RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne Portsmouth-stjernen er helt unik

Foto: PA Photos/Scanpix
Sist oppdatert:
Og nå tror fotballnomaden på ett siste mirakel i en lang karriere.

Han har spilt i VM. Han har spilt i Mesterligaen. Han har spilt i Uefa-cupen. Han har spilt i Premier League, samt alle de andre nivåene i det profesjonelle engelske ligasystemet, og han har spilt i den såkalte Conference League. Og som om dette ikke var nok, han har faktisk også spilt fotball i den spanske toppligaen.

Navnet er Stephen John Finnan, og han er helt unik.

På balløya og i verden for den saks skyld er han nemlig den eneste som har en så variert merittliste og har vært innom alle de ovennevnte turneringene. Pokaler har det også blitt på den stabile iren. Men skal det bli mer må han be om et stort mirakel.

Følg FA-cupfinalen mellom Portsmouth og Chelsea minutt for minutt i Norges raskeste livesystem direkte fra 16.00.

Slo gjennom i Fulham
Steve Finnan er født i Irland, men som så mange fra den grønne øya startet han fotballeventyret i England. Iren lærte sitt fag i Wimbledons ungdomsavdeling, før han etter hvert gikk til non-leaguelaget Welling. Sin første profesjonelle kontrakt skrev han under på som 16-åring med Birmingham City. Det var i 1995.

På St. Andrews fikk han bare med seg 15 kamper og ett mål, før han i 1996 ble lånt ut til Notts County. Under lånet imponerte han såpass at Nottingham-laget valgte å hente ham permanent.

Etter to år og 80 kamper på Meadow Lane, tok han et nytt skritt på vei mot toppen. Daværende Fulham-manager Kevin Keegan hentet Finnan til Craven Cottage og den tidens 2. divisjon.

Hans første sesong ble en stor suksess, og Fulham rykket opp til førstedivisjon (nå kalt The Championship). Finnan, med sin oppofrende spillestil, ble også en stor favoritt blant fansen.

I mai 2000 tok Jean Tigana over som ny manager i Fulham (Paul Bracewell hadde vært der i mellomtiden), og 2000/2001-sesongen skulle bli en stor sesong for både Finnan og Fulham.

Iren startet alle klubbens kamper, utenom én, og laget vant førstedivisjon, og var klare for Premier League. Allerede første året oppe i eliten gjorde londonklubben sine saker bra, og kvalifiserte seg til Intertotocupen. Den vant de, og dermed fikk Finnan smaken av Uefa-cupspill høsten etter. Suksessen gjorde også sitt til at iren nå var en het potet på overgangsmarkedet.

Magisk kveld i Istanbul
Det var til slutt Liverpool som trakk det lengste strået i kampen om å sikre høyrebacken, og i 2003 flyttet han til Anfield i bytte mot rundt 35 millioner norske kroner. Det var med rødtrøyene at den sindige forsvarsspilleren skulle få sitt livs opplevelse på fotballbanen. Det startet imidlertid litt tregt, da en rekke skader hindret ham fra å etablere seg i førsteelleveren med det første.

I 2004/2005-sesongen, året da Rafael Benítez tok over roret i Liverpool, gikk heldigvis alt så mye bedre, og iren etablerte seg på høyrebacken. Han scoret også sitt første mål for klubben.

Fulltrefferen skulle vise seg å bli den eneste for Merseyside-klubben, men blir også stående som et spesielt mål. Finnans scoring sørget for at han er den andre i historien som har scoret mål i de fem øverste divisjonene i engelsk fotball. Ikke verst for en back. Den andre som har prestert dette er Jimmy Willis.

Det var imidlertid i mai 2005 at det største av alt skjedde. Finnan startet Mesterliga-finalen mot AC Milan i Istanbul, og selv om han ble byttet ut ved pause på grunn av skade, i en omgang der Liverpool hadde blitt rundspilt og lå under 3-0, så vil han likevel alltid bli husket som en del av laget som utførte en utrolig snuoperasjon, og til slutt vant pokalen etter straffespark.

Finnan fikk også med seg en FA-cuptriumf, en Community Shield-triumf og en Europa Super Cup-triumf i Liverpool. I 2006/2007-sesongen ble det i tillegg en 2.-plass i Mesterligaen.

Etter hvert ble han imidlertid utkonkurrert av Alvaro Arbeloa på høyrebacken og forsvant til spansk La Liga og Espanyol. Mange skader under tiden i det solfylte landet gjorde at han fikk få sjanser på førstelaget, og sommeren 2009 returnerte han til Premier League og Portsmouth. Dette skulle vise seg å bli en katastrofesesong, som likevel har blitt til et lite eventyr.

Finale mot alle odds
Økonomisk skakkjørte Portsmouth hadde nemlig aldri noen realistisk sjanse til å overleve i Premier League, og etter en katastrofestart okkuperte de bunnen av tabellen gjennom hele sesongen. I FA-cupen derimot sjarmerte de hele England.

