Nettavisen.

- Dere har sagt dere skal evaluere EM-kvaliken. Når er den evalueringen ventet å være ferdig?

- Når forbundsstyret har behandlet den. Trolig skjer ikke det før tidlig i februar, selv om prosessen er i gang, svarer presidenten.

Det er forbundsstyret som står for evalueringen, og NFF har bestilt flere evalueringsrapporter der ulike fagmiljøer skal bidra, røper Hallén.

Solbakken: - Vil ha hårete mål

Tidligere landslagsspiller Ståle Solbakken tar Norges Fotballforbund i forsvar. FC København-treneren roser Semb & co. for ambisjonene.

- Jeg vil jo heller at folk setter seg hårete mål enn å «safe», sier Solbakken til Nettavisen.

Han mener de ulike resultatene henger sammen med flere ting. Og bruker FIFA-rankingen som eksempel. Norge hadde mål om topp 25, men fasit i november 2015 er en 46.plass.

- Man ville automatisk aldri nådd målene for FIFA-rankingen med de motstanderne de har valgt. Der har de jo taktisk spilt seg selv utover sidelinjen, sier trenerprofilen.

Under Høgmo har Norge bevisst spilt mot gode nasjoner for å få referanser på hvilket nivå man må opp på. Høgmos Norge har blant annet spilt treningskamper mot nasjoner som Russland, Polen, Frankrike og England.

- Hva slags konsekvenser bør det få at man ikke når de aller fleste hovedmålene i handlingsplanen?

- Det er jo det de har kommet frem til, at de mener kvaliken er solid nok. Det kan forsvares, det, mener Solbakken.

NFF skal snart vedta ny handlingsplan for de fire neste årene. Det skjer når Fotballtinget samles på Ullevaal 27. og 28. februar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.