RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den utrolige historien til Fabrice Muamba

Foto: Daniel Hambury (Pa Photos)
Sist oppdatert:
Nå trenger han et nytt mirakel.

Da Fabrice Muamba (23) vokste opp i en liten leilighet med familien i en av Afrikas farligste byer, Den demokratiske republikken Kongos hovedstad Kinshasa, var faren for at den lille gutten skulle bli kidnappet og ende som barnesoldat langt, langt større enn sjansen for at han skulle få et liv som profesjonell fotballspiller.

Da Fabrice som 11-åring kom til London uten å kunne ett ord engelsk, var sannsynligheten for et liv i relativ fattigdom i ett Londons mer nedslitte strøk langt, langt større enn sjansen for at han skulle få et liv som profesjonell fotballspiller.

Men Fabrice Muamba er en fighter, både på banen og ikke minst utenfor. Det er en evne han trenger mer enn noensinne etter at han kollapset med hjertesans på White Hart Lane under Boltons kamp mot Tottenham lørdag kveld.

- Vær så snill, fortsett å be
Ved sykesengen til Fabrice Muamba på London Chest Hospital ved Bethnal Green nordøst i London sitter Shauna Magunda (27), Muambas forlovede og mor til hans tre år gamle sønn Joshua Jeremiah.

Hun vet at kjæresten er en fighter av de sjeldne, men vet også at denne gangen trenger han hjelp. Og på mikrobloggnettstedet Twitter ba hun om slik hjelp.

«Gud har kontrollen. Vær så snill å ta med @fmuamba i deres bønner», skrev hun først, og fulgte siden opp med:

«Vær så snill, fortsett å be for @fmuamba. Det hjelper virkelig. Jeg føler det»

Fabrice Muamba har stått overfor dårlige odds tidligere og vunnet. Faren Marcel var politisk aktiv i Kongo, og måtte flykte til Europa da Fabrice bare var seks år gammel. Fabrice og moren ble igjen i hjemlandet.

Der levde de i frykt for sine liv, og svært ofte gikk Fabrice til sengs med lyden av skuddvekslinger som bakteppe.

Onkelen ble drept
Ett av skuddene traff Fabrices onkel. Han ble drept fordi han skjulte Fabrices far frem til han kunne flykte.

- Det var veldig, veldig tøft. Jeg så krigen. Jeg så folk dø. Jeg vokste opp med det. Det var skremmende, sa Muamba i et intervju i 2008.

- Jeg bodde ikke langt unna skuddene. Det var vanskelig å vende seg til, spesielt å høre skudd om natten. Det gikk inn på meg, sa Muamba.

Etter drapet på onkelen ble Fabrice, moren og tre søsken også tvunget til å flykte fra Kongo. Og som 12-åring stod lille Fabrice på Heathrow og syntes at England var et veldig kaldt sted. Fabrice kunne ikke engelsk, men på skolen i Walthamstow i Øst-London lot han i begynnelsen fotballferdighetene tale.

Fotballen ga ham respekt, og etter hvert viste Fabrice også fram andre evner. Han tok sine eksamener og drømte om å ta en doktorgrad i bokføring.

Samtidig ble han oppdaget av Arsenal og gikk gjennom klubbens ungdomsakademi, og i oktober 2005 debuterte han for klubben i en ligacupkamp mot Sunderland. Men å spille seg til noen fast plass på et en Arsenal-midtbane styrt av Cesc Fabregas ble litt for vanskelig, og turen gikk derfor til Birmingham og senere til Bolton. Samtidig har han representert England på alle landslagsnivå fra U16 og oppover, og han har vært kaptein på Stuart Pearces U21-landslag.

Alt mens han fortsatte studiene på universitetsnivå.

Av alle fotballspillere i Premier League, våger vi påstanden at Fabrice Muamba er blant de aller minst bortskjemte, selv om han sikkert har en fet nok lønn i Bolton nå.

35.000 sjokkerte vitner
Den lønna betød lite da han lå på White Hart Lane-gresset lørdag kveld ti over seks lokal tid med et hjerte som ikke slo. Rundt ham stod ambulansepersonell, det medisinske teamet fra både Bolton og Tottenham og kjempet for å få hjertet til å slå igjen.

Samtidig stod sjokkerte spillere og så på at en av deres venner og kolleger var i ferd med å dø. Alt mens 35.000 supportere på tribunen, deriblant undertegnede, som hadde kommet til White Hart Lane kun med ønske om seier til sitt lag, stod som sjokkerte vitner.

Ønsket om seier betød ikke lenger noe.

Drømmen om FA-cupfinale på Wembley var noe samtlige på stadion ville byttet bort mot at Fabrice Muamba skulle reise seg opp og bli frisk.

Fortsatt kritisk - frykter hjerneskade
De siste rapportene fra sykehuset sier at tilstanden fortsatt er kritisk for Muamba og fortsatt er under intensivbehandling. Man frykter også at Muamba kan ha pådratt seg hjerneskade, siden han kan ha gått opp til ti minutter uten oksygen til hjernen mens hjertet ikke slo.

Den 14. februar i år, valentinsdagen, ga Shauna Magunda sitt ja til Fabrice Muamba da han gikk ned på kne og fridde.

Nå venter hun på Guds ja til å la forloveden, og faren til tre år gamle Joshua, leve.

(Kilder: Times, Telegraph, Independent)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere