*Nettavisen* Sport.

Denne Mourinho-statistikken bør skremme rivalene

STOPPER TOPPENE: Jose Mourinho har en utrolig sterk statistikk mot de antatt beste i Premier League. Foto: Adam Davy (PA / NTB scanpix)

Kan noen stoppe Chelseas marsj mot gullet?

Søndag møtes Manchester United og Chelsea i Premier League og skal man støtte seg på statistikken, er det dårlig nytt for Old Trafford-klubben.

Siden José Mourinho kom tilbake til Chelsea har det nemlig vært omtrent umulig for de såkalte storklubbene i den engelske ligaen å tukte Chelsea.

Manchester City, Liverpool, Arsenal, Tottenham, Manchester United og Everton er de fleste enige om at har vært de sterkeste klubbene i Premier League over en lengre periode. Chelsea har møtt disse lagene til sammen 15 ganger siden Mourinho returnerte i 2013. Kun én gang har de blå tapt.

Kun Everton
Det var i møtet med Everton på Goodison Park den 14. september, 2013. Med andre ord er det over et år siden Mourinhos menn sist tapte en «storkamp».

Før møtet med Everton 14. september i fjor, hadde Mourinhos menn også møtt Manchester United og kommet unna med 0-0 på bortebane. Etter Everton-kampen har det blitt ti triumfer og tre uavgjort i disse kampene.

Sist sesong ble blant annet Manchester City og Liverpool slått både borte og hjemme, mens Arsenal ble knust 6-0 på Stamford Bridge. Denne sesongen har Chelsea så langt spilt tre storkamper, det har endt med 6-3-seier borte mot Everton, uavgjort borte mot City og seier hjemme mot rival Arsenal.

Men til tross for at den portugisiske manageren nærmest er umulig å utmanøvrere i disse kampene, er han ikke fornøyd med forrige sesong.

Chelsea ble bare nummer tre, bak City og Liverpool.

- Forrige sesong slet vi veldig når lagene vi møtte lag seg bakpå. Vi slet også når lagene presset oss med direkte fotball. Vi slet med å holde fokus, spesielt da kampene kom tett, forteller Mourinho i i intervju med The Telegraph.

- Hver gang vi hadde noe på gang, følte jeg at et nytt tap kunne komme når som helst. For noen lag er det en vane å vinne kamp etter kamp, men vi ble slitne. Vi følte på ansvaret, men mange av spillerne var ikke klare for det.

I sommer var Mourinho raskt ute med å sikre seg de forsterkningene han trengte og ingen var lenger i tvil om at Chelsea ville bli en sterkere utfordrer til tittelen denne gang, enn hva som var tilfellet i løpet av 2013/14-sesongen.

Med de siste brikkene på plass og Mourinhos ufattelig grundige forberedelser til hver eneste kamp og hver eneste motstander, har de blå fra London virket nærmest uslåelige i høst. Sju seire og én uavgjort en fasiten så langt.

- Vi har forbedret oss dramatisk. Diego Costa og Francesc Fabregas har uten tvil gjort oss sterkere. Om vi ser på dette taktisk og teknisk, så var det akkurat det vi trengte. Det var veldig heldig at akkurat de to typene vi trengte var tilgjengelig på markedet i sommer. Men det folk også må vite, er at laget mitt nå er langt mer modent og spillerne utviser helt andre holdninger.

Klovnene på Anfield
Av alle storkampene Mourinho har vært involvert i siden han kom tilbake til Chelsea, så er kanskje møtet med Liverpool i slutten av sist sesong den mest dramatiske. De røde sto på terskelen til å vinne ligagullet, men en kynisk, klok og lur portugiser satte en effektiv stopper for drømmen på Anfield.

Chelsea slet voldsomt i forkant av oppgjøret, både med skader og trette bein. Alt talte for at Liverpool skulle få noe gratis, men det fikk de ikke.

- Media, pressen, alle ønsket at Liverpool skulle vinne ligaen. Ingen nevnte at de var i en helt unik situasjon, de spilte ikke i europacupen. Ingen snakket om mange, mange avgjørelser som gikk i favør Liverpool den sesongen. Jeg følte at Liverpool var klar for å feire ligagullet denne dagen, forteller Mourinho.

Fakta

Mourinho mot storlagene

- Jeg sa følgende til spillerne mine: De vil at vi skal være klovnene her i dag. De vil at vi skal være klovner i et sirkus. Sirkuset er her. Liverpool blir mestere. Jeg ville ikke ha Liverpool som mestere, sier Mourinho.