Runde etter runde tok de seg videre, og da Tottenham mot alle odds ble slått etter ekstraomganger i semifinalen på Wembley var den lille sensasjonen et faktum. Steve Finnan, manager Avram Grant og hele Portsmouth kunne juble for finale.

Finale mot ligamester Chelsea.

Et Chelsea-lag som har bøttet inn mål under Carlo Ancelottis ledelse, og et Chelsea som må være en av tidenes største favoritter til å sikre seg pokalen. Greit nok, Portsmouth var selv storfavoritter da de vant finalen mot Cardiff i 2008, og Manchester United hadde ingen store problemer med å slå Milwall i 2004, men likevel. Det er klasseforskjell på lagene.

- Om vi kan vinne FA-cupen, så vil all den frustrasjonen vi har opplevd denne sesongen bli borte. Da har all motgangen vært verdt det, sier Finnan om møtet med Premier League-mesterne.

- Vi er selvfølgelig underdogs mot Chelsea, men vi er klar over trusselen. Vi har også gode spillere som kan true på kontringer. Dette er ingen gjeng med urutinerte spillere, sier Finnan.

Da Finnan spilte for Liverpool var han selv med på å være storfavoritt foran en finale, og nesten gå på en smell. Iren tror Chelsea også må vokte seg for den samme tabben lørdag.

- Da Liverpool spilte mot West Ham i 2006 i Cardiff var de storfavoritter, og det legger mye press på et lag, forteller iren.

- Det er litt rart at vi er i finalen, men vi har spilt bra, og fortjener plassen. Jeg har aldri opplevd noe lignende i noen av de andre klubbene mine, og jeg tror ikke jeg får oppleve det igjen.

Følg FA-cupfinalen mellom Portsmouth og Chelsea minutt for minutt i Norges raskeste livesystem direkte fra 16.00.

- En utrolig prestasjon
Økonomien i Portsmouth er faktisk så ille at lørdagens FA-cupfinale kan bli både Finnans og de andre lagkameratenes siste kamp for klubben. Dette kan gi dem litt ekstra motivasjon.

Manager Avram Grant tror også dette tar bort litt av presset.

- Hva vil skje neste uke? Hva vil skje neste måned? Hva vil skje nest år? Det kan ikke jeg forutsi. Og det tar jeg med knusende ro, for i fotball så kan alt skje, sier den rutinerte israeleren.

- Det har selvfølgelig vært tungt å komme på trening hver dag, og ikke vite hva som vil skje, men å spille finalen er en drøm. Da jeg var i Chelsea vil ingen vedde på at vi skulle nå Mesterliga-finalen. Her i Portsmouth har ingen vært i nærheten av å tro at vi kunne komme til FA-cupfinalen, men vi gjorde det. Dette er en utrolig stor prestasjon, sier Grant om sine disipler.

Manageren vet så langt ingenting om sin egen framtid.

- Jeg ønsker å bli, men jeg liker ikke utviklingen i klubben. Jeg kan ikke si 50 prosent eller 20 prosent. Vi får vente å se. Om noen hadde sagt til meg for ett år siden at jeg ville elske denne klubben så mye som jeg gjør nå, hadde jeg svart: Jeg tror ikke det. Jeg håper alt ordner seg etter hvert, sier manageren.

- Pompey kan sjokkere
Heller ikke Chelsea-manager Carlo Ancelotti tør å avskrive Portsmouth før finalen. Selvfølgelig gjør han ikke det.

- Det har vært mange overraskelser i årets cup. Reading slo Liverpool og Leeds slo Manchester United. Vi er nødt til å passe oss, og være våkne, sier den italienske ringreven før kampen.

- På papiret har vi det beste laget, og spiller vi bra skal vi også vinne dette. Det er en stor mulighet for denne klubben til å vinne «The Double» for første gang, men om Portsmouth spiller bedre enn oss vil trolig de stikke av med seieren, sier Ancelotti.

Chelsea har totalt vunnet 13 ganger og spilt uavgjort én gang mot sørkystklubben i Premier League, og da lagene møttes på Fratton Park denne sesongen vant londonlaget med 5-0.

- Vi vant og spilte bra da, men den gang hadde de ikke den samme motivasjonen som de vil ha på lørdag. Det blir en helt annen kamp. Vi har respekt for Portsmouth. De rykket ned, men har spilt bra i cupen, slått Spurs, og fortjener finaleplass.

Ancelotti vant den italienske cupen fire ganger som spiller på 1980-tallet og én gang som manager for AC Milan i 2003. Han ledet også det italienske storlaget til Serie A-gull, to Mesterliga-triumfer og seier i VM for klubblag under tiden der.

I sin første Chelsea-sesong kan han altså stikke av gårde med to nye høytragende pokaler. Premier League-bøtta er allerede sikret, og lørdag fra klokken 16.00 får vi svaret på om FA-cuptrofeet også havner i pokalskapet på Stamford Bridge.

Kilder: Wikipedia, Sky Sports, The Telegraph, BBC.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere