*Nettavisen* Sport.

Denne milliardæren blir nektet å gjøre Arsenal til en vinnerklubb

Foto: Afp (VALERY MELNIKOV/ GLYN KIRK)

- Det er klart det frister med store penger

02.01.13 21:55

Langsiktighet og forsiktighet, eller umiddelbar suksess gjennom store penger?

Det er en diskusjon som til stadighet oppstår blant supporterne av The Gunners. Særlig når resultatene uteblir.

Fotballpersonlighet og Arsenal-tilhenger Dag Solheim er fornøyd med dagens driftsmodell, men innrømmer at det iblant kan friste med en rik onkel.

- Det er klart at jeg er stolt av å holde med en klubb som har så tydelige prinsipper, og som er opptatt av å bygge et fundament fremfor umiddelbar suksess, sier Solheim til Nettavisen.

- Likevel hadde jeg nok ikke sagt nei takk, det er klart det iblant frister med store penger. Jeg har mange venner som holder med Manchester City, som før laget ble kjøpt opp var de klare på at de aldri ønsket å bli som Chelsea. I ettertid er det likevel ingen av de som har klaget over situasjonen de nå er i, fortsetter Solheim.

Intern maktkamp
Mangt har blitt sagt om Arsenals prestasjoner de siste årene. Eller rettere sagt; mangel på prestasjoner.

Der spillerne og manager Wenger har måttet ta sin (naturlige) del av skylden, er det etter hvert flere og flere Arsenal-supportere som har rettet mye av kritikken mot det som skjer bak lukkede dører på Emirates.

Klubbens overgangspolitikk har blitt et betent tema blant supporterne, og det sittende styret har fått så hatten passer etter at stjerne etter stjerne har forlatt klubben fra Nord-London.

Det hele toppet seg i fjor sommer da Robin van Persie reiste til Manchester, noe som førte til at Alisher Usmanov - som har vært eier siden 2007 og nå er Arsenals nest største aksjonær - slaktet styret i et åpent brev.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Montasje / Getty Images

Det var det foreløpig siste stikket mot et styre han tidligere har kritisert kraftig for selvfinansieringsmodellen som klubben drives under.

Modellen innebærer at Arsenal skal basere driften utelukkende på egne inntekter, for å slippe å være avhengige av rike onkler. Formann Peter Hill-Wood og hovedaksjonær Stan Kroenke bedyrer at de sverger til denne langsiktige modellen, og nekter følgelig Usmanov en plass i styret.

- Kall meg gjerne gammeldags, men vi trenger hverken pengene hans eller hans type, har Hill-Wood uttalt.

Usmanov er ifølge Forbes verdens 28. rikeste mann (Kroenke nummer 358), og har vært tydelig på at han vil investere store penger i klubben for å gjenskape suksessen fra tidlig på 2000-tallet. Samtidig har metall-magnaten flere ganger måtte gått ut og benektet kriminelle forhold. Forhold som Arsenal ikke ønsker å gjenspeile seg med.

«Ivan den forferdelige»
Stridighetene innad i Arsenal begynte for alvor i 2007, da sportsdirektør David Dein ble sparket ut av klubben av Hill-Wood. De to var uenige om fremtiden og eierskapsspørsmålet.

Dein ønsket en ny eier som kunne sprøyte penger inn i klubben, noe som var uaktuelt i Hill-Woods øyne.

Dermed mistet Arsenal mannen som tok seg av overganger og kontraktforhandlinger, og byttet ham ut med Ivan Gazidis.

Mange mener dette er en direkte årsak til stjerneflukten fra Emirates de siste årene. Sør-Afrikanske Gazidis har til og med fått kallenavnet «Ivan den forferdelige» som følge av dette.

David Dein har senere slått seg sammen med Usmanov gjennom selskapet Red and White Holdings, som eier drøyt 29 prosent av Arsenal Football Club. Noen vei inn i klubbstyret må de likevel altså se langt etter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alex Livesey / Getty / All Over Press

«Silent Stan»
På den andre siden er det fra supporterhold stor usikkerhet rundt Kroenkes egentlige intensjoner med Arsenal.

- Vi har ennå ikke fått noen god forklaring på hva som er Stan Kroenkes ambisjoner for Arsenal og hvorfor han valgte å investere i klubben. Til tross for at han har lovet å møte Arsenal Supporters Trust (AST) og andre fans, har han ennå tilgode å gjøre nettopp dette, skriver talsmann i AST, Tim Payton, i en e-post til Nettavisen.

Amerikaneren lever altså fortsatt opp til kallenavnet «Silent Stan», noe som ifølge Payton fører til at fansen blir unødvendig urolige.

Han er likevel helt klar på at AST støtter klubben i deres langsiktige drifting.

- Vi ønsker naturligvis ikke en forretningsmodell som plasserer klubbens fremtid i fare ved å utsette den for store mengder gjeld, fortsetter Payton.

Noe som er ankepunktet mot Usmanov, dersom han som fremtidig eier plutselig skulle bestemme seg for å trekke seg ut av klubben.

Ingen unnskyldninger
Lederen i Arsenals norske supporterklubb mener det nå er på tide å slutte med lovnadene om nye spillere - og faktisk handle.

- Nå er det virkelig på tide å slutte og snakke, og begynne å vise muskler på overgangsmarkedet, sier Bjørn Furuheim, leder i Arsenals norske supporterklubb, til Nettavisen.

Etter å ha sett klubben opptre økonomisk varsomt de siste årene, forventer han at det både nå i januar og til sommeren blir hentet inn ordentlige forsterkninger.

- Arséne Wenger er veldig tydelig på at det trengs nye spillere, og med de økonomiske forutsetningene vi nå har, finnes det ikke lenger noen unnskyldning for å ikke bruke penger, fortsetter Furuheim, som mener det sittende styret, med Stan Kroenke i spissen, nå må bevise at de virkelig ønsker det beste for Arsenal - selv om det vil koste penger.

Gjør han ikke det, tar det trolig ikke lang tid før Alisher Usmanov igjen er ute og lover gull og grønne skoger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag