*Nettavisen* Sport.

Den islandske sensasjonen vil senke ny gigant

IMPONERER: Viking-spilleren Jon Dadi Bödvarsson scoret i 3-0-seieren mot Tyskia. Mandag starter han trolig mot Nederland. Foto: Halldor Kolbeins (Afp)

- Det er alltid en realistisk sjanse til å vinne, sier treneren.

13.10.14 15:17

Det islandske fotballandslaget har fått en fantastisk start på EM-kvalifiseringen. Mandag ønsker de å gi landets befolkning enda mer å juble for ved å gjøre vondt til verre for Nederland.

Island har aldri kvalifisert seg for et internasjonalt mesterskap, men var nær da laget spilte omspillskamper mot Kroatia foran VM i 2014.

Med utvidelsen av EM fra 16 til 24 lag, skal det mye til for at et fremadstormende islandske lag ikke blir å se i EM i 2016.

De islandske guttene har i hvert fall fått en drømmestart på kvalifiseringen etter 3-0-seier både hjemme mot Tyrkia og borte mot Latvia. Nå håper de å ta en ny skalp – hjemme mot Nederland.

- Nederland er et bra lag, men det er alltid en realistisk sjanse til å vinne i fotball. Jeg er veldig optimistisk. Vi har spilt bra og startet godt. Jeg tror vi kan oppnå gode resultater, sa Islands landslagssjef Lars Lagerbäck til fotbolti.net søndag.

- Presset er på Nederland

Nederland har på sin side startet kvalifiseringen svakt. Først tapte de 2-1 borte mot Tsjekkia, før de lenge slet hjemme mot Kasakhstan, men til slutt vant 3-1. Det håper Lagerbäck å utnytte.

- Det er selvfølgelig mer press på dem, ettersom de har tapt en kamp. De har alltid press, mens jeg er optimistisk med tanke på hvordan vi spiller og hvordan vi fungerer når vi ikke føler press. Vi er i en vinn-vinn-situasjon, og hvis vi får et resultat er det flott. Men jeg føler ikke press, sa svensken.

Swansea-spiller Gylfi Sigurdsson er involvert i mye av det som skjer for Island offensivt og står bokført med to scoringer så langt i kvalifiseringen. Mot Latvia måtte nøkkelspilleren forlate banen, og det er usikkert om midtbanespilleren rekker Nederland-kampen.

- Han trente ikke mye i dag. Han var med på oppvarmingen, men vi er optimistiske. Det ser bra ut, vi får snart en avklaring, sa Lagerbäck.

Bödvarsson fra start

Mange av spillerne i den islandske troppen har tilknytning til Norge ved enten å spille eller å ha spilt i den norske ligaen.

Sandnes Ulf-keeper Hannes Thor Halldórsson har startet begge kvalifiseringskampene så langt, og på topp er Viking-spiller Jon Dadi Bödvarsson foretrukket sammen med Kolbeinn Sigthórsson.

22-åringen har blitt valgt som spiss foran eliteseriens toppscorer Vidar Örn Kjartansson og Real Sociedad-angriper Alfred Finnbogason, som i sommer ble solgt for rundt 60 millioner norske kroner. I den første kampen mot Tyrkia scoret Bödvarsson det første målet.

Trolig får den unge Viking-spilleren sjansen på ny mot Nederland.

Også Branns Birkir Sævarsson og Sarpsborgs Thórarinn Valdimarsson er i troppen. I tillegg har spillere som Birkir Bjarnason, Theodor Elmar Bjarnason og Emil Hallfredsson bakgrunn fra Norge. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.