Chelsea var som nevnt involvert i Champions League på denne tiden av sesongen og Mourinho ville for alt i verden unngå å møte Liverpool på søndag. Selv om Chelsea gjorde sitt beste, ble kampen likevel spilt på en søndag.

Dette var også noe av grunnen til at Mourinho oppildnet sine menn til å levere en prestasjon som frustrerte de røde fra omtrent kampens første minutt. På akkurat denne dagen stilte den ellers så stilsikre Mourinho opp til kamp i treningsdress. Han var ubarbert, bustete på håret og så litt sliten og oppgitt ut. Så blåste dommeren. Så smalt det.

- Vi ønsket å spille dagen før, på lørdag, fordi vi skulle spille i Champions League den følgende uken. Det ble viktig for oss, vi kunne ikke akseptere dette. Vi hadde ingen muligheter til å vinne tittelen og vi kunne ikke forstå hvorfor et engelsk lag, som representerte England i Champions League ikke fikk muligheten til å spille på en lørdag, forteller Chelsea-manageren.

- Vi strakk oss langt for å få det til. De sa det var Sky som hadde tatt avgjørelsen, så vi gikk til Sky. Da fikk vi beskjed om at det var ligaen sin avgjørelse, så vi gikk til ligaen. De sa det var Liverpool som hadde et problem med dette, så vi gikk til Liverpool. Uansett, de som tok avgjørelsen, tok feil. Men hadde vi spilt dagen før, hadde vi ikke spilt like bra som det vi gjorde.

Guds sønn
I møtet på Anfield fikk Mourinho inn et stikk mot sin tidligere elev fra Chelsea, Brendan Rodgers. Søndag møter han sin læremester, Louis van Gaal.

Nederlenderen og Mourinho jobbet tett sammen i Barcelona på 1990-tallet. I enkelte kretser sier man at «Gud» møter «Guds sønn». Under tiden i Spania bodde de to 15 meter unna hverandre og van Gaal lot Mourinho både lede treningsøkter og ta seg av praten med laget før og under kampene.

Portugisiske Simao, som har jobbet med begge, forteller om sitt inntrykk.

- Van Gaal var sint hele tiden. Han ble sint på alle og alt. Han var krevende. Telefoner ble bannlyst, du måtte passe deg hele tiden. Mourinho var ikke slik. Han var rolig og hadde humor. Han pleide å ta med seg en avis og vi snakket sammen om nyheter. Han var veldig våken, sier han til tabloiden Daily Mail.

Mourinho har alltid trukket fram van Gaal og Bobby Robson som sine viktigste forbilder og mentorer. Begge tok seg av Mourinho i Barcelona-tiden.

Klikk på bildet for å forstørre.

KOMPISER: Jose Mourinho og Louis van Gaal har et nært forhold. Foto: (All Over Press)

For Robson var Mourinho oversetter og senere speider. Engelskmannen elsket den nysgjerrige portugiseren, men han var ikke godt likt i Barcelonas styrerom. Van Gaal hadde imidlertid klokketro på Mourinho og tok han med videre, da han ankom Camp Nou i 1997.

Hvem vinner?
Nederlenderen sier følgende om vennen:

- Jeg var vel den eneste igjen som hadde tro på Mourinho. Da Bobby dro, var Mourinho sint. Hans rolle i klubben var i ferd med å forsvinne. Men jeg var imponert, så jeg beholdt ham, i utgangspunktet for et år. Jeg ga Barcelona beskjed om at han skulle bli og de ble sinte. I starten var han kun ansett som en oversetter, men etter hvert ble han like viktig som de andre assistentene jeg hadde på den tiden, sier han.

Etter å ha gått i skole hos Robson, fikk Mourinho lære et helt annet perspektiv av van Gaal. Dette har dannet grunnlaget for Mourinhos karriere og filosofien han med årene har perfeksjonert.

Og så langt denne sesongen er det læremesteren som har gjort det best. Chelsea har vunnet sju og spilt én uavgjort i høst. Laget topper ligaen klart. United og van Gaal har vaklet litt, men det er fortsatt store forhåpninger til hva den nederlandske læremesteren kan få til etter hvert på Old Trafford.

Søndag barker de altså sammen og statistikken tilsier at Mourinho vil glise bredest etter kampen. Heldigvis handler fotball om mer enn statistikk.

Kilder: Telegraph, Daily Mail, ESPN.

P.S. Superpsiss Diego Costa er tilbake i trening etter en skade, men ifølge Mourinho skal spanjolbrassen ikke være aktuell til United-kampen.

Premier League følger du i Nettavisens livesenter


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.