Gå til sidens hovedinnhold

Denne ballen er helt spesiell

Sjekk hvorfor!

FIFA har nå godkjent den aller første intelligente fotballen.

Flere baller er testet de siste månedene, og én av dem går videre til en avgjørende test slik at den vil kunne benyttes i toppfotballkamper i framtiden.

Gir beskjed
FIFA presenterte den foreløpig avgjørelse etter en langvarige diskusjonen om hvordan fotballdommere skal avgjøre hvorvidt ballen har krysset mållinjen eller ikke.

Dermed har utviklingen av den moderne fotballen nådde en ny milepæl. Den nye smartfotballen vil være sentral i FIFAs videre utvikling av mållinjeteknologi for fotballkamper.

Systemet er basert på fotballen Select iBall, som sier ifra idet den har passert mållinjen.

Den intelligente fotballen fungerer ved at et innvendig nett av kobbertråder kommuniserer med et antenneanlegg festet på målrammen.

- Krevende
I samme sekund som ballen har passert mållinjen sender systemet et signal til dommerens armbåndsur, som dermed kan dømme mål.

– Det har vært krevende å utvikle en ball som både tåler Ronaldos spark og samtidig kommuniserer med teknologi på mållinjen, sier Peter Knap, direktør i den danske sportsselskapet Select.

Selve mållinjeteknologien i den nye smartfotballen heter GoalRef og er utviklet i samarbeid med tyske Frauenhofer Institute; Europas største, teknologiske forskningsorganisasjon. (ANB)

LES OGSÅ: Fifa godkjenner mållinjeteknologi

KONKURRANSE: Vinn billetter til OL i London

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene