Gå til sidens hovedinnhold

Den hvite mannen

Matthew Booth (33) er den eneste hvite spilleren på Sør-Afrikas landslag. Og publikum buer.

Dette er i korte trekk den konklusjonen tilreisende journalister gjorde under en av Sør-Afrikas landskamper i fjor: Publikum buet på midtstopper Matthew Booth fra første spark på ballen, altså måtte det skyldes hudfargen og ikke prestasjonene på banen.

Journalistene gned seg sannsynligvis i øynene, og i hendene – her hadde de jo en kanonsak! Sommerens VM-publikum piper mot hvite spillere.

Feil.

- Begynte å lure
Akkurat som det kanadiske hockeypublikummet under OL i Vancouver jublet for Roberto Luongo ved å rope «Lu!» hver gang han gjorde en redning for Canada, jubler det sørafrikanske publikummet for midtstopperen ved å rope «Booth!» hver gang han er borti ballen.

Tips for Sør-Afikas gruppe: Gruppe A: Vinner med utskjelt trener

Begge deler høres ut som buing, men er det stikk motsatte.

- Det var så mange journalister som spurte med om dette, at jeg faktisk begynte å lure på om jeg ble buet på. Men nei, det er bare det at de roper navnet mitt, har Booth fortalt til den engelske avisen Times.

Det ironiske er at Matthew Booth er et av landets fremste symbol på det nye Sør-Afrika.

Et forbilde
Han er gift med den svarte fotomodellen Sonia Bonneventia, som en gang ble nummer to i Miss Sør-Afrika. Paret har to sønner sammen, og er blitt brukt aktivt i promoteringen av sommerens fotball-VM.

Booth var sammen med skuespillerinnen Charlize Theron og superstjernen David Beckham på scenen under VM-trekningen i desember, og hans ansikt preger store reklameplakater for både mobiltelefoner og sportsdrikker.

Som den eneste hvite spilleren på «Bafana Bafana» skiller Booth seg naturligvis ut, men han ville nok gjort det uansett. 33-åringen er 198 centimeter høy og skallet.

Han spilte sju sesonger i den russiske klubben Krylija Sovjetov Samara – hvor han var kaptein, men sjelden fikk landskamper – før han reiste hjem til Sør-Afrika i fjor for å spille seg inn i VM-troppen via spill for Mamelodi Sundowns i den hjemlige serien.

Det lyktes.

- En underdog
Nå gjenstår det bare å se hvordan Sør-Afrika lykkes i VM på hjemmebane. Ingen vertsnasjon har noensinne røket ut i gruppespillet, men Bafana Bafana ligger bak svake nasjoner som Moldova, Benin og Panama på Fifa-rankingen.

- Vi er selvfølgelig underdogen. Vi klarte ikke engang å kvalifisere oss for afrikamesterskapet i Angola i år. Det er pinlig. Men vi tapte bare med ett mål mot Brasil og Spania i fjor og hvis vi kan spille like bra nå, har vi en sjanse til å gå videre, sier Booth ifølge Bleacher Report.

Sør-Afrika spiller i gruppe A sammen med Mexico, Uruguay og Frankrike. De to beste lagene i gruppen går videre til sluttspillet.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